Takole je Peter Prevc na drugi skakalnici v Lillehammerju lani skočil na drugo mesto. Foto: Reuters
Takole je Peter Prevc na drugi skakalnici v Lillehammerju lani skočil na drugo mesto. Foto: Reuters
Peter Prevc
Po drugem mestu na drugi tekmi v Lillehammerju je sledilo še 11 tekem, na katerih se je Peter Prevc prebil na stopničke. Vmes je nanizal osem zmag in osvojil novoletno turnejo. Foto: Reuters

Ne razmišljam o tem, ali imam rumeno majico ali ne. V Lillehammerju bom dobil novo in bom skočil z novo. Če bi imel še eno skrb, da bi moral še majico prinesti tja, potem bi pa v glavi imel res že preveč stvari.

Domen Prevc
Domen Prevc
Domen Prevc ima po treh tekmah 220 točk. Pred drugouvrščenim Severinom Freundom ima 16 točk naskoka. Peter je sedmi. Osvojil je 105 točk. Foto: EPA
Domen Prevc
Naslednji konec tedna bodo skakalci nastopili v Engelbergu, nato pa je na vrsti že novoletna turneja. Foto: EPA

Lani sta bili v Lillehammerju druga in tretja tekma sezone, saj sta vikend pred tem odpadli preizkušnji v Ruki. Tako sta bili četrta in peta tekma izvedeni v Nižnem Tagilu, v Rusiji pa se je začel Prevčev pohod na vrh. Najboljši skakalec pretekle zime je bil tam drugi, nato je zmagal in oblekel rumeno majico, ki je do konca sezone ni več slekel. Letos bi Nižni Tagil prvotno znova moral gostiti najboljše skakalce na svetu, biti namesto četrta tretja postaja svetovnega pokala, toda z urnika so rusko prizorišče umaknili, ker organizatorji niso namestili zaščitne mreže za veter in niso pravočasno zagotovili nagradnega sklada za tekmovalce. Vskočil je olimpijski Lillehammer, ki bo tako dvakrat gostil skakalno karavano. V okviru norveške turneje Raw Air, ki bo potekala še na Holmenkollnu v Oslu, v Trondheimu in Vikersundu, bo tekma tu še 14. marca.

Peter Prevc na Norveško prihaja kot trenutno sedmi skakalec skupnega seštevka, skakalni as pa letos še ni ujel pravih občutkov. Toda vseeno v Lillehammer slovenska ekipa prihaja z rumeno majico, saj v boju za veliki kristalni globus vodi Domen Prevc, ki je na prvih treh tekmah dvakrat zmagal. "Skakalnica in vse mi je bilo zelo všeč, edino skoki niso bili še pravi," se je lanske izkušnje spomnil Domen, ki je bil v Lillehammerju lani osmi in 12. Lani sta bili tekmi na srednji napravi, letos pa se bodo skakalci merili na veliki, kjer je Domen septembra skakal na poletnem delu celinskega pokala. Na prvi tekmi je bil pred tremi meseci sedmi, ko je trojno zmago slavila Norveška (Bjoereng, Granerud, Johansson), četrti pa je bil Tilen Bartol. Na drugi tekmi je bil Prevc mesto više, Bartol pa je končal na drugem mestu. Zmagal je Markus Eisenbichler.

Janus: Moramo biti mirni in potrpežljivi
Če Domen skače izvrstno, pa ostali orli ne navdušujejo. Peter je sicer na prvi tekmi sezone nastopil izjemno, toda po padcu zaključil na tretjem mestu in od tedaj še ni prikazal pravih skokov. Točke je izmed slovenske šesterice osvojil le še Jurij Tepeš, ostali trije pa skačejo pod pričakovanji in so bili daleč od preboja v finale. V ponedeljek so tako ostali na treningu v Klingenthalu, pred četrtkovim odhodom pa so doma opravili še dva lažja treninga. Kljub ne najboljšim rezultatom ostalega dela reprezentance Goran Janus ostaja miren: "Kakšni skoki, vsaj posamezni, poskusni, stvar že nekako izgleda, potem ko je kakšno stvar še potrebno dodati, pa tega enostavno ni. Temu se je potrebno posvetiti, moramo biti mirni in potrpežljivi in trdo delati."

Lani so v Lillehammerju, kjer sta leta 1994 na olimpijskih igrah zlati medalji osvojila Jens Weissflog na veliki in Espen Bredesen na srednji, zaradi težav z vetrom prestavili tekmi z velike na srednjo. Prvo tekmo, ki je imela le eno serijo, je dobil Severin Freund pred Kennethom Gangnesom in Andreasom Stjernenom. Domen je bil osmi, Peter 11., točke pa je z 19. mestom osvojil še Anže Lanišek. Na drugi tekmi je bil od Petra boljši le Gangnes, na stopničke pa se je zavihtel še Johann Andre Forfang. Domen je bil 12., Tepeš 26., Robert Kranjec pa 30.

Na Norveškem se začenja celinski pokal
Lillehammer bi sicer sprva moral ta konec tedna gostiti celinski pokal, a ker je vskočil v svetovni pokal, bodo prve letošnje tekme drugega ranga izvedli v Vikersundu, kjer bodo na sporedu od petka do nedelje tri preizkušnje. Slovenija si bo skušala tu zagotoviti kvoto dodatnega skakalca za svetovni pokal, na prvo pot v zimi pa je ekipa odšla s slabo popotnico in pretresena zaradi tragične nesreče Ernesta Prišliča med pripravami na uvod celinskega pokala.

Igor Medved je na Norveško odpeljal Ceneta Prevca, Mirana Zupančiča, Tomaža Nagliča, Bora Pavlovčiča, Anžeta Semeniča, Andraža Pograjca in Roka Justina, ki bodo skakali v prvi periodi, kamor sodita še tekmi v Ruki prihodnji konec tedna.

SKUPNI VRSTNI RED                   
Po tretji tekmi:                      
 1. D. PREVC      SLO         220 točk
 2. S. FREUND     NEM         204     
 3. D. A. TANDE   NOR         178     
 4. M. FETTNER    AVT         139     
  . S. KRAFT      AVT         139     
 6. M. KOT        POL         122     
 7. P. PREVC      SLO         105     
 8. A. KOFLER     AVT         104     
 9. V. DESCOMBES  FRA          97     
10. M. EISENBICH. NEM          92     
...                                   
25. J. TEPEŠ      SLO          23

POKAL NARODOV                       
Po štirih tekmah:                     
 1. NEMČIJA                   840 točk
 2. AVSTRIJA                  732     
 3. POLJSKA                   705     
 4. SLOVENIJA                 548     
 5. NORVEŠKA                  510     
 6. JAPONSKA                  191     
 7. ČEŠKA                     181     
 8. FRANCIJA                   97     
 9. ŠVICA                      75     
10. RUSIJA                     37

Ne razmišljam o tem, ali imam rumeno majico ali ne. V Lillehammerju bom dobil novo in bom skočil z novo. Če bi imel še eno skrb, da bi moral še majico prinesti tja, potem bi pa v glavi imel res že preveč stvari.

Domen Prevc
Najboljši začetek sezone Petra Prevca
Peter Prevc tik pod vrhom v Lillehammerju
Nastopi zadnjih treh skakalcev v Lillehammerju
Zmaga Freunda, Domen Prevc pred Petrom
Najboljši začetek sezone Petra Prevca
Peter Prevc tik pod vrhom v Lillehammerju
Nastopi zadnjih treh skakalcev v Lillehammerju
Zmaga Freunda, Domen Prevc pred Petrom