"Mogoče je to moja zadnja sezona," je med drugim na novinarski konferenci povedala Tina Maze, ki je bila odlično razpoložena, z Andreo Massijem pa sta si izmenjala nekaj šaljivih dovtipov na temo ženske sitnobe. Foto: BoBo

Lani sem imela v tem obdobju velike težave z motivacijo. Enostavno sem se koncentrirala le na olimpijske igre. Letos imam pristop malce drugačen. K temu je pripomoglo tudi to, da sem se pomladi posvetila drugim stvarem in malo pozabila na smučanje.

Tina Maze
V lanskem pripravljalnem obdobju je bila z mislimi preveč pri olimpijskih igrah (ki so se sicer razpletle imenitno, toda zato je trpel svetovni pokal). Priznava tudi, da so preveč improvizirali z materialom. Teh težav letos ni bilo, poleg tega se je tudi odlično ujela z novim trenerjem. Foto: STA

Ghirardi je človek z veliko izkušnjami. Dejstvo je, da se je dobro vklopil v našo ekipo. Tudi ko je bilo težko in sem bila na limitu in sem bila ... pač, saj veste, kako smo ženske lahko tečne, je vse razumel. Ni jemal tega osebno. Z Andreo sta skoraj kot brata. Tudi po značaju sta si precej podobna.

Ekipa Tine Maze išče še fizioterapevtko

Vodja njene ekipe Andrea Massi slaba dva meseca pred začetkom sezone meni, da je telesno pripravljena tako dobro kot v rekordni zimi 2012/13. V mislih bo bolj boj za kristalni globus kot za medalje svetovnega prvenstva v Vailu (Tina Maze: "Veliko več pomeni biti olimpijski kot svetovni prvak"), potem ko jo je lani misel na Soči, kjer si je srčno želela kariero zaokrožiti z zlato olimpijsko medaljo (dobila je kar dve), preveč obremenjevala, zato so trpeli odnosi v njeni ekipi. In trpel je svetovni pokal. To ni bila Tina, ki je v sezoni prej z rušilno močjo prestavljala mejnike.

Pomladi pozabila na smučanje
Letošnje poletje je minilo drugače. "Bila sem manj tečna in bolj motivirana. Že to je ogromno," je 31-letna smučarka začela novinarsko konferenco. "Lani sem imela v tem obdobju velike težave z motivacijo. Enostavno sem se koncentrirala le na olimpijske igre. Letos imam pristop malce drugačen. K temu je pripomoglo tudi to, da sem se spomladi posvetila drugim stvarem in malo pozabila na smučanje, ker v 14 letih dela vse skupaj postaja monotono. Spremenila sem še nekaj stvari in se raje lotila dela, predvsem kondicije in potem tudi snežnih treningov."
Orkanski veter ni pojenjal pet dni
Kako je bilo na južni polobli? "Vesela sem, da smo dobro trenirali in se zdaj počutim dobro. Zadnje dni v Termas de Chillan je bil sicer veter ekstremen. Tako utrujena še nisem bila. Veter je namreč moteč faktor v naravi. Saj ga sprejmeš, če je to dan ali dva, tam pa je ruvalo pet dni zapored. Žičnice niso delale, k sreči so nam priskrbeli snežne sani. Predstavljajte si, kako je, če so vratca nagnjena proti hribu, ti pa se moraš bistveno bolj koncentrirati za dobre vožnje. Zadnje dni je zato raven smučanja padel. K sreči smo prej naredili veliko dobrih treningov."
Na smučišču več kamenja kot snega
Tudi Andrea Massi se je "pritožil" nad vremenom: "Pogoji so bili zanič, ker je vreme zanič po vsem svetu. Torej dež, sneg, srednje visoke temperature. V Termas de Chillan pa več kamenja kot snega." A kot je že v navadi, je šla Tina na teren tudi v obupnih razmerah. "Zgodilo se je, da ko je bila Tina na bregu, so bile druge tekmovalke že v restavraciji." So bile kakšne primerjave s konkurenco, glede na to, da je Tina trenirala tudi z nemško reprezantanco? "Nekaj v hitrih disciplinah, čeprav smo tega treninga naredili še najmanj, saj je bil veter premočan, zato smo se osredotočili na tehnične discipline." Ni skrivnost, da ima Tina velike apetite zlasti v slalomu.

Ni pomembno, kaj počnejo drugi
Massi se sicer na konkurenco kaj dosti ne ozira in se drži svoje začrtane smeri. "Kje so druge tekmovalke in koliko trenirajo, za nas ni pomembno. Mi ne bomo gledali, ali je Avstralija namerno izgubila ali ne. Zato bi dal selektorju (košarkarske reprezentance Juretu Zdovcu) nasvet: Treba je igrati dobro. Kaj dela Avstralija, ni pomembno. Velika napaka je razmišljati, kaj delajo drugi. Ti delaj maksimalno svoje delo. Ne nazadnje, če povem za naš primer, morda so imele preostale reprezentance ravno takrat, ko smo bili sami na smučišču, prosti dan."
Massi in Ghirardi sta kot brata
Z opremo letos najboljša slovenska športnica ni imela težav. Testiranja je pravočasno opravila. S trenerjem Valeriem Ghirardijem, ki je zamenjal Maura Pinija, se je dobro ujela: "To prinaša večjo mirnost v ekipi. Je človek z veliko izkušnjami. Dejstvo je, da se je dobro vklopil v našo ekipo. Tudi ko je bilo težko in sem bila na limitu in sem bila ... pač, saj veste, kako smo ženske lahko tečne, je vse razumel. Ni jemal tega osebno. Z Andreo sta skoraj kot brata. Tudi po značaju sta si precej podobna. Skratka, vse je boljše. Imam motiv izboljšati lansko sezono, lani pa tega motiva ni bilo. Oziroma sem motiv našla le za olimpijske igre."
Massi zadovoljen s poštenim direktorjem SZS-ja
Potrebovali bi le še fizioterapevta, ki bi bil dostojni naslednik Nežke Poljanšek. Massi: "Fizioterapevti na visoki ravni so vsi zaposleni, mladi pa pomenijo tveganje. Težko je dobiti pravo osebo. Eni imajo preveč teorije, drugi preveč prakse. Potrebujemo karakterno močno osebo. Eno osebo smo testirali, a ni sprejela. Je hitro videla, koliko je ura." In na koncu še pomembna podrobnost: Po dolgem času se je zgodilo, da je bil na novinarski konferenci s Tino Maze tudi direktor SZS-ja, torej Jurij Žurej. Massi je na vprašanje, zakaj končno dobro sodelovanje, odgovoril: "Ker mi ne laže."

Lani sem imela v tem obdobju velike težave z motivacijo. Enostavno sem se koncentrirala le na olimpijske igre. Letos imam pristop malce drugačen. K temu je pripomoglo tudi to, da sem se pomladi posvetila drugim stvarem in malo pozabila na smučanje.

Ghirardi je človek z veliko izkušnjami. Dejstvo je, da se je dobro vklopil v našo ekipo. Tudi ko je bilo težko in sem bila na limitu in sem bila ... pač, saj veste, kako smo ženske lahko tečne, je vse razumel. Ni jemal tega osebno. Z Andreo sta skoraj kot brata. Tudi po značaju sta si precej podobna.

Ekipa Tine Maze išče še fizioterapevtko