Klemen Bauer, Teja Gregorin, Andreja Mali in Jakov Fak so se veselili tudi srebra, čeprav so bili v cilju prvi. Foto: Reuters
Klemen Bauer, Teja Gregorin, Andreja Mali in Jakov Fak so se veselili tudi srebra, čeprav so bili v cilju prvi. Foto: Reuters
Mešana štafeta do naslova svetovnega podprvaka
Biatlonci v cilju prvi, na koncu pa srebrni

Zaradi tehničnih nepravilnosti na strelišču (Björndalnu se tarča kljub zadetku ni pokrila in je moral nezasluženo v kazenski krog) so Norveški naknadno odbili 28 sekund, tako da je lahko slavila naslov prvakov. Bronasto medaljo je osvojila favorizirana Nemčija.

Čeprav je slovenska reprezentanca zatrjevala, da se je odlično pripravila na prvenstvo, medalje že na uvodu realno ni bilo pričakovati, toda prav v mešanih štafetah se pogosto zgodijo presenečenja in za to so poskrbeli Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak.


Zadržan začetek Nemčije

Prva članica štafete Andreja Mali, ki bi lahko bila najšibkejši člen, je na zmehčani progi zelo dobro opravila svoje delo in predala na 12. mestu, vendar z minimalnim zaostankom za najboljšimi. Za Norveško je odlično nastopila Tora Berger, medtem ko je Nemka Andrea Henkel zaostala več od pričakovanj.

Po nastopu Gregorinove Slovenija peta
Teja Gregorin
je Slovenijo popeljala na peto mesto. Na strelišču je bila precej mirna, pokazala pa je tudi dobro tekaško pripravljenost, saj je v zadnjih metrih vidno pospešila. Pogled na vrstni red je bil že razveseljujoč: prva Francija, nato Nemčija (Magdalena Neuner je hitro ujela priključek), Norveška, Slovaška in Slovenija, ki je za Francijo zaostajala 39 sekund.

Bauer prehiteval tekmece
Slovenski navijači so imeli še večji srčni utrip, ko je začel še Klemen Bauer prehitevati tekmece. Na prvem streljanju je imel tri poprave in Slovenija je bila le še devet sekund za tretjo Belorusijo, tudi po streljanju stoje pa mu ni bilo treba v kazenski krog. Bauer je štafeto po izjemni tekaški predstavi predal kot drugi. Zdelo se je, da je Nemčija po brezhibnem nastopu Andreasa Birnbacherja ušla predaleč, za Slovenci pa so bili z 12 sekundami zaostanka blizu Norvežani in Rusi.

Fak na strelišču zunajserijski
Zadnji je šel na progo Jakov Fak, mojster za velike tekme. Prvo streljanje je opravil vrhunsko, s petimi zadetki v polno je ekspresno zapustil strelišče. Neverjetno! Norveška (Emil Hegle Svendsen je bil njihov zadnji mož) je na 3. mestu zaostajala 10 sekund! Tudi na streljanju stoje je Fak ledeno hladno in z neverjetno hitrostjo oddal pet strelov in celo prehitel Nemca Arnda Peifferja, ki je moral v kazenski krog. Fak je v zadnjem krogu le še odbrzel velikemu uspehu naproti.


Mešana štafeta: *
1. NORVEŠKA 1:12:29,3 (1+11) Berger/Solemdal/Björndalen/Svendsen 2. SLOVENIJA +20,2 (0+7) Mali/Gregorin/Bauer/Fak 3. NEMČIJA 32,8 (1+10) Henkel/Neuner/Birnbacher/Peiffer 4. ŠVEDSKA 1:00,0 (0+9) 5. RUSIJA 1:27,7 (0+5) 6. BELORUSIJA 1:52,9 (0+7) 7. SLOVAŠKA 1:56,3 (0+10) 8. ČEŠKA 1:56,4 (0+14) 9. ITALIJA 1:57,1 (0+8) 10. ŠVICA 2:25,6 (0+11) * - kazenski krogi + poprave


Mešana štafeta do naslova svetovnega podprvaka
Biatlonci v cilju prvi, na koncu pa srebrni