Martin Fourcade je po dveh srebrnih medaljah končno dočakal veliki trenutek. Foto: EPA
Martin Fourcade je po dveh srebrnih medaljah končno dočakal veliki trenutek. Foto: EPA
Tim Burke, Martin Fourcade, Fredrik Lindström
Tim Burke (levo) je presenetil s srebrom. Foto: EPA
Jakov Fak
Jakov Fak je zgrešil prvi strel, nato bolje nadaljeval, na zadnjem streljanju pa se mu ni izšlo po načrtih. Foto: EPA
Peter Dokl
Peter Dokl je zadel vseh 20 strelov, a je bil prepočasen v teku. Foto: Tomaž Šušteršič

Francoz, ki je na šprintu in zasledovalni tekmi osvojil srebrno medalje, je zgrešil le enkrat in za 23,5 sekunde prehitel Tima Burka. Američan je presenetljivo prišel do srebra. Bron je pripadel Švedu Fredriku Lindströmu.

Na prvem streljanju je Fak, ki je imel številko 6, zgrešil en strel, v drugo pa je pokril vseh pet tarč. Tudi na tretjem streljanju je bil brezhiben. Na zadnjem streljanju se mu je zatresla roka, z dvema zgrešenima streloma je zapravil lepo priložnost za odmeven izid.
V skupnem seštevku že tretji
Fak se lahko potolaži z dejstvom, da se je v skupnem seštevku svetovnega pokala povzpel na tretje mesto.
"Res me je presenetila že prva zgrešena tarča, saj sem bil prepričan, da sem imel puško umerjeno na brezvetrje. Po korekciji je bilo boljše, na progi pa je bilo zaradi tega treba še bolj pritisniti na plin. To sem tudi plačal na zadnjem strelskem postanku. Zadnji krog na progi sem poskušal spet vse iztisniti iz sebe, da bi nekoliko omilil časovne pribitke. Včasih gre tekma po načrtih, včasih pa žal tudi ne. Tokratna je bila daleč od dobrega nastopa, vendar me je spet nečesa naučila, da bo treba biti v takšni situaciji bolj previden na progi. Sem vesel, da lahko tekmujem na tako visoki ravni in to me ni potrlo. Konec koncev že imam kolajno s tega prvenstva. V športu se je treba zavedati tako vzponov kot padcev. Bom poskusil že na štafetni tekmi ali na tekmi s skupinskim štartom spet pokazati, koliko sem zares vreden," je ocenil razplet Fak.

Dokl zadel vseh 20 strelov
Peter Dokl
kljub stoodstotnemu streljanju ni mogel višje od 21. mesta, a je osvojil najboljšo uvrstitev v sezoni, prvo med najboljših 40. To je njegov najboljši nastop na svetovnih prvenstvih. S Švicarjem Jollerjem sta si delila strelski dosežek dneva, saj sta edina zadela vseh dvajset tarč.
"Uspel mi je krasen nastop, ki mi pomeni še toliko več, ker je bil dosežen na svetovnem prvenstvu. Končno sem prenesel zanesljivo streljanje s treninga tudi na tekmo. S trenerjem sva imela včeraj poglobljen razgovor, ko sva skovala taktiko za današnji nastop, kjer je bila ključnega pomena pravilna porazdelitev moči. Na strelišče sem pritekel v podobnem stanju, kot to počnemo na hitrih treningih in v tem je bil še dodaten del uspeha," je dejal Dokl.
Bauer po katastrofalnem streljanju odstopil
Mladi Simon Kočevar je zgrešil tri strele in bil 92., Janez Marič celo le 101., Klemen Bauer pa si je že po polovici pristreljal šest kazenskih minut, zgrešil je kar šest od desetih strelov, in odstopil.
"Že večkrat sem rekel, da nikoli v karieri ne bom odstopil, vendar po takšnem začetnem streljanju enostavno nisem več videl izhoda, da bi lahko še kaj izvlekel iz tekme. Mislim, da je vseeno prevladal razum. Z odstopom na tej težki tekmi sem vendarle prihranil tudi nekaj moči, ki bo še kako prav prišla za štafetno preizkušnjo," je razložil svojo odločitev Bauer.
Svendsen ni nastopil zaradi težav z dihanjem
Norveški biatlonec Emil Hegle Svendsen, ki je v Novem Mestu že osvojil tri zlate medalje, ni nastopil na tekmi na 20 kilometrov. Iz norveške reprezentance so sporočili, da ima težave z dihanjem.
V petek je na sporedu ženska štafeta. Teja Gregorin, Andreja Mali, Dijana Ravnikar in Lili Drčar bodo poskušale nastopiti čim bolje in priboriti Sloveniji želeno kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Sočiju.

Posamična tekma, 20 km (M):         *  
  1. M. FOURCADE       FRA  49:43,0 (1) 
  2. T. BURKE          ZDA    +23,5 (1) 
  3. F. LINDSTRÖM      ŠVE     33,7 (1) 
  4. O. MORAVEC        ČEŠ      48,6 (2) 
  5. B. FERRY          ŠVE   1:11,8 (1) 
  6. M. FOURCADE       FRA   1:18,4 (1) 
  7. L. HOFER          ITA   1:19,0 (2) 
  8. A. BIRNBACHER     NEM   1:36,6 (2) 
  9. H. L'ABEE         NOR   1:37,3 (2) 
 10. J. P. LEGUELLEC   KAN   1:48,4 (1) 
...                                    
 20. J. FAK            SLO   2:50,4 (3) 
 21. P. DOKL           SLO   2:53,2 (0) 
92. P. KOČEVAR SLO 9:40,3 (3)
101. J. MARIČ SLO 11:10,3 (7) Klemen Bauer je odstopil.

Skupni vrstni red (17/26):

1. M. FOURCADE FRA 813
2. E. H. SVENDSEN NOR 703
3. J. FAK SLO 554
4. D. MALIŠKO RUS 544
5. A. ŠIPULIN RUS 532
6. J. USTJUGOV RUS 484
31. K. BAUER SLO 170
71. P. DOKL SLO 20

A. G.