Tina Maze bo končala bogato kariero, a prej bo še nastopila na Zlati lisici, kjer je trikrat v karieri zmagala. V letih 2005 in 2009 je na Pohorju dobila veleslalom, leta 2013 pa je bila najboljša v slalomu. Foto: EPA
Tina Maze bo končala bogato kariero, a prej bo še nastopila na Zlati lisici, kjer je trikrat v karieri zmagala. V letih 2005 in 2009 je na Pohorju dobila veleslalom, leta 2013 pa je bila najboljša v slalomu. Foto: EPA
Spomin na neverjetne dosežke Tine Maze
Maze: Vsak konec ima nov začetek
Maze: Ne čutim potrebe, da bi tekmovala na najvišji ravni

Tini se je zaradi lepih spominov na ledenik Rettenbach zdel Sölden primeren kraj, da sporoči svojo odločitev, zadnje misli in želje za prihodnost. Sölden je pomenil začetek največjih uspehov v karieri slovenske šampionke, tam je osvojila prve točke v karieri in tudi prvič zmagala. "Po toliko letih v alpskem smučanju je treba reči, da sem zadovoljna z vsem, kar sem dosegla. Ne čutim več potrebe po tekmovanju na tako visoki ravni," je uvodoma povedala Mazejeva. Dvorana v hotelu Bergland je bila nabito polna, konference so se udeležili številni novinarji, televizijske ekipe, člani Tinine šampionske ekipe Team to aMaze in Tinina družina.

Mazejeva je dejala, da se je razveselila boja v Meribelu pred dvema sezonama, ko je, čeprav je izgubila tekmo za veliki kristalni globus proti Anni Veith (tedaj še Fenninger), vedela, da je dala vse od sebe. Zato si želi še enkrat nastopiti na najvišji ravni – pred zvestimi navijači na domači pohorski strmini, a še ni razkrila, v kateri disciplini. "Ker tedaj nisem imela ne časa, ne prostora, ne energije, da bi si lahko predstavljala, da je bila to moja zadnja tekma, sem zelo motivirana. Želim še enkrat, najverjetneje zadnjič, nastopiti pred domačimi gledalci. Vsem pokroviteljem prijateljem, ekipi in novinarjem želim ponuditi še eno vrhunsko predstavo," je pristavila.

Predsednik Bortu Pahor je na Twitterju ob slovesu Mazejeve zapisal: "Srečno, Tina Maze, ponosni smo nate." Predsednik vlade Miro Cerar pa je dodal: "Razlog več, da grem letos na Zlato lisico. Tina Maze, želim ti uspešno in srečno pot še naprej!"

Zahvalila se je vsem najtesnejšim sodelavcem, ki so jo spremljali ob največjih uspehih. Nazadnje še Andrei Massiju, za katerega je dejala: "Njegove besede bolijo, a ko me objame, se počutim doma." Massi, ki je bil sprva kondicijski trener, nato pa vodja uspešne ekipe Team to aMaze, je povedal, da sta "dve minuti premalo za povzetek vseh 14 let skupnega dela". Ob koncu je Tini v solzah predal slovensko zastavo, ki mu jo je poklonil predsednik Borut Pahor in s katero je Massi slavil vse njene uspehe.

"Team to aMaze je malo nora ideja, ki jo je težko opisati s samo enim pridevnikom in opisati samo z enim pridevnikom, kaj vse je bilo narejeno. Uporabil bi več pridevnikov, malo noro, malo genialno, neverjetni talent, ki je Tina Maze, in revolucionarno. Narediti nekaj novega je težko, nam je uspelo," je povedal Massi.

Dvakrat olimpijska in štirikrat svetovna prvakinja
33-letna Črnjanka je od lanskega maja v tekmovalnem premoru. Izpustila je celotno sezono 2015/16, ki jo je označila za sezono odmora in čas za razmislek. Zdaj je razkrila odločitev za slovo, a želi nastopiti na strmini, ki jo je imela najraje, pred domačimi gledalci na Zlati lisici, kjer je leta 1999 tudi prvič nastopila v svetovnem pokalu. Na Pohorju bo karavana najboljših alpskih smučark tekmovala 7. in 8. januarja.

Od tedaj je ena najbolj vsestranskih smučark, ki je zmagala v vseh disciplinah, štartala na 400 tekmah, dosegla vse, kar se v alpskem smučanju da. V sezoni, v kateri je prejela veliki kristalni globus, je postavila rekord po številu točk (2.414) v eni sezoni svetovnega pokala tako med moškimi kot ženskami. Ob tem ima še dva mala kristalna globusa, 26-krat se je povzpela na najvišjo stopničko, 81-krat pa je stala na odru za zmagovalke. Njeni sta še dve zlati in dve srebrni olimpijski medalji, štirikrat je postala svetovna prvakinja, s svetovnih prvenstev pa je prinesla še pet srebrnih kolajn.

Pridružila se bo Greisu in Malyszu
Ob koncu športne poti se je pridružila ekipi Eurosporta, ki s pomočjo zimskošportnih legend odšteva do olimpijskih iger v Pjongčangu. Do začetka iger v Južni Koreji je še 500 dni, Mazejeva pa je okrepila zasedbo Eurosporta, v kateri sta že trikratni dobitnik zlate olimpijske medalje v biatlonu Nemec Michael Greis in legendarni poljski skakalec Adam Malysz. Tina bo na podlagi bogatih tekmovalnih izkušenj gledalcem s pogovori z nekdanjimi kolegi pred tekmami in po njih omogočila vpogled v vse, kar se dogaja v glavah vrhunskih smučarjev v trenutkih, ki odločajo. Obenem bo delala tudi neposredne strokovne analize smučarskih taktik in strateških odločitev.

Obenem je razkrila, da ima še nekaj načrtov za prihodnost. Želi posneti tudi dokumentarni film o ekipi Team to aMaze. "Vsak konec ima nov začetek," je še dodala šampionka.

Spomin na neverjetne dosežke Tine Maze
Maze: Vsak konec ima nov začetek
Maze: Ne čutim potrebe, da bi tekmovala na najvišji ravni