Jakov Fak je vedel, da bodo Norvežanom odbili nekaj sekund, toda v boju z izjemnim Emilom Heglejem Svendsnom enostavno ni mogel iz sebe iztisniti še več. Foto: EPA
Jakov Fak je vedel, da bodo Norvežanom odbili nekaj sekund, toda v boju z izjemnim Emilom Heglejem Svendsnom enostavno ni mogel iz sebe iztisniti še več. Foto: EPA
Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak in Andreja Mali
Za zgodovinski dan slovenskega biatlona in za drugo medaljo v zgodovini SP-jev so poskrbeli Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak in Andreja Mali. Foto: EPA
Mešana štafeta do naslova svetovnega podprvaka

"Jakov bi tekel hitreje v prvem krogu," je po srebrni medalji na biatlonski tekmi mešanih štafet svetovnega prvenstva prepričan Velepec, medtem ko Jakov Fak poudarja, da je tekel na maksimumu svojih sposobnosti: "Nič se ne bi spremenilo, če bi to informacijo dobil že prej. Zelo težko je Svendsnu vzeti sekunde."

Preberite, kaj so za Radio Slovenija povedali neverjetni slovenski biatlonski junaki, ki so osupnili tudi skoraj 30 tisoč gledalcev, ki so si v pomladanskem vremenu na jugu Nemčije ogledali uvodno preizkušnjo letošnjega svetovnega prvenstva.


Andreja Mali: "Moja naloga je bila, prebiti se iz druge v prvo štartno linijo in imeti čim manjši zaostanek, kar mi je uspelo. Vse je šlo lepo, tekoče. Po vseh teh letih sem le dobila medaljo, to so sanje vsakega športnika. Nisem si mislila in sem kar presenečena. Izplačalo se je vztrajati, prišla je nagrada za ves trud. Tekmo sem po svojem nastopu začela spremljati ob nastopu Klemena in tudi jaz sem se tresla z njim strelišču."

Teja Gregorin: "To je velik uspeh za ekipo in vodstvo, priznam pa, da je bila moja medalja v Koreji še večje presenečenje. Tokrat smo vedeli, da smo dobro pripravljeni, zato smo po tihem računali na uspeh, če se seveda vsem poklopi dober nastop. Bilo mi je lažje kot na prejšnjih tekmah, morda sem dobila tisto iskrico, ki sem jo vso sezono iskala. Odlično sem se počutila, tudi smuči sem imela vrhunsko pripravljene. Organizatorji so zelo dobro pripravili progo, prej se je udiralo do kolen, danes pa težav na strmih klancih ni bilo."

Klemen Bauer: "Čeprav mi ni uspel popoln strelski nastop, sem vesel, da mi ni bilo treba v kazenski krog, kar je pogoj za vrhunski rezultat na štafetni tekmi. Na srečo so tudi preostali zgrešili več kot po navadi, kar sem izkoristil in predal drugi. S progo nisem imel težav. Dobro so jo pripravili. Na začetku se mi je zdelo, da tekma poteka zaspano in da nikomur ne "leti". Šele na koncu se je videla razlika - stopil sem na plin in z lahkoto premagoval vzpone. Formo sem ujel v pravem trenutku. Člani servisne ekipe so nam pripravili vrhunski material in s takšnimi smučmi je užitek tekmovati. Že včeraj je bilo v servisni ekipi navdušenje in res so našli zmagovalno kombinacijo maž."

Jakov Fak: "Vedel sem, da moram teči čim hitreje, saj sem tri vzpone pred koncem, torej kakšen kilometer in pol pred ciljem, izvedel, da bodo Norveški odbili nekaj sekund. Nič se ne bi spremenilo, če bi to informacijo dobil že prej. Zelo težko je Svendsnu vzeti sekunde. Skušal sem dati svoj maksimum, vendar se tekaško nisem tako sproščeno počutil. Morda pritisk velikega tekmovanja prinese nekakšen krč. Zahvalil bi se še vsem serviserjem, trenerjem in fizioterapevtom."

Trener Uroš Velepec: "Tehnične težave se sicer lahko zgodijo, ampak to je vseeno neodgovorno od opremljevalcev tarč. Vsaj na SP-ju bi bilo lahko vse brezhibno. Žal nam je, lahko bi Jakov Fak tekel hitreje v prvem krogu, saj je tekel na drugo mesto. V ekipi zdaj ni neke ekstaze, ker smo srebrni, so pa vsi naši na tekmi naredili tisto, kar smo od njih pričakovali."

Mešana štafeta do naslova svetovnega podprvaka