Primož Peterka je bil z družino dobro razpoložen, še posebej pa po prejemu ključev novega avtomobila, ki ga je dobil v trajno last. Foto: MMC RTV SLO/Ž.K.
Primož Peterka je bil z družino dobro razpoložen, še posebej pa po prejemu ključev novega avtomobila, ki ga je dobil v trajno last. Foto: MMC RTV SLO/Ž.K.
Primož Peterka
TV Slovenija je ob slovesu moravškega šampiona posnela film, ki si ga boste lahko ogledali v sredo, 6. julija, ob 20.00 na Drugem programu. Foto: MMC RTV SLO/Ž.K.
Peterka zadnji skok končal na hrbtu
Peterka pomahal v slovo

32-letni Moravčan je na 110-metrski skalnici pod Šmarjetno goro v okviru tekme za celinski pokal opravil tri skoke. Ob zadnjem, ko so mu kolegi v izteku postavili 'špalir', je padel na hrbet. "Morda sem se res malo preveč sprostil pri doskoku, a ne glede na to sem sanjsko končal kariero," je v smehu povedal Peterka, ki ga je v športni pokoj pospremilo približno 1.500 gledalcev.

Majdičeva, Čop, Košir, manjkala Lovše in Vojsk
"Morda sem pričakoval nekoliko več gledalcev, a hvala vsem, ki so me prišli pospremit. Najpomembneje je, da so tu vsi, ki so mi stali ob strani vso kariero," je poudaril Peterka, čigar zadnje nastope so pospremili tudi športni šampioni Petra Majdič, Iztok Čop in Jure Košir, manjkala pa sta oba vodilna pri Smučarski zvezi Slovenije, predsednik Tomaž Lovše in direktor Matija Vojsk.

Za solze ni bilo časa
Peterki na koncu tekmovalne poti ni bilo lahko: "K sreči nisem imel časa veliko razmišljati o slovesu, saj sem bil zadnje tedne zelo zaposlen, in tudi zdaj še nisem povsem dojel, da je zares konec. Solz ni bilo, to bo šele prišlo za menoj v prihodnjih dneh. Upam, da ne že danes." Že marca pa je Moravčan o vtisih ob slovesu dejal: "Rad bi povedal, da pri tej odločitvi ne čutim nobenega olajšanja, saj so skoki moje življenje že od šestega leta, se pravi dobrih 24 let. Ampak v življenju sem dal že veliko skozi in vem, da bom tudi to preživel."

Nov izziv: skakalni trener
Peterka bo ostal v skokih, saj je postal pomočnik trenerja ženske reprezentance Matjaža Triplata. Delo je že spoznal: "Z ženo sva se malo 'hecala', da če bo šlo tako naprej in bom imel toliko dela, ne vem, ali ne bi bilo bolje, če bi raje kar nazaj začel skakati, ker je manj obveznosti."

"Glavno" darilo avtomobil
Dvakratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala je ob slovesu prejel kipec bloškega smučarja, plaketo mesta Kranj, predsednik kluba SK Triglav Jože Javornik mu je podaril umetniško sliko, 2.000 evrov je prejel od OK-ja Planica, Elan mu je podaril bon v vrednosti 1.000 evrov, nekaj daril so pripravili tudi pri Drogi Kolinski, v trajno last pa je prejel tudi avtomobil citroen C4 grand.

Kranjec dobil uvodno tekmo
Ob robu Peterkove poslovilne tekme je pod Šmarjetno goro potekala tudi uvodna tekma celinskega pokala nove sezone, ki jo je na veselje gledalcev dobil Robert Kranjec (255,3 točke). Drugi je bil Bolgar Vladimir Zografski (250,6), tretji pa Poljak Dawid Kubacki (247,9). Slovenski uspeh sta s četrtim in petim mestom dopolnila Peter Prevc (245,2 točke) in Dejan Judež (241,6).

Peterka zadnji skok končal na hrbtu
Peterka pomahal v slovo