Michael Hayböck in Stefan Kraft sta v torek zaokrožila deset sanjskih dni. Avstrijci so že sedmič zapored dobili novoletno turnejo. Foto: EPA
Michael Hayböck in Stefan Kraft sta v torek zaokrožila deset sanjskih dni. Avstrijci so že sedmič zapored dobili novoletno turnejo. Foto: EPA
Michael Hayböck in Stefan Kraft
Med pravima prijateljema ni zavisti. V letošnji sezoni si lepo delita uspehe. Foto: EPA
Noriaki Kasai
Noriaki Kasai je prava skakalna ikona. Prvič je zmagal 22. marca 1992 v Harrachovu, ko se Kraft še ni rodil. Foto: EPA
Avstrijski navijači
Vsako leto po tekmah v Planici se preveč govori o številnih gledalcih, ki so pregloboko pogledali v kozarec. Avstrijci prav nič ne zaostajajo, v torek je velika večina prišla zaradi veselice. Avstrijski novinarski kolega nam je zaupal, da je na Kulmu še precej huje: "Uf, tam ljudje sploh ne vedo, katera serija je. Mnogi ne vidijo niti enega poleta." Foto: EPA
Prevc in Janus strnila vtise po turneji
Nastop zadnjih štirih skakalcev v Bischofshofnu
Analiza 2. serije in podelitev pokalov

Pred tremi leti je Kraft s 54. mestom debitiral v svetovnem pokalu na domači skakalnici v Bischofshofnu, v torek pa je zmagal na novoletni turneji. V pogovoru z novinarji v osnovni šoli v Bischofshofnu je bil seveda odlično razpoložen. Ponosno se je tudi slikal zraven zlatega orla, ki ga je prejel za uspeh kariere.
"To je zame sanjski dosežek, po glavi mi švigajo številne misli, res izjemen občutek je zmagati na novoletni turneji. Lepo je, da si s Hayböckom deliva te trenutke. Uživala sva, ko je dvakrat igrala avstrijska himna. Taki uspehi so res nekaj posebnega, rdeče-bele-rdeče zastave so vihrale na moji domači tekmi. Zares nepozabno in enkratno. Vseh deset dni je bilo prav posebnih," je bil do ušes nasmejan 21-letni Kraft, ki je imel tudi veliko podporo prijateljev in znancev, prišli so tudi starši Margot in Rene ter dekle Marisa.
"Sem zelo vesele narave. Veliko se smejim, to je dobro za srce. V stanovanju ne zdržim dolgo. Nekaj se mora dogajati, drugače mi hitro postane dolgčas," se je na kratko opisal najmlajši zmagovalec novoletne turneje po letu 1997, ko je s 17 leti zmagal Primož Peterka.
Mati najprej ni bila navdušena nad skoki
"Z desetimi leti sem si prvič ogledal domačo tekmo v Bischofshofnu. Takrat sem si zares želel postati smučarski skakalec. Mati ni bila prav nič navdušena, zdaj pa je seveda zelo vesela mojih uspehov," je razlagal 170 cm visoki in le 56 kg težki Salzburžan, ki ima izjemen odriv, po slogu skakanja pa se rad zgleduje po Simonu Ammannu.
Na Kulmu želi izboljšati osebni rekord
Ta konec tedna bo na sporedu spektakel na prenovljeni letalnici na Kulmu. "Na Kulmu nas čaka prenovljena letalnica, kjer bo neslo zares daleč. Pričakujem velik spektakel. Prepričan sem, da bom izboljšal osebni rekord, ki je 208 metrov," je dodal "Krafti". Novinarji so ga spraševali, ali ima idola, in takoj je v smehu izstrelil, da je to Ernst Vettori. Športni direktor avstrijskih skakalcev je v bogati karieri zbral kar 15 zmag za svetovni pokal.
S Hayböckom kot brata
Sobo si od lanske sezone deli s Hayböckom. Odkar sta sostanovalca, gresta njuni športni poti strmo navzgor: "Razumeva se izjemno. Vedno sva na isti valovni dolžini, nikoli se ne prepirava, nimava nobenih težav. Drug drugemu dajeva nasvete, sploh ni nobenega zavidanja. Skupaj lažje prenašava pritisk pred večjimi tekmami. Precej lažje je tudi slaviti velike zmage z dobrim prijateljem."
Kraft navija za Bayern, Hayböck pa za Barco
Različna mnenja imata le pri navijaških strasteh. Kraft je velik navijač Bayerna, Hayböck pa stiska pesti za Barcelono. "Vsako priložnost izkoristim, da skočim na tekmo v München. Na srečo ima moj stric letne vstopnice," je poudaril Kraft, ki si bo po koncu sezone privoščil malce bolj eksotične počitnice, večino prisluženega denarja pa bo privarčeval za hišo.
Prve zmage v svetovnem pokalu nikoli ne pozabiš
Hayböck je v torek na skakalnici Paula Ausserleitnerja dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu. "Niti malo nisem razočaran, ker nisem zmagal na turneji. Pred zadnjo tekmo je imel Kraft 23 točk prednosti in jasno je bilo, da ga je nemogoče ujeti. Zelo sem srečen, da sem prvič zmagal v svetovnem pokalu. V sobi sva se večer pred tekmo pogovarjala, da bi bilo sanjsko, če bi Stefan dobil turnejo, meni pa bi pripadla tekma v Bischofshofnu. Res neverjetno, da se je to uresničilo. Oba si kar težko predstavljava, da se je tako dobro izšlo. Zdaj se morava na novo zmeniti, pred nama je še svetovno prvenstvo in boj za skupno zmago v svetovnem pokalu," je bil zelo zgovoren 24-letni skakalec iz Linza.
"Prve zmage nikoli ne pozabiš. Če bi lahko izbiral, bi si zagotovo zaželel, da bi prvič slavil na tekmi novoletne turneje na domačih tleh. Zdaj lahko nazdravimo in malce uživamo, kmalu pa se začenja program na letalnici na Kulmu," je še dodal "Michl", ki si želi tudi po poletih na Kulmu nositi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu.
"Nori" najbolj priljubljen skakalec
V Bischofshofnu je 20.000 gledalcev glasno navijalo za vse Avstrijce, drugi skakalci niso bili v ospredju, izstopal je veteran Noriaki Kasai. Ob nastopu Japonca so prav tako vsi trobili in mahali z zastavami. Kasai je z naskokom najbolj priljubljen skakalec v karavani, radi ga imajo povsod. Na zadnji tekmi turneje je zasedel drugo mesto. V skupnem seštevku turneje mu je do Petra Prevca na tretjem mestu zmanjkalo 2,4 točke.
Pred 21 leti ga je ugnal le Bredesen
"Malce sem razočaran, ker mi ni uspelo priti med najboljše tri na novoletni turneji. V Oberstdorfu in v Garmischu razmere ob mojih skokih niso bile dobre, v Innsbrucku in v Bischofshofnu pa sem naredil majhno napako. Z drugim mestom na zadnji tekmi sem seveda zadovoljen. Moja žena praznuje rojstni dan, in mislim, da bo srečna z mojim dosežkom. Zelo zadovoljen sem le, ko zmagam," je dejal 42-letni Kasai, ki je 6. januarja 1994 zasedel drugo mesto v Bischofshofnu, takrat je bil boljši le norveški šampion Espen Bredesen.
Veteran si je zares želel zmagati in posvetiti ta uspeh preminuli mami. "Oče ima 11. januarja rojstni dan, zato moram zmagati ta konec tedna na Kulmu," se je še malce pošalil Japonec, ki je najbolj priljubljen skakalec v karavani. Nastopil je na enajstih svetovnih prvenstvih in na sedmih olimpijskih igrah.
Na Kulmu želijo polet prek 250 metrov
Gregor Schlierenzauer bo danes na Kulmu odprl novo letalnico. Avstrijci ne skrivajo, da si na Kulmu želijo nov mejnik - 250 metrov dolg polet. "To je mogoče. Nov svetovni rekord je mogoč, vsi pa vemo, da je prireditev zanimiva le, če čim več skakalcev skoči vsaj tako daleč, kot je uradna velikost skakalnice," pravi nekdanji skakalni zvezdnik Hubert Neuper, ki je zdaj vodja organizacije na Kulmu.
Velikost skakalnice na novem Kulmu je 225 metrov. V primerjavi s prejšnjo napravo, ki so jo v zadnjih 65 letih močno spreminjali, je pomembno, da je krivulja leta mnogo nižja kot pred tem. "Varnost je s tem mnogo večja," kritikom sporoča Neuper. Sveži so še spomini na padec Thomasa Morgensterna, ki je na padel na hrbtišče in si pri tem poškodoval lobanjo in pljuča.
Trenutno je lastnik svetovnega rekorda z 246,5 metra Norvežan Johan Remen Evensen, to mu je uspelo 11. februarja 2011 v Vikersundu. Prvotni načrt Kulma, kjer so letalnico gradili za SP v poletih 2016, je bil 300-metrski skok. "Višino skoka smo želeli povečati na 150 višinskih metrov. Na koncu je ta 135 metrov, za 10 metrov smo razširili tudi hrbtišče," je še dodal Neuper in razkril, da ima Kulm še manevrski prostor za še večjo napravo.

Prevc in Janus strnila vtise po turneji
Nastop zadnjih štirih skakalcev v Bischofshofnu
Analiza 2. serije in podelitev pokalov