Severin Freund bo na novoletni turneji glavni izzivalec Petra Prevca. Foto: Reuters
Severin Freund bo na novoletni turneji glavni izzivalec Petra Prevca. Foto: Reuters

Severin je letošnjo sezono začel dobro. S celotnim paketom, ki je sestavljen iz fizične pripravljenosti, skakalne tehnike in opreme, je vsekakor konkurenčen. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Falunu je dokazal, da ne podleže pritisku, ki ga prinese vloga favorita.

Werner Schuster, nemški trener
Martin Schmitt
Nekdanji skakalni as Martin Schmitt avstrijski reprezentanci na novoletni turneji ne pripisuje veliko možnosti. Foto: Reuters

Freund, ki je lani na sklepni tekmi sezone pod Poncami v dramatičnem razpletu osvojil veliki kristalni globus, v skupnem seštevku za svetovni pokal trenutno zaseda drugo mesto, za vodilnim Petrom Prevcem pa zaostaja za 165 točk. Lani je turnejo štirih skakalnic sklenil na 8. mestu, Prevc je bil tretji. Zmagal je Stefan Kraft.

Freund si je lani pot do velikega kristalnega globusa tlakoval v zaključku sezone, predvsem na norveški turneji, kjer je bil razred zase. Letos je slast zmage okusil dvakrat (v Lillehammerju in v Nižnem Tagilu), v Engelbergu, kjer je Peter Prevc dobil obe tekmi, je bil osmi in šesti.

Trening za novoletno turnejo začel že poleti
"Spremembe v pripravah med poletnim premorom so že obrodile sadove. Letošnjo sezono sem začel v dobri formi in trenutno se počutim odlično pred prvim vrhuncem sezone. Še posebej pred uvodno tekmo novoletne turneje v Oberstdorfu, kjer zate pesti stiska na tisoče navijačev. Vse doživljam zelo čustveno, koža se mi vsakič znova kar naježi - četudi sem tam že večkrat nastopal. Res se že veselim prve tekme na domači skakalnici," je dejal 27-letnik in dodal: "Letos smo poleti trenirali v tempu novoletne turneje, kar je bilo zelo zanimivo. Poleg napornega urnika in potovanja smo opravili tudi nekaj skokov na štirih različnih skakalnicah, da bi se karseda hitro privadili na profil vsake posebej. Vse izkušnje, ki sem jih pridobil s tem poleti, so še en delček v mozaiku za uspešno novoletno turnejo."

Schuster: Severin je vsekakor konkurenčen
Nemški glavni trener Werner Schuster vse upe v uspešnost nemške reprezentance polaga prav v Freunda. "Severin je letošnjo sezono začel dobro. S celotnim paketom, ki je sestavljen iz fizične pripravljenosti, skakalne tehnike in opreme, je vsekakor konkurenčen. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Falunu je dokazal, da ne podleže pritisku, ki ga prinese vloga favorita," je dejal Schuster in poudaril, da sta tudi Richard Freitag in Andreas Wellinger na turneji sposobna doseči odlične rezultate. "Oba sta tu in tam že dokazala, da sodita med najboljše skakalce na svetu," je dodal.

Schmitt: P. Prevc in Freund favorita
Da sta Peter Prevc in Freund glavna favorita za zmago na novoletni turneji, meni tudi nekdanji nemški smučarski skakalec Martin Schmitt, ki je na novoletni turneji zmagal štirikrat (trikrat v Oberstdorfu, enkrat v Garmisch-Partenkirchnu). "Letos sta name največji vtis naredila predvsem dva skakalca, ki sta bila najboljša tudi v lanski sezoni. Oba imata v mojih očeh največ možnosti za končno zmago. To sta Prevc in Freund," je prepričan 37-letnik, ki ne izključuje niti Norvežanov: "Imajo zelo močno zasedbo. Ekipa je zelo uravnotežena, vsak lahko zmaga. Norveški trener ima sladke skrbi, Norvežani pa upajo, da bo nekdo za novoletno turnejo dvignil formo in se vmešal v boj za zmago. Enemu bo to zagotovo uspelo. Komu? To je težko napovedati."

Avstrijski reprezentanci se ne piše dobro
Glede možnosti avstrijske reprezentance, je Schmitt previden. "Šele v Oberstdorfu bomo videli, ali bo kdo iz avstrijske reprezentance konkurenčen. Gregor Schlierenzauer je imel v zadnjem času nekaj težav s poškodbami, ta turneja vsekakor zanj ne bo lahka. Stefan Kraft in Michael Hayböck bi lahko presenetila, a najprej morata najti pravo formo," je še povedal dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa.


Spored novoletne turneje (prenos na TV SLO 2/MMC)

Ponedeljek ob 17.15:
Oberstdorf, kvalifikacije
Torek ob 17.15:
Oberstdorf, 1. tekma nov. turneje

Četrtek ob 14.00:
Garmisch-Partenkirchen, kvalifikacije
Petek ob 14.00:
Garmisch-Partenkirchen, 2.tekma turneje

Sobota ob 14.00:
Innsbruck, kvalifikacije
Nedelja, 3. 1., ob 14.00:
Innsbruck, 3. tekma nov. turneje

Torek, 5. 1., ob 17.00:
Bischofshofen, kvalifikacije
Sreda, 6. 1., ob 17.00:
Bischofshofen, 4. tekma nov. turneje

Severin je letošnjo sezono začel dobro. S celotnim paketom, ki je sestavljen iz fizične pripravljenosti, skakalne tehnike in opreme, je vsekakor konkurenčen. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Falunu je dokazal, da ne podleže pritisku, ki ga prinese vloga favorita.

Werner Schuster, nemški trener
Peter Prevc pred začetkom novoletne turneje
Kdo so največji tekmeci Petra Prevca?
Peter Prevc pred začetkom novoletne turneje
Kdo so največji tekmeci Petra Prevca?