Ilka Štuhec je leta 2007 v Flachauu pri dobrih 16 letih postala mladinska svetovna prvakinja v slalomu in kombinaciji in leto pozneje osvojila še zlato medaljo v smuku. Za primerjavo: Tina Maze na svetovnih mladinskih prvenstvih ni osvojila nobene medalje. Foto: Rene Gomolj
Ilka Štuhec je leta 2007 v Flachauu pri dobrih 16 letih postala mladinska svetovna prvakinja v slalomu in kombinaciji in leto pozneje osvojila še zlato medaljo v smuku. Za primerjavo: Tina Maze na svetovnih mladinskih prvenstvih ni osvojila nobene medalje. Foto: Rene Gomolj
Ilka Štuhec
Obetavne Mariborčanke to sezono še ne bomo videli na tekmah svetovnega pokala, kjer je njen najboljši dosežek dvanajsto mesto na superkombinaciji v Crans Montani marca 2008. Foto: osebni arhiv Ilke Štuhec
Darja Črnko, Ilka Štuhec in Jure Košir
Pomoč je Ilki Štuhec lani obljubil tudi Jure Košir, še vedno pa bo veliko odvisno od Ilkine mame Darje (prva z leve). Foto: MMC RTV SLO
Ilka Štuhec
Slovenija je imela že veliko dobitnikov medalj na mladinskih svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, vendar je uspešen prehod v člansko konkurenco zelo težaven. Ilki Štuhec bi moralo uspeti, če le ne bo imela težav s poškodbami. Foto: Janez Tomc

20-letna mariborska alpska smučarka se po poškodbi počasi vrača. Tekmovala ni že eno leto, in trenutno še ne ve, kdaj bo spet na štartu. Na Zlati lisici bo le v vlogi predtekmovalke, verjetno pa bo smučala na polno in svoj čas primerjala s časom najboljših tekmovalk. Tistih, ki jih je pri 16 in 17 letih že premagovala. Ko je bila v Španiji svetovna prvakinja v smuku, sta na primer za njo zaostali Lara Gut in olimpijska veleslalomska prvakinja Viktoria Rebensburg.

Toda poškodba je kruto prekinila njen bliskoviti vzpon. Na treningu v Čilu avgusta 2008 si je strgala prednje križne vezi, po operaciji in daljši rehabilitaciji pa si je desno koleno spet poškodovala septembra 2009 v Švici. V lanski sezoni se je po dvajsetih mesecih odsotnosti vrnila na bele strmine, toda aprila je morala spet na operacijo. Zdaj naj bi bile vse težave že pozabljene in Ilka Štuhec se pod taktirko matere Darje Črnko preudarno pripravlja na vrnitev.


Je okrevanje za vami in lahko normalno smučate?
Okrevanje je na neki način končano, zdaj moram predvsem trenirati in se pripraviti na prve tekme. Kondicijsko je vse v redu, nekaj malega mi sicer še manjka, kar se tiče mišice kvadricepsa.

Veliko trenirate?
Dosti, kolikor pač vreme dopušča. Dokler smo še lahko, smo na Pohorju trenirali dvakrat na dan, nato so zaradi tekme zaprli progo.

Ta konec tedna bo Maribor spet gostil najboljše smučarke sveta. Kaj vam pomeni Zlata lisica?
Že od malega sem vsako leto tam. Bolj medlo se spominjam, kako je bila Katja Koren druga z velikim zaostankom za Vreni Schneider, takrat niti pet let nisem bila stara, vsekakor pa sta še dobro v spominu obe zmagi Tine Maze.

Lani ste prvič tekmovali v Mariboru, vendar točk ni bilo. V kakšni vlogi boste letos na Zlati lisici?
Predtekmovalka bom, verjetno na obeh tekmah.

Koliko vam trenutno še manjka, da bi se lahko na tekmah svetovnega pokala borili za finale?

Realno kar dosti. Glavni cilj je, da smučanje na prosto prenesem na progo, kar pa je težko. Včasih mi uspe, včasih ne. Na tekmovanju hočeš biti čim boljši, in če nisi najbolje pripravljen, se pelješ po starem. Pojavljajo se iste napake, ki se jih poskušaš znebiti. Med tekmo pač ne razmišljaš o tem, da bi smučal tehnično brezhibno, saj hočeš biti čim prej v cilju.

Kdaj načrtujete, da boste spet šli na tekmovanje?
Ko bom pripravljena. Upam, da še to sezono. Nima pa smisla tvegati in se izpostavljati.

V mladinski konkurenci ste bili odlični v vseh disciplinah. Boste tudi zdaj, ko se boste vrnili, vozili vse discipline?
Še vedno želim tekmovati v vseh disciplinah. Specializacija, o kateri se toliko govori, je nepotrebna, discipline so tako povezane, da nima smisla. Dobro, če tekmovalka noče voziti smuka, ker se boji hitrosti, še razumem ... Skratka, da bi jaz vozila samo slalom, tega si ne predstavljam.

Katera disciplina vam najbolj leži?
Še vedno najraje vozim smuk.

Imate tri naslove svetovne mladinske prvakinje. Vas to kdaj drži pokonci, ko se na težkih treningih sprašujete, ali vam bo uspelo?
Tudi. Ti dnevi vračanja so ... enkrat zelo dobri, drugič malo slabši. Nihanja so pogosta. V slabših dneh si pomagam tudi z mislijo na dneve, ko sem zmagovala.

Ko ste na mladinskih svetovnih prvenstvih osvajali zlate medalje, ste premagovali Laro Gut, Viktorio Rebensburg, Suzanne Riesch, torej smučarke, ki so zdaj del svetovnega vrha. Ali kdaj pomislite, kako lepo bi bilo iti po teh stopinjah?
Jaz bom šla kar po svojih, ne po stopinjah drugih (smeh). Upam, da je poškodb res konec in bom počasi pokazala tisto, kar želim.

Vašo kariero je zaznamovala huda poškodba kolena v Čilu. Zakaj ste morali lani spet na operacijo, čeprav ni bilo kakšne nove poškodbe?
Poseg je bil nujen, ker prej ni bilo vse v redu. Če sem želela normalno živeti in še vedno smučati, je bil ta popravek nujen.

Ste kdaj celo razmišljali, da boste morali zaradi poškodbe opustiti tekmovalno smučanje?
Nisem. streznilo me pa je, ko sem bila v Baslu prvič na pregledu. Rekli so, da če ne bo operacije, bi imela čez deset let velike težave v življenju, tudi če ne bi več trenirala smučanja.