Jakov Fak velja za izjemno nadarjenega biatlonca, ki je povsem predan svojemu športu. Foto: EPA
Jakov Fak velja za izjemno nadarjenega biatlonca, ki je povsem predan svojemu športu. Foto: EPA

Vem, da bodo vsi mogoči forumi polni zapisov, da sem Antihrvat, izdajalec in podobno, toda jaz imam čisto vest, ker bom samo odšel s trebuhom za kruhom.

Fak o pričakovanem odzivu na Hrvaškem
Jakov Fak in Uroš Velepec
Fak trdo trenira skupaj s slovenskimi biatlonci, nad njem pa osebno bedi Uroš Velepec. Foto: EPA

Z intervjujem v Sportskih novostih je športnik z zanimivim imenom in presenetljivo bronasto medaljo z zadnjega svetovnega prvenstva razburkal športne vode na Hrvaškem. "Zdaj sem 99,9-odstoten, da bom odšel v Slovenijo. Druge rešitve preprosto ne vidim," je odločen 21-letnik, da zamenja državljanstvo in reprezentanco.

Brez denarja in pogodbe z zvezo
"Štipendija hrvaškega olimpijskega komiteja je vse, kar sem dobil. Kaj bo po igrah v Vancouvru? Res je, dobil sem še avto v uporabo, a za življenje potrebujem tudi plačo," je nad neizpolnjenimi obljubami bridko razočaran mladenič iz Mrkopalja v Gorskem kotarju, ki mu je 1. junija potekla pogodba s hrvaško zvezo, plače pa ni prejel že osem mesecev. Nikjer na vidiku ni niti sponzorjev, ki bi pokrili njegove treninge s slovensko reprezentanco. Celotna sezona naj bi hrvaškega samotarja med lovci na smučeh stala okoli 50 tisoč evrov.

"Vse se dogovarjamo sporazumno"
"Zadeva je bila zrela že lani, ko smo se pogovarjali, da bi se pridružil naši reprezentanci na treningih," je morebitni prestop Faka komentiral Borut Nunar, direktor slovenskih biatlonskih reprezentanc. Po pogovoru s Hrvati so se lani dogovorili, da bi glede na njegova leta vsaj do konca sezone 2009/10 in na olimpijskih igrah v Vancouvru tekmoval za "kockaste".

Zvezi sta se sporazumeli, da na bi do prestopil v sezoni 2010/11. Če mu hrvaška zveza čez leto dni ne bo dovolila odhoda, čaka Faka dvoletna odsotnost z uradnih biatlonskih tekmovanj, šele nato bi lahko nastopal za Slovenijo. "Želel je nastopati za Slovenijo in si še želi, a bomo videli, kaj bo čez eno leto. V teh časih mu oboji lahko ponudimo bolj malo," previden ostaja Nunar.

S trebuhom za kruhom
Hrvaški olimpijski komite
je Faku po uspehu v Pjongčangu obljubil "hribe in doline", a od izrečenih obljub je ostalo bore malo. Jakov Fak se je medtem sprijaznil tudi že z odzivom hrvaške javnosti: "Vem, da bodo vsi mogoči forumi polni zapisov, da sem Antihrvat, izdajalec in podobno, toda jaz imam čisto vest, ker bom samo odšel s trebuhom za kruhom."

Fak po stopinjah Grudičkove
Pred devetimi leti je slovenske biatlonske vrste že okrepila Hrvatica Dijana Grudiček. Zaradi boljših pogojev je sprejela ponudbo Slovenije, kjer se je hitro udomačila. Po poroki z Matevžem Ravnikarjem je prevzela možev priimek. Trenutno Dijana sodi med najhitrejše strelke v karavani, dvakrat pa se je uvstrila med najboljšo deseterico.

Vem, da bodo vsi mogoči forumi polni zapisov, da sem Antihrvat, izdajalec in podobno, toda jaz imam čisto vest, ker bom samo odšel s trebuhom za kruhom.

Fak o pričakovanem odzivu na Hrvaškem