Jakov Fak je zdrav in pripravljen na izzive nove sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak je zdrav in pripravljen na izzive nove sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak
Jakov Fak je na zadnjih olimpijskih igrah v Pjeongčangu osvojil srebrno medaljo. S svetovnih prvenstev pa ima že dve zlati (2012 in 2015). Foto: EPA

orveško.

Tam se jim bo pridružila tudi ukrajinska tekmovalka Julija Džima, ki od junija trenira s slovensko ekipo. Slovenski biatlonci so bili med poletnimi pripravami dvakrat v različnih baznih taborih v Franciji, nazadnje pa so rolkarske meje telesne vzdržljivosti preizkušali v Ruhpoldingu, kjer je Fak leta 2012 osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, v svoji drugi sezoni v slovenski reprezentanci.

Vodilni slovenski biatlonec je pohvalil sotekmovalce. "Mislim, da fantje kar napredujejo in da bodo zelo dobri. Velikokrat mi delajo težave, v pozitivnem smislu, kar je zelo pozitivno, in mislim, da na ta način vsi skupaj napredujemo," je dejal srebrni olimpijec iz Pjeongčanga.

Biatlonci bodo sezono prvič po letu 2000 odprli na prizorišču v srednji, in ne severni Evropi. Sezonska premiera bo na Pokljuki, ko bo Slovenija od 2. do 9. decembra gostila svetovni pokal. Östersund na Švedskem, ki je od sezone 2005/06 gostil uvodne preizkušnje, bo namreč od 7. do 17. marca prizorišče svetovnega prvenstva.

"Na koledar nimam nobenega vpliva. Vedno smo pa veseli, ko lahko tekmujemo na domačem prizorišču svetovnega pokala. Ni pa to povezano z nobenim posebnim strahom. Ali je to prvi svetovni pokal, tretji, šesti, deveti ..., je popolnoma nepomembno. Pomembno je, da sem zdrav, dobro pripravljen in potem je vse v mojih rokah," pravi Fak, ki je trenutno z mislimi povsem v pripravah, tekmovalni cilji pa še niso del pogovorov.

"Sem zelo vesel, da imamo toliko priložnosti za kolajne in naslove. V bistvu na nobeno stvar ne gledam negativno, ampak kot novo priložnost, da narediš še nekaj več. Da neki svoj mejnik, ki si ga že postavil, premakneš navzgor," si Fak tudi v prvi sezoni po olimpijskih igrah želi premikati mejnike.

Sam kot tekmovalec vedno razmišlja, kako bi bil lahko še boljši: "Tekaško in strelsko predvsem pa želim izboljšati hitrost streljanja, da bi še hitreje streljal in s tem se še bolj približal samemu vrhu."

Po sodelovanju s Tomašem Kosom, zdaj trenerjem slovaške reprezentance, je Fak lani znova začel sodelovati z Urošem Velepcem, ki se je pred novo sezono iz Ukrajine vrnil v slovensko reprezentanco. Lani je bil Velepec še trener ukrajinske ženske reprezentance, Fak pa v vlogi neuradnega pridruženega člana, letos pa s slovensko reprezentanco od junija po programu, ki ji ga sestavi Velepec, trenira Julija Džima, članica zlate olimpijske ukrajinske štafete iz Sočija.

"Zdaj je obratna situacija. Julija Džima je pridružena naši ekipi, kjer je tudi Urška Poje, kar je za njo en velik plus, da lahko trenira z eno bolj izkušeno tekmovalko. Mislim, da je to dobra poteza in da bosta obe imeli koristi od tega," je prepričan Fak.

Fak od spomladi v novem družinskem domu
Faka je po olimpijskih igrah v Lescah na Gorenjskem pričakal nov družinski dom, v katerem živi z ženo Mateo in prvorojenko Milo: "Definitivno en plus zame in za mojo družino. To je bilo logično. Ko je to urejeno, je tudi meni lažje glede samih treningov na Pokljuki. Je pa tudi lažje moji družini, ker je življenje v hiši precej boljše kot v stanovanju."

"Če vse strnem v nekaj besed, je tako in tako želja v skupnem seštevku biti čim višje, sama krona sezone pa je nekako svetovno prvenstvo, želim si domov priti z zlatom, postati še enkrat svetovni prvak, koliko mi bo uspelo, bomo videli šele takrat. Upam, da bom zdrav in da bodo kakovostne priprave. 24. oktobra se odpravljamo na Norveško, na sneg, in upam, da bomo imeli do začetka sezone čim več snežnih dni," se je na sezono ozrl Fak.

Velepec je zadovoljen, da bodo snežne priprave opravili na Norveškem, kjer bo že tretje leto zaporedoma: "Susjoen je najbolj zanesljivo prizorišče za prvi sneg. Imajo tovarno snega, sneg lahko delajo tudi na temperaturah, ki so višje od 15 stopinj, proga je osvetljena. Ni skrbi, da nam 25. oktobra ne bi zagotovili proge v dolžini 2,5 km, osem metrov široko s pol metra debelo snežno podlago. Niti dež, visoke temperature jih ne morejo presenetiti. Tam trenirajo tudi Francozi, Italijani, Nemci, Norvežani. Je res center, ki mu lahko zaupaš, da boš prišel tja in naredil kilometražo, ki jo potrebuješ."

Prejšnjih priprav sta se s Fakom lotila z enim ciljem – vrhunskim dosežkom na olimpijskih igrah, in nekoliko zadržano: "S tistim konservativnim načinom, ki sva ga uporabljala, je prišel nazaj, ni pa bil na ravni, kakšne je sposoben. Glede na to, da je bil dve leti bolan in poškodovan, si več kot to nisva niti upala."

Zdrži neverjetno visoke obremenitve
"Letos je popolnoma drugače, prehlajen še ni bil, zdrži neverjetno visoke obremenitve, ima srečo, ker je tudi Rok Tršan v poletni sezoni izjemno močan in ima odličnega sparing partnerja za vse težke treninge. S tem oba napredujeta. Mislim, da se bo hoja po robu obnesla, in, če bo zdrav do sezone, se nimamo ničesar bati."

"Jakov je zagnan, zaveda se tistega, kaj mu manjka, po analizi lanske sezone sva zelo natančno opredelila, na katerih segmentih je treba največ premakniti," je ocenil Velepec.