V dolini Tamar potekajo zadnja pripravljalna dela, prvi testni polet bodo opravili že v sredo. Foto: BoBo
V dolini Tamar potekajo zadnja pripravljalna dela, prvi testni polet bodo opravili že v sredo. Foto: BoBo
Robi Kranjec
Robi Kranjec, zmagovalec letošnje prve tekme na Kulmu, je v sezoni 2009/10 že osvojil mali kristalni globus v poletih. Foto: Reuters
Nordijski center v Planici
V Planici se končno gradi nova Bloudek-Rožmanova velikanka (desno na sliki). Prvi skoki na plastiki bodo opravljeni že junija. To je šele prva etapa gradnje celovitega nordijskega centra Planica. Foto: MŠŠ
Kamil Stoch in Adam Malysz
Zmage iz lanske Planice bodo poskušali ubraniti Gregor Schlierenzauer, Kamil Stoch in avstrijska ekipa. Foto: EPA
Organizatorji pričakujejo veliko obiskovalcev v Planici

Tretjo mesto v Oslu na nedeljski tekmi in predvsem ekipni bron ter Kranjčevo zlato s svetovnega prvenstva v poletih iz Vikersunda so trije pomembni razlogi, ki bodo še pomnožili vrste "romarjev" v smeri proti Tamarju.

Neposredne prenose iz Planice spremljajte na TVS 2 in MMC-jevem portalu. Že od četrtka dalje!

Letalnico bratov Gorišek bodo uradno preizkusili v sredo, v četrtek pa se v Planici začne zares z uradnim treningom in kvalifikacijami. V petek popoldne sledi posamična tekma, v soboto, ko se tradicionalno pričakuje največji obisk, bo na sporedu ekipna tekma, v nedeljo pa se bo sezona 2011/12 končala s tekmo najboljših skakalcev/letalcev v svetovnem pokalu.

Odločitev o zmagovalcih sezone
Boj za veliki kristalni globus še ni odločen: vodilni Norvežan Anders Bardal ima 123 točk prednosti pred branilcem skupne zmage Gregorjem Schlierenzauerjem. Za tretje mesto se borijo Andreas Kofler, Daiki Ito in Kamil Stoch. Še bolj zanimiv bo obračun za mali kristalni globus v poletih, kjer trojko Ito, Kranjec in Bardal loči le 28 točk.

Petek: "Planica je edinstvena"
Zakaj je tradicionalni finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici res nekaj posebnega? Na to odgovarja Franci Petek, ambasador Planice pri kandidaturi za SP v nordijskem smučanju 2017: "Izpostavil bi predvsem pridevnik edinstvena. Ne zgolj v skakalnem smislu in ne zgolj v slovenskem merilu, pač pa tudi v svetovnem merilu. Ima izjemen potencial v celotnem nordijskem športu. Glede na edinstvene naravne danosti ter na edinstveno organizacijo največje slovenske športne prireditve ima ta dolina tudi edinstvene možnosti za oblikovanje vodilnega športnega centra."


VSTOPNICE
Vstopnice za Planico so na voljo na običajnih prodajnih mestih. Cena navadne vstopnice za odrasle je 20 evrov (10 za četrtkov preizkus), otroške vstopnice pa stanejo 3 evre (v nedeljo brezplačno ob spremstvu staršev). Sedišče na tribuni B vse dni tekmovanj stane 35 evrov, sedišče na tribuni A pa 40 evrov. Za razkošja željne so na voljo tudi VIP vstopnice po 200 evrov oz. 250 evrov za soboto.

PROMET
Iz Kranjske Gore prek Rateč v Planico bo vse dni tekmovanja organizirana brezplačna krožna avtobusna proga. V soboto bo veljal poseben prometni režim, po katerem bodo lahko v Planico zapeljali le avtobusi in kombiji s parkirnimi nalepkami, ki jih je mogoče dobiti ob nakupu vstopnic.


PLANICA 2012, program
Sreda, 14. marca:
10:00 Uradni preizkus letalnice

Četrtek, 15. marca, uradni trening:
09:00 Uradni trening
10:00 Uradni trening
11:00 Kvalifikacije
12:00 Zabavni program za otroke

Petek, 16. marca, posamična tekma:
14:15 Poskusna serija
15:15 Prva serija
16:15 Finalna serija
17:00 Slovesna razglasitev rezultatov
17:15 Začetek zabavnega programa - 80's Band

Sobota, 17. marca, ekipna tekma:
09:00 Poskusna serija
10:00 Prva serija
11:00 Finalna serija

12:00 Slovesna razglasitev rezultatov
12:20 Začetek zabavnega programa - Mi2
20:00 Uradna podelitev štartnih številk (prireditveni prostor Vitranc, Kranjska Gora)

Nedelja, 18. marca, tekma najboljših sezone:
09:00 Poskusna serija
10:00 Prva serija
11:00 Finalna serija

12:00 Slovesna razglasitev rezultatov
12:30 Zabavni program - Show Band Klobuk

Organizatorji pričakujejo veliko obiskovalcev v Planici