Rok Marguč v ciljni areni ni mogel skriti navdušenja. Foto: Reuters
Rok Marguč v ciljni areni ni mogel skriti navdušenja. Foto: Reuters

Pred drugo vožnjo nisem čutil nobenega pritiska. Vedel sem, da je modra proga hitrejša od rumene. Ostal sem močan, in uspeh je tu!

Rok Marguč
Justin Reiter, Rok Marguč in Roland Fischnaller
Marguč na odru za zmagovalce v družbi Justina Reiterja (levo) in Rolanda Fischnallerja. Deskarji se bodo prihodnji teden pomerili na tekmah za svetovni pokal na Rogli. Foto: Reuters

Za končno zmago se je pomeril z Američanom Justinom Reiterjem. Po prvi vožnji je zaostal za 48 stotink sekunde, v drugi pa je po napaki nasprotnika v spodnjem delu nadoknadil zaostanek in zasluženo zmagal. Ciljno črto je prečkal šest desetink pred Američanom.

Slovenija ima že tri svetovne prvake
Za Marguča je to tretja medalja na svetovnih prvenstvih - pred dvema letoma je v paralelnem veleslalomu v španski La Molini osvojil srebrno kolajno, v paralelnem slalomu pa je bil tretji. Letos je bil v veleslalomu 12. Slovenija je tako dobila že tretjega svetovnega prvaka v deskanju in šele prvega v slalomu. Dejan Košir (leta 2003) in Rok Flander (2007) sta naslov prvaka osvojila v paralelnem veleslalomu.

Modra proga je bila hitrejša od rumene
"Zelo so mi všeč proga in pogoji. Zdaj sem svetovni prvak. Izjemno," je po nastopu dejal Marguč in dodal: "Pred drugo vožnjo nisem čutil nobenega pritiska. Vedel sem, da je modra proga hitrejša od rumene. Med lovljenjem Reiterja nisem obupaval, ostal sem močan, in uspeh je tu." Prihodnji teden bo na Rogli svetovni pokal. "Ja, res upam, da bo tekmo obiskalo veliko ljudi. Prepričan sem, da bo to najboljša tekma v letošnji sezoni," je sklenil Marguč.

Pot do naslova tudi prek najhitrejšega
Marguč je v izločilnih bojih najprej premagal Rusa Andreja Soboljeva, nato Švicarja Kasperja Flütscha, v polfinalu pa najboljšega v kvalifikacijah, Avstrijca Andreasa Prommeggerja, ki je na koncu osvojil četrto mesto. Bron je osvojil Italijan Roland Fischnaller.

Košir po prvi vožnji odnehal
V kvalifikacijah sta bila izmed štirih Slovencev uspešna dva. V finale med 16 sta se uvrstila Marguč, ki je dosegel peti čas, in Jernej Demšar, ki je izločilne boje ujel za las, saj je imel 16. čas. Žan Košir, ki si je na paralelnem veleslalomu, v katerem je zasedel četrto mesto, poškodoval hrbet, je sicer poskušal tudi v nedeljo, a je po prvi vožnji odnehal, medtem ko Rok Flander kvalifikacij ni končal.

Pred drugo vožnjo nisem čutil nobenega pritiska. Vedel sem, da je modra proga hitrejša od rumene. Ostal sem močan, in uspeh je tu!

Rok Marguč