Majdičeva se veseli desete zmage v karieri. Foto: EPA
Majdičeva se veseli desete zmage v karieri. Foto: EPA
Petra Majdič
Petra Majdič je kraljica šprinta. Najprej je bila najhitrejša v Kuusamu v klasični tehniki, potem pa je tekmice pustila za seboj tudi v Davosu in Düsseldorfu v prostem slogu. Foto: Reuters
Petra Majdič
Petra je visoko dvignila roke po napetem finišu. Foto: EPA
Ola Vigen Hattestad
Ola Vigen Hattestad je dobil tudi tretji letošnji šprint in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Foto: EPA
Majdičeva dobila še tretji letošnji šprint

V ciljni ravnini je močno pospešila in prehitela Natalijo Matvejevo za dve desetinki. Rusinja je vodila večji del finalnega nastopa. Tretje mesto je zasedla Norvežanka Maken Caspersen Falla. V četrtfinalu sta izpadli Vesna Fabjan (17. mesto) in Katja Višnar (24. mesto).

Z odlično taktiko znova na vrh
V kvalifikacijah Petra ni šla na polno, dosegla je osmi čas, nato je bila v svoji četrtfinalni skupini najhitrejša, v polfinalu pa je morala priznati premoč Italijanki Arianni Follis. V finale se je prebila s tretjim časom, nato pa preostalim petim tekmicam pokazala svojo vnovično premoč, pa čeprav je večji del proge tekla na drugem mestu za Matvejevo. V cilju jo je ugnala za pol metra.

Tudi težki pogoji je niso zmotili
"Ne dojemam, nobeden okoli mene ne dojema, kaj se sploh dogaja z mano. In to v prosti tehniki in v pogojih, ki meni sploh ne ugajajo. Prosta tehnika, kratka razdalja, megla, ledena proga ... Noro, noro. Ne vem, ali naj jokam ali naj se smejim. Verjamem da tako čutijo vsi okoli mene. Nisem vodila tako kot ponavadi, odtekla sem taktično. Mislim, da tudi po taktični plati dozorevam kot vrhunska tekmovalka. Vsi vedo, da nerada tekmujem, ker je preveč stresno, a nadvse rada zmagujem," je bila Petra povsem iz sebe.

V šprintu je razred zase
To je že deseta zmaga v svetovnem pokalu za 29-letno šampionko iz Brinja. V šprintu tudi letos nima konkurence. Dobila je vse tri tekme (Kuusamo, Davos in Düsseldorf) in ima posebnem seštevku kar 167 točk naskoka pred Švedinjo Lino Andersson. Letos bo na sporedu 12 šprintov. V skupnem seštevku svetovnega pokala Majdičeva zaostaja le še 8 točk za Finko Aino Kaiso Saarinen.

Moški šprint Hattestadu
Norvežan Ola Vigen Hattestad je dobil moški šprint v prosti tehniki. Drugo mesto je zasedel njegov rojak Tor Arne Hetland, tretji pa je bil Italijan Fabio Pasini. Edini slovenski predstavnik Nejc Brodar se je z 59. časom poslovil že v kvalifikacijah.


Šprint, prosto (Ž):
1. P. MAJDIČ SLO 1:48,8 2. N. MATVEJEVA RUS +0,2 3. M.-C. FALLA NOR 0,2 4. L. ANDERSSON ŠVE 1,4 5. A. FOLLIS ITA 1,5 6. N. NARIŠKINA RUS 2,2
17. V. FABJAN SLO
24. K. VIŠNAR SLO

Šprint, prosto (M):

1. O.-V. HATTESTAD NOR 3:01,0
2. T.-A. HETLAND NOR +0,7
3. F. PASINI ITA 1,2
4. C. ZORZI ITA 1,7
5. J. WENZL NEM 3,1
6. N. MORILOV RUS 4,1
59. N. BRODAR SLO
Skupno, ženske (7):
 1. A.-K. SAARINEN   FIN      397 točk 
 2. P. MAJDIČ        SLO      389      
 3. M. BJÖRGEN       NOR      280      
 4. V. KUITUNEN      FIN      271      
 5. J. KOWALCZYK     POL      263      
 6. A. FOLLIS        ITA      202      


...
34. V. FABJAN SLO 40 47. K. VIŠNAR SLO 22 Moški (7): 1. O.-V. HATTESTAD NOR 300 točk 2. D. COLOGNA ŠVI 208 3. T. A. HETLAND NOR 191 4. J. OLSSON ŠVE 186 5. P. NORTHUG NOR 172

A. G.
Majdičeva dobila še tretji letošnji šprint