Peter Prevc (na sliki) in Jaka Hvala sta bila s skokoma 135,0 m najdaljša Slovenca. Foto: Reuters
Peter Prevc (na sliki) in Jaka Hvala sta bila s skokoma 135,0 m najdaljša Slovenca. Foto: Reuters
Jernej Damjan
Jernej Damjan je blestel v poletni sezoni, a se v kvalifikacijah Klingenthala ni znašel dobro in je bil vidno nezadovoljen, potem ko je pristal pri 116,5 metra. Foto: EPA
Na prvi tekmi v Klingenthalu pet Slovencev

Skakalci so prvo dejanje olimpijske sezone opravili z večernimi kvalifikacijami v Klingenthalu, na katerih si je pet Slovencev (Robi Kranjec in Peter Prevc sta bila neposredno uvrščena na tekmo) poskušalo priboriti nastop na nedeljski tekmi svetovnega pokala.

Najbolje je svoje delo opravil Jurij Tepeš, ki je bil med kvalifikanti sedmi. Jaka Hvala je bil 12. in mu je z ramen padlo veliko breme, saj je bil na zadnjih treningih še precej negotov. Po skoku je svoj palec obrnil navzgor. Uspešno je svojo nalogo opravil tudi Matjaž Pungertar (18.).

Slovenski skakalcimetri
Jernej DAMJAN116,5
Tomaž NAGLIČ109,5
Matjaž PUNGERTAR130,0
Jaka HVALA135,0
Jurij TEPEŠ132,5
Peter PREVC135,0
Robi KRANJEC128,5

Damjan vidno razočaran
Jernej Damjan si je po odlični poletni sezoni obetal, da bo dobre občutke prenesel tudi na sneg, toda uvod je bil ponesrečen. Razočaranje je bilo vidno, njegov prst je bil po daljavi 116,5 metra (47. mesto) obrnjen navzdol. Tomaž Naglič je bil 54.

Janusov cilj: eden med deseterico
Najboljša slovenska skakalca pretekle sezone, ki sta imela nastop že zagotovljen, sta pokazala dobro pripravljenost. Peter Prevc je pristal pri 135, Robi Kranjec pa pri 128,5 metra. Glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus za prvo tekmo sezone 2013/14 nima zelo visokih ciljev. Želi si, da bi bil vsaj eden med najboljšo deseterico.

Poljaki odlični - Stoch pristal pri 145 metrih
Piotr Zyla
je bil s 137,5 metra najboljši med kvalifikanti. Poljaki so tudi sicer blesteli. Kamil Stoch je pristal celo pri 145 metrih. Zmagovalec lanske sezone svetovnega pokala Avstrijec Gregor Schlierenzauer je s 139,5 metra dolgim skokom dokazal, da je na olimpijsko sezono odlično pripravljen.

Legendarni Finec Janne Ahonen se je na tekmo prebil z devetim dosežkom.

V soboto bo v Klingenthalu še ekipna tekma z začetkom ob 16. uri. Obe tekmi boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Na prvi tekmi v Klingenthalu pet Slovencev