Najboljši veleslalomski izid Ane Bucik v svetovnem pokalu je deveto mesto iz Kronplatza v pretekli sezoni, v kateri je samo v Söldnu ostala brez finala. Foto: AP
Najboljši veleslalomski izid Ane Bucik v svetovnem pokalu je deveto mesto iz Kronplatza v pretekli sezoni, v kateri je samo v Söldnu ostala brez finala. Foto: AP

Veleslalomsko uverturo v sezono na ledeniku Rettenbach nad Söldnom bo zaradi bolečin izpustila v pretekli sezoni najboljša slovenska veleslalomistka Meta Hrovat. Razlog za bolečine so posledice vnetja v kolenu. Koleno si je poškodovala marca v Lenzerheideju.

Uvodno tekmo sezone bosta izpustili tudi Tina Robnik in Andreja Slokar, ki sta se poškodovali na treningih v Švici oziroma Italiji. Andreja Slokar, ki je v nedeljo v Innsbrucku uspešno prestala operacijo pretrgane križne vezi v levem kolenu, je že končala sezono. Ajdovko čaka najmanj šestmesečno okrevanje.

Sorodna novica Andrejo Slokar po operaciji čaka šestmesečno okrevanje

"V prvi vrsti smola"

"Zgodila se nam je smola, smo v takem športu, v katerem so prisotne tudi poškodbe. Kar tri so se nam zgodile v zadnjem času. Za Andrejo Slokar je že konec letošnje sezone, kar se tiče Mete Hrovat, se bo vrnila v enem mesecu. Sicer je spet težko povedati natančno, ker gre za vnetje in je odvisno, kako se bo koleno odzivalo. Pri Tini Robnik pa za zdaj rehabilitacija poteka v pravi smeri, tako da upamo, da bo lahko januarja stopila na sneg," je za STA povedal Miha Verdnik.

Prepričan je, da so poškodbe posledica nesrečnih razmer. "Vsekakor gre bolj za smolo kot kar koli drugega. V fazi priprav, ko sta se poškodovali Robnikova in Slokarjeva, so treningi zelo težki. Vendar pa gre v prvi vrsti za smolo in ne bi vzrokov iskal drugje, v domnevni slabši fizični pripravljenosti ali slabšem ogrevanju. V določenem trenutku pride tudi do takšnih nesreč," je prepričan Verdnik.

Miha Verdnik je zadnja leta vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Verdnik je zadnja leta vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

Na nedeljskem moškem veleslalomu bosta nastopila oba najboljša Slovenca, olimpijski podprvak in dvakrat tretji v Söldnu Žan Kranjec in Štefan Hadalin, dan prej pri ženskah pa bosta na startu Ana Bucik in Neja Dvornik.

Cilj Ane Bucik: popraviti lanski vtis

"Skušala se bom usmeriti nase. Breme, ki si ga postaviš sam kot športnik, je na koncu tisto, ki ga moraš premagati, in meni je za zdaj nekako uspelo ostati mirna in slediti temu, kar počnem. Lahko rečem, da sem dobro pripravljena, in upam, da bom lahko dobro nastopala in naredila nekaj več tudi za tekmovalke, ki bodo manjkale," Ana Bucik ne namerava kloniti pod bremenom pričakovanj.

"Vemo, da so zlasti kolena v smučanju najbolj na udaru. Verjamem, da so bile punce dobro pripravljene, da so delale na kondiciji skozi celo poletje, tako kot sem jaz. Mislim, da vsaka naredi svoj maksimum, nobena se ne želi poškodovati. Šlo je za nesrečen splet okoliščin. Na žalost gre pri vseh treh za kolena. Ampak definitivno ne bi rekla, da je to kar koli povezano s tem, da katera ne bi naredila dovolj v pripravljalnem obdobju," je prepričana Ana Bucik, ki želi popraviti slab lanski vtis, ko je v Söldnu ostala brez točk.

Tudi najmlajša članica ekipe 21-letna Neja Dvornik pravi, da je po dveh letih, ko so jo ovirale poškodbe, pripravljena na lov na prve söldenske točke. "Ne obremenjujem se s tem, da bova nastopili samo dve. Meni je grozno, da treh ne bo, a zame to ne spremeni ničesar. Usmerjena bom v svojo vožnjo in na svoje delo. Zagotovo pa bi bilo boljše, če bi bile vse Slovenke na startu."

Prenos veleslalomov iz Söldna na TV SLO 2

Uvodni tekmi alpskih smučark in smučarjev za svetovni pokal 2022/23 si oglejte v prenosu na TV SLO 2/MMC-ju. Tako v soboto kot nedeljo se bo prva vožnja začela ob 10.00, druga vožnja pa ob 13.00.