Slovenska četverica je osvojila prvo medaljo na ekipnih tekmah na SP-jih v poletih. Pred dvema letoma v Planici so bili Slovenci šesti. Foto: Reuters
Slovenska četverica je osvojila prvo medaljo na ekipnih tekmah na SP-jih v poletih. Pred dvema letoma v Planici so bili Slovenci šesti. Foto: Reuters
Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Jure Šinkovec
Slavje po zadnjem poletu Roberta Kranjca. Foto: Reuters
Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Jure Šinkovec
Na medalje danes ni bilo treba čakati dolgo, saj so jih podelili takoj po koncu tekme. Foto: Reuters
Skakalci po izjemnem uspeh v Vikersundu
Slovenci ekipno do brona

"Bi bili lahko še srečnejši?" je za konec pogovora trenerja Gorana Janusa vprašal novinar Boštjan Reberšak. "Ne!" je bil odgovor, ki pove vse.
Izjave vseh slovenskih junakov:

Jurij Tepeš: "Mogoče sem včeraj malo podvomil, da smo tega sposobni. Danes je šlo vse v redu, tako, kot mora iti. Navdušen sem, super je. Poleti so mi drug za drugim uspevali, to je pripomoglo k sproščenosti, potem pa je šlo še dlje. Nisem veliko spremljal drugih, vedel sem le, da moram dati najbolje od sebe. Ko sem drugič skočil, sem vedel, da je to to."

Jernej Damjan: "Iskreno moram priznati, da bi si vsi želeli imeti Prevca v ekipi. Mene so videli kot tistega, ki ga nadomeščam. Nisem želel razočarati ne sebe ne drugih. Vedel sem, da sem tega sposoben, in to sem dokazal. Že v poskusni seriji sem naredil dober skok, potem pa dva še boljša. Moram priznati, da ni bilo tako napeto kot v Harrachovu na tekmi svetovnega pokala, ko smo bili prav tako tretji. Tokrat je bilo veliko razlike. Robi se je pred zadnjim poletom malo "sekiral", a vedeli smo, da bo v redu."

Robert Kranjec: "Po včerajšnji zmagi sem ponoči spal samo dve uri. Občutki so počasi prihajali za mano. Vesel sem, da smo moštveno dobili kolajno. Po taki sezoni si je ekipa to zaslužila. Spremljal sem vse naše nastope in nato šel oddelat svoje. Super, fenomenalno. Zdaj je pred nami skandinavska turneja, želim ostati med deset v skupnem seštevku oziroma se še kaj povzpeti, potem pa v Planici uživati. Danes se bomo malo poveselili, včeraj ni bilo veliko časa. Za kaj več pa bo priložnost po sezoni."

Jure Šinkovec: "Sam sem bil mogoče sprva malce skeptičen, kako se bo razpletlo. Ko sem prišel pod letalnico in videl, da zastave mirujejo, pa sem vedel, da nam bo uspelo. Bili smo konstantni in moramo biti zadovoljni. Jaz sem super zadovoljen. Včasih si drug drugemu tudi kaj grobega povemo, a ko prespimo, vemo, da je tako prav. Tudi z Goranom se zelo dobro razumemo, skoraj nam je kot oče. To je pika na i."
Goran Janus: "Že zvečer sem povedal, da je bila včeraj jagoda na vrhu smetane, danes pa smo dodali še češnjo. Fantom čestitam iz srca. Letos smo naredili velik posel. Pravi poker, ob treh uspehih teh fantov imamo še prvi naslov mladinskega svetovnega prvaka. Odlično so skakali. Moram reči, da je današnji dan potekal izredno sproščeno, saj smo včeraj dobili medaljo, in sicer zlato. Fantje so bili notri, v "drilu". Pogovorili smo se o kakšni stvari, a je bilo vse res na "relaks". Fantje so naredili svoje, kar je bilo dovolj za bronasto medaljo. Proslavljanje pride na vrsto po zaključku sezone, ko bo tudi čas za te stvari. Imamo še veliko tekem pred sabo, kjer imamo svoje cilje. Treba je še delati in končati to uspešno sezono. Takih stvari se ne da narediti na silo. Kadar se dela, se dela, ko se heca, se pohecamo. So pridni, motivirani in dobro vedo, zakaj trenirajo. Marsikaj je bilo treba postaviti na pravo mesto, da zdaj stvari delujejo tako, kot morajo."

Slovenski letalci se bodo iz Vikersunda vrnili v ponedeljek. Na Letališču Jožeta Pučnika bodo pristali ob 15.35. Za torek je napovedan slovesni sprejem zlatega Kranjca in bronaste slovenske četverke na Prešernovem trgu v Ljubljani.

DOZDAJŠNJI EKIPNI PRVAKI V POLETIH

Planica 2004: Norveška
Kulm 2006: Norveška
Oberstdorf 2008: Avstrija
Planica 2010: Avstrija
Vikersund 2012: Avstrija, 3. Slovenija




Skakalci po izjemnem uspeh v Vikersundu
Slovenci ekipno do brona