Bratoma Boe je družbo na odru za zmagovalce delal Matvej Jelisejev. Foto: EPA
Bratoma Boe je družbo na odru za zmagovalce delal Matvej Jelisejev. Foto: EPA

Izvrstna norveška brata sta v Östersundu v vetrovnih razmerah po enkrat zgrešila na strelišču, v smučini pa je bil mlajši 19 sekund hitrejši. Tarjei je za 0,9 sekunde na koncu ugnal Rusa Matveja Jelisejeva, ki je pokril vse tarče. Johannes Thingnes je lani dominiral in zanesljivo slavil v svetovnem pokalu, potem ko je bil najboljši celo v vseh posebnih seštevkih disciplin. Prekinil je sedemletno vladavino – pred tem obdobjem je veliki kristalni globus osvojil TarjeiMartina Fourcada v svetovnem pokalu. Francoski as je bil na šprintu sicer z dvema kazenskima krogoma peti. Tik pod odrom je končal še en Rus, Aleksandr Loginov.

Sezona se je na Švedskem sicer začela v soboto z mešano štafeto in tekmo mešanih parov. Obe preizkušnji sta izpustila najboljša slovenska biatlonca Jakov Fak in Klemen Bauer, ki sta se osredotočila na šprint. Fak jo je z dvema zgrešenima streloma končal na 23. mestu, Bauer pa je pustil nepokrite tri tarče in je bil 34. Nastopila sta še dva Slovenca, ki pa sta ostala brez točk. Rok Tršan, ki je bil 66., in Miha Dovžan, ki je osvojil 90. mesto.

Bauer ga je polomil na strelišču
"Imam mešane občutke. Vem, da sem dobro pripravljen, a sem ga danes polomil na strelišču. Zgrešil sem vse zadnje strele, kar je zagotovo lastna napaka. Nekaj imam zagotovo še rezerve tudi v smučini, a bo to že na prihodnjih tekmah boljše. Zato bomo današnjo tekmo hitro pozabili in se že veselim prihodnje 20-kilometrske preizkušnje," je povedal Bauer.

Pri ženskah je na 7,5 km slavila Italijanka Dorothea Wierer, ki je zgrešila eno tarčo, druga je bila z dobrimi osmimi sekundami zaostanka Norvežanka Marthe Olsbu Roesieland, ki je morala dvakrat v kazenski krog, tretja pa na strelišču brezhibna Čehinja Davidova.

Od trojice Slovenk je bila najboljša Polona Klemenčič, 80. S tremi kazenskimi krogi je zaostala dobre tri minute. Nika Vindišar je bila 85. in Nina Zadravec 103. "Uvod je bil dokaj zahteven z vetrovnimi razmerami na strelišču. Vseeno pa razmere niso bile tako težke, da dekleta ne bi mogla ustreliti bolje. Predvsem je škoda izjemno majhnih napak, ki sta jih delali Polona in Nika. Nina je imela več vetra na strelišču in je opravila premajhne korekcije," je povedala trenerka Andreja Mali.

V Östersundu sledita v sredo in četrtek individualni tekmi, naslednji konec tedna pa še obe štafeti.

Šprint 10 km (M):                  *   
  1. J.-T. BOE     NOR   24:18,3  (1)  
  2. T. BOE        NOR     +19,0  (1)  
  3. M. JELISEJEV  RUS      19,9  (0)  
  4. A. LOGINOV    RUS      27,1  (1)  
  5. M. FOURCADE   FRA      27,9  (2)  
  6. J. KÜHN       NEM      28,7  (2)  
 ...                                   
 23. J. FAK        SLO    1:18,2  (2)  
 34. K. BAUER      SLO    1:47,1  (3)  
 66. R. TRŠAN      SLO    2:26,9  (1)  
 90. M. DOVŽAN     SLO    3:13,9  (2)  
                                       
         * - kazenski krogi            
7,5 km (Ž):                          
  1. D. WIERER     ITA   19:48,5  (1)
  2. M. RÖISELAND  NOR      +8,6  (2)
  3. M. DAVIDOVA   ČEŠ      11,9  (0)
 ...                                 
 80. P. KLEMENČIČ  SLO    3:06,2  (3)
 85. N. VINDIŠAR   SLO    3:10,8  (2)
103. N. ZADRAVEC   SLO    4:43,7  (6)

         * - kazenski krogi