Primož Peterka se je z zlatimi črkami vpisal v zgodovino smučarskih skokov. Poleg vseh mednarodnih uspehov je bil nekajkrat tudi državni prvak. Leta 1997 je slavil na srednji in na veliki skakalnici, leto pozneje je naslov ubranil. Leta 1999 je postal državni prvak na veliki skakalnici, štiri leta pozneje pa vnovič (in zadnjič) še na srednji. Foto: MMC RTV SLO
Primož Peterka se je z zlatimi črkami vpisal v zgodovino smučarskih skokov. Poleg vseh mednarodnih uspehov je bil nekajkrat tudi državni prvak. Leta 1997 je slavil na srednji in na veliki skakalnici, leto pozneje je naslov ubranil. Leta 1999 je postal državni prvak na veliki skakalnici, štiri leta pozneje pa vnovič (in zadnjič) še na srednji. Foto: MMC RTV SLO

Nisem pričakoval, da bom na tekmi pred vsemi. Zadnji teden sem treniral v Planici in se pripravljal za mladinsko svetovno prvenstvo. Naredil bom vse, da po tem uspehu ne bi bil drugačen, kot sem bil doslej.

Po prvi zmagi v Zakopanah leta 1996.
Primož Peterka
Enega največjih uspehov v svetovnem pokalu je Peterka dosegel v Engelbergu, kjer je z dvojno zmago v skupnem seštevku le še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem - po tekmah je njegova prednost pred Dietrom Thomo (desno) znašala 162 točk. Foto: EPA
Primož Peterka
Moravčan je obnorel 40.000-glavo množico v Planici leta 1997, ko je osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu in mali kristalni globus za skupno zmago v poletih. Foto: EPA

Bolj sem vesel sobotne zmage, saj po poraznih treningih in kvalifikacijah nisem imel prave vzpodbude. Danes sem skakal bolj sproščeno. Lahko bi rekel, da mi je bilo skoraj vseeno.

Po dvojnem zmagoslavju v Engelbergu.
Primož Peterka
Uspeh je v skupnem seštevku ponovil že leto pozneje, ko si je na zadnji tekmi v Planici s sedmim mestom zagotovil odločilno prednost 19 točk pred Japoncem Kazujošijem Funakijem (levo). S tem je postal šele četrti skakalec v zgodovini svetovnega pokala, ki mu je uspelo naziv najboljšega v skupnem seštevku osvojiti dvakrat zapored. Foto: EPA
Primož Peterka
Sanjska je bila tudi novoletna turneja v sezoni 1996/97, ki jo je dobil prav Peterka. Moravčan je dobil tekmo v Garmisch-Partenkirchnu, v Innsbrucku je bil drugi, v Bischofshofnu pa tretji. Skupno je slavil pred Andreasom Goldbergerjem (levo) in Dietrom Thomo (desno). Foto: EPA

Izjemno sem vesel, da sem skupno zmago proslavil pred svojimi navijači. Danes bom ostal v Planici, da si obnovim moči, nato pa se bo začelo slavje.

V Planici leta 1997.
Kranjec, Peterka, Fras in Žonta (Salt Lake City 2002)
Peterka je na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 reprezentanci Slovenije pomagal do ekipnega brona. Takole se je z Robertom Kranjcem, Damjanom Frasom in Petrom Žonto veselil zgodovinskega uspeha. Foto: Reuters
Jernej Damjan, Primož Peterka, Rok Benkovič in Jure Bogataj
Bronaste kolajne pa se je veselil tudi na ekipni tekmi svetovnega prvenstva leta 2005 v Oberstdorfu (ob Peterki so Slovenijo zastopali še Jernej Damjan, Rok Benkovič in Jure Bogataj). Foto: EPA

Po tekmi državnega prvenstva mi je starejši gospod rekel: 'Za vsakogar pride čas, ko mora v penzijo ...' To mi je dalo misliti. Težko je bilo sprejeti odločitev o slovesu! Bojim se, kako se bom navadil na novo življenje, na življenje brez skokov.

O težki odločitvi za konec kariere.
Peterka na Kulmu prvič čez 200 metrov
Prva zmaga Peterke v svetovnem pokalu
V Engelbergu Peterka zmagal v soboto in nedeljo
Peterka v Planici slavil zmago v svetovnem pokalu
Še drugo slavje Peterke v skupnem seštevku svetovnega pokala
Zmaga Peterke v Garmischu

"Skoki so moje življenje že od 6. leta naprej, se pravi 26 let. Veliko je drugih čustev, o katerih rajši ne bi govoril," je marca ob sklenitvi bogate kariere v Planici za MMC dejal 32-letni Moravčan, ki je vrsto let navduševal slovenske športne navdušence. Od zvestih navijačev, ki so mu leta in leta stali ob strani, se bo poslovil na današnji tekmi v Kranju, ko bo skočil še zadnjič.

V svetovnem pokalu prvič pri 16 letih
Peterka se je rodil 28. februarja 1979 v Prikrnici pri Moravčah in se že zelo mlad navdušil za smučarske skoke. Izvajal jih je kar v neposredni bližini svoje osnovne šole, kjer je bila na voljo 20-metrska skakalnica. Pozneje je svojo šolsko pot nadaljeval v kranjski ekonomski srednji šoli, športno pa pri Smučarskem klubu Triglav. Svoj skakalni krst v svetovnem pokalu je doživel že pri rosnih 16 letih, ko je 4. januarja 1996 nastopil na tekmi v Innsbrucku in jo končal na presenetljivo visokem osmem mestu. Že takoj se je vedelo, da ima slovenska reprezentanca v svojih vrstah izjemno talentiranega mladeniča, ki se je do konca sezone že razvil v enega najboljših skakalcev na svetu.

15 ZMAG ZA SVETOVNI POKAL

Sezona

Datum

Prizorišče

Država

1995/96

27.1.96

Zakopane

Poljska

13.3.96

Falun

Švedska

1996/97

8.12.96

Kuusamo

Finska

15.12.96

Harrachov

Češka

1.1.97

Ga-Pa

Nemčija

11.1.97

Engelberg

Švica

12.1.97

Engelberg

Švica

9.2.97

Kulm

Avstrija

13.3.97

Falun

Švedska

1997/98

18.1.98

Zakopane

Poljska

8.3.98

Lahti

Finska

11.3.98

Falun

Švedska

15.3.98

Holmenkollen

Norveška

2002/03

29.11.02

Kuusamo

Finska

1.1.03

Ga-Pa

Nemčija

Prva zmaga v kultnih Zakopanah
Že v svoji krstni sezoni med skakalno elito je mladi Peterka okusil slast zmage v svetovnem pokalu. Zgodila se je 27. januarja 1996 v Zakopanah, kjer je Moravčan pometel s konkurenco. V prvi seriji je za dva metra popravil takratni rekord skakalnice (130 m), v drugi pa je s skokom, dolgim 127 m, le še potrdil odlično formo in z dobrimi 12 točkami naskoka slavil pred drugouvrščenim avstrijskim asom Andreasom Goldbergerjem. "Nisem pričakoval, da bom na tekmi pred vsemi. Zadnji teden sem treniral v Planici in se pripravljal za mladinsko svetovno prvenstvo. Naredil bom vse, da po tem uspehu ne bi bil drugačen, kot sem bil doslej," je po svoji prvi zmagi dejal še ne 17-letni Primož, ki je Sloveniji priboril 11. zmago za svetovni pokal ter s tem ob Primožu Ulagi in Franciju Petku postal šele tretji Slovenec, ki je zmagal v tem tekmovanju.

13. marca 1996 je uspeh ponovil v Falunu, kjer sta mu družbo na stopničkah delala še Poljak Adam Malysz in Nemec Jens Weissflog.

Velik uspeh za slovenski šport: končno slavje na novoletni turneji!
Dve zmagi v sezoni 1995/96 sta bili le uvod v neverjetno sezono 1996/97, v kateri je bil Peterka razred zase. V tej sezoni je nanizal kar sedem zmag za svetovni pokal, dobil pa je še novoletno turnejo, v kateri je dosegel tudi zmago na olimpijski skakalnici v Gramisch-Partenkirchnu. "Ena od novoletnih želja se mi je izpolnila. Drugi skok mi je uspel bolje kot prvi, zato pa sem imel v prvi seriji nekoliko večjo tremo v primerjavi z dosedanjimi tekmami v svetovnem pokalu. V drugem skoku sem imel slabše pogoje v zraku, vendar sem imel pred njim že nekaj točk prednosti in me razplet pred nastopom ni tako skrbel. Od te tekme naprej sem že tekmoval na vseh prizoriščih za svetovni pokal in upam, da bom tako, kot sem začel, tudi nadaljeval," je po slavju v Garmischu povedal Peterka.

Prejšnjo najboljšo končno uvrstitev na novoletni turneji sta s 4. mestom držala Miran Tepeš (1984) in Petek (1992).

STE VEDELI?

  • Leta 1989 je še treniral v Moravčah, nato ga je oče Tone skupaj z mlajšim bratom Urošem petkrat na teden vozil na treninge v Kranj.
  • Njegova najboljša uvrstitev pred prvo zmago v Zakopanah je bila 4. mesto, ki ga je osvojil 14. januarja 1996 v Engelbergu.
  • Leta 1997 je na Kulmu postal prvi Slovenec, ki je skočil čez 200 m (203 m). Njegov dosežek je bil nagrajen z motorjem.
  • Dosežek Primoža Ulage po številu zmag (9), ki jih je dosegel v razponu sedmih let, je izenačil v nekoliko več kot enem letu.
  • Z življenjsko sopotnico Renato Bohinc ima tri otroke - Maja, Gajo in Stelo. Z lepotno kraljico leta 1996 se je poročil maja 2003.


Dvojno slavje v Engelbergu

Uspehi so se do konca sezone nato le še kopičili. Že čez dober teden je Peterka konkurenco pokoril še na skakalnici v Engelbergu, kjer je dosegel dvojno zmago. Na sobotni tekmi je za dobre štiri točke ugnal Nemca Dietra Thomo, na nedeljski pa je imel z odličnima skokoma, ki ju je končal z brezhibnim telemarkom, pred drugouvrščenim Fincem Jannejem Ahonenom 11,7 točke naskoka. "Bolj sem vesel sobotne zmage, saj po poraznih treningih in kvalifikacijah nisem imel prave vzpodbude. Danes sem skakal bolj sproščeno. Lahko bi rekel, da mi je bilo skoraj vseeno," je sedmi sili zaupal slovenski junak.

Video: Vrhunci Primoževe kariere
V desnem bloku članka si lahko v videonovicah ogledate nekatere največje uspehe v karieri Primoža Peterke:

- prvi polet čez 200 metrov na Kulmu leta 1997,
- prvo zmago v Zakopanah leta 1996,
- zmago v Engelbergu leta 1997, ko je edinkrat slavil dva dni zapored,
- slavje v Planici leta 1997,
- slavje v Planici leta 1998,
- zmago v Garmisch-Partenkirchnu leta 2003.


Prvi Slovenec z velikim kristalnim globusom

Sezono so smučarji skakalci sklenili 22. in 23. marca v Planici, kjer je bil Peterka, razumljivo, ves čas v središču pozornosti. Sobotno tekmo sta dobila Japonca Takanobu Okabe in Kazujoši Funaki, nedeljsko pa je presenetljivo dobil še tretji Japonec Akira Higaši. Peterka je bil na prvi tekmi četrti, na drugi pa odlični drugi in je poleg velikega kristalnega globusa za zmago v skupnem seštevku za svetovni pokal dvignil tudi mali kristalni globus za zmago v skupnem seštevku poletov. 40.000-glava množica je navdušeno pozdravila največji slovenski uspeh v smučarskih skokih, Peterka pa je ob tem dejal: "Izjemno sem vesel, da sem skupno zmago proslavil pred svojimi navijači. Danes bom ostal v Planici, da si obnovim moči, nato pa se bo začelo slavje."

KONČNI VRSTNI RED V SEZONI 1996/97

Tekmovalec

Država

Št. točk

Primož Peterka

SLO

1.402

Dieter Thoma

NEM

1.208

Kazujoši Funaki

JAP

1.018

Takanobu Okabe

JAP

941

Hiroji Saito

JAP

923


Zmagovita sezona 1997/98

Primoževa velika želja je bil nastop na olimpijskih igrah, kar se je uresničilo v Naganu leta 1998. Od obeh tekem si je veliko obetal, a na stopničke ni stopil. Na srednji skakalnici je osvojil 6. mesto, na veliki pa je bil peti. Vseeno se je sezona, v kateri je na tekmah svetovnega pokala na najvišjo stopničko stopil petkrat, končala z novim velikim kristalnim globusom. Tega si je zagotovil šele na zadnji tekmi v Planici, kjer si je s sedmim mestom zagotovil odločilno prednost 19 točk pred Funakijem, ki je bil na tekmi četrti. S tem je Moravčan postal šele četrti smučarski skakalec v 19-letni zgodovini svetovnega pokala, ki je dvakrat zapored zmagal v skupnem seštevku. "Letošnjo sezono sem sorazmerno dobro začel, nato pa mi nekaj časa ni šlo po željah. Šele po olimpijskih igrah na skandinavski turneji sem ponovno dobil pravi občutek," je po podelitvi sklenil Peterka, ki pa je nato padel v rezultatsko krizo in je nekoliko poniknil.

KONČNI VRSTNI RED V SEZONI 1997/98

Tekmovalec

Država

Št. točk

Primož Peterka

SLO

1.253

Kazujoši Funaki

JAP

1.234

Andreas Widhoelzl

AVT

1.208

Masahiko Harada

JAP

1.120

Hiroji Saito

JAP

962


Ekipni bron v Salt Lake Cityju
Kriza je trajala kar nekaj časa, znova je Peterka dobro formo našel leta 2001, na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju pa je leto pozneje na ekipni tekmi skupaj z Damjanom Frasom, Robertom Kranjcem in Petrom Žonto presenetljivo osvojil celo bronasto kolajno. Zmagali so Nemci, ki so za eno desetinko točke ugnali Fince, Slovenija pa je tekmo končala precej pred Avstrijci in Japonci. "Čestitam vsem štirim fantom. Vesel sem, da se je danes vse izšlo tako, kot smo si želeli, tako da tudi rezultat ni izostal. Več si ne bi mogli želeti," je dejal trener Matjaž Zupan, oglasil pa se je tudi predsednik države Milan Kučan: "Iskreno vam čestitam in ponosen sem na vas."

V Garmischu zadnjič skočil na prvo mesto
Zadnji zmagi je Moravčan dosegel v sezoni 2002/03. 29. novembra 2002 je slavil v Kuusamu in dosegel šele svojo prvo zmago po 15. marcu 1998, ko je bil najboljši v Holmenkollnu. Družbo sta mu na stopničkah za zmagovalce delala še Malysz in Ahonen. "Po tako dolgem času mi je uspelo, da sem bil spet najboljši, po več kot štirih letih sem na najvišji stopnički. Tega se ta trenutek po tekmi še ne zavedam, vem pa, da bo to zavedanje prišlo za mano," je po tekmi izjavil Peterka, nato pa dober mesec pozneje na novoletni turneji v Garmischu zmagal še zadnjič: "Vesel sem, čeprav sem malo že utrujen. Dosegel sem dva zelo dobra skoka, čeprav je trener Zupan rekel, da drugi ni bil za 'nikamor'. Sam pa sem s tem zelo zadovoljen," je še dodal najboljši slovenski smučarski skakalec v zgodovini.

NASTOPI NA OLIMPIJSKIH IGRAH

NAGANO 1998

Skakalnica

1. serija

Končno

Srednja

9.

6.

Velika

8.

5.

SALT LAKE CITY 2002

Srednja

7.

10.

Velika

13.

15.

Ekipna tekma

3.

3.

TORINO 2006

Srednja

23.

30.

Velika

34.

34.

Ekipna tekma

10.

10.

Bronast še na SP-ju v Oberstdorfu
Zadnji večji podvig je Peterki uspel na svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih v Oberstdorfu, kjer je na ekipni tekmi skupaj Juretom Bogatajem, Rokom Benkovičem in Jernejem Damjanom osvojil bronasto kolajno. Peterka se je s prvim skokom prebil na četrto mesto, pri drugem pa ni imel sreče z vremenskimi razmerami, a so slovenski orli, z odličnim Benkovičem na čelu, ki je med drugim dan prej postal tudi svetovni prvak na mali skakalnici, v boju za tretje mesto za las prehiteli Fince. "Res smo lahko zadovoljni. Formo smo gradili, trdo delali in vse to se nam je poplačalo. Za nami sta dva fantastična dneva, kakršnih nismo pričakovali niti v sanjah," je bil navdušen Zupan.

Odločitev padla po državnem prvenstvu
V življenju vsakega športnika nastopi trenutek, ko se mora odločiti: nadaljevati kariero ali skleniti športno pot? Peterka nikoli ni vrgel puške v koruzo, znova se je poskušal prebiti v sam vrh, a se je naposled le odločil, da je morda čas za konec izjemne kariere, ki je slovenskim športnim navdušencem prinesla nešteto užitkov. Vse skupaj se je zgodilo po ponesrečenem nastopu na letošnjem državnem prvenstvu v Kranju. "Po tekmi državnega prvenstva mi je starejši gospod rekel: 'Za vsakogar pride čas, ko mora v penzijo ...' To mi je dalo misliti. Težko je bilo sprejeti odločitev o slovesu! Bojim se, kako se bom navadil na novo življenje, na življenje brez skokov," je dejal Peterka, ki je svojo odločitev tudi uradno sporočil letos v Planici: "Nič, to je to. Konec je, odločil sem se! Najtežje je bilo takoj po državnem prvenstvu v Kranju, ko je odločitev dozorela v meni. Zdaj sem se približno sprijaznil, zagotovo pa bodo še prišli dnevi, ko mi bo še zelo hudo. Veliko stvari sem preživel, veliko sem dal skozi in bom tudi to."

Zagotovo bo najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov tako ali drugače ostal v tem športu. Naj se veliki uspehi iz bogate športne kariere nadaljujejo tudi v novem življenju. Srečno, Primož - in hvala za vse!

Nisem pričakoval, da bom na tekmi pred vsemi. Zadnji teden sem treniral v Planici in se pripravljal za mladinsko svetovno prvenstvo. Naredil bom vse, da po tem uspehu ne bi bil drugačen, kot sem bil doslej.

Po prvi zmagi v Zakopanah leta 1996.

Bolj sem vesel sobotne zmage, saj po poraznih treningih in kvalifikacijah nisem imel prave vzpodbude. Danes sem skakal bolj sproščeno. Lahko bi rekel, da mi je bilo skoraj vseeno.

Po dvojnem zmagoslavju v Engelbergu.

Izjemno sem vesel, da sem skupno zmago proslavil pred svojimi navijači. Danes bom ostal v Planici, da si obnovim moči, nato pa se bo začelo slavje.

V Planici leta 1997.

Po tekmi državnega prvenstva mi je starejši gospod rekel: 'Za vsakogar pride čas, ko mora v penzijo ...' To mi je dalo misliti. Težko je bilo sprejeti odločitev o slovesu! Bojim se, kako se bom navadil na novo življenje, na življenje brez skokov.

O težki odločitvi za konec kariere.
Peterka na Kulmu prvič čez 200 metrov
Prva zmaga Peterke v svetovnem pokalu
V Engelbergu Peterka zmagal v soboto in nedeljo
Peterka v Planici slavil zmago v svetovnem pokalu
Še drugo slavje Peterke v skupnem seštevku svetovnega pokala
Zmaga Peterke v Garmischu