Na Pokljuko prihajajo tudi vsi glavni zvezdniki svetovnega pokala na čelu z Martinom Fourcadom. Foto: EPA
Na Pokljuko prihajajo tudi vsi glavni zvezdniki svetovnega pokala na čelu z Martinom Fourcadom. Foto: EPA
Na Pokljuki znova pričakujejo dober obisk. Foto: www.alesfevzer.com

Pokljuka bo preizkušnje gostila med 8. in 11. decembrom, toplo vreme pa za zdaj še ne ogroža biatlonskih preizkušenj. Zaradi nizkih temperatur v prvi polovici novembra so na Rudnem polju zrasli kupi narejenega snega, skupaj okoli 10.000 kubičnih metrov, a proge so štirinajst dni pred tekmovanjem še zelene, saj zaradi visokih temperatur v zadnjih dneh in obilnega dežja snega še niso razvozili po progah.

"Temperature so res visoke, k sreči so bile pred štirinajstimi, desetimi dnevi dovolj nizke, da smo naredili dovolj kompaktnega snega. In tudi na snežnih deponijah ga imamo še dobrih 10.000 kubičnih metrov, tako da tekmovanje, razen ob ekstremnih temperaturah, ko bo sneg že na progah, ni ogroženo," je trenutne razmere opisal vodja tekmovanja Matej Kordež, ki načrtuje, da bi sneg po progah začeli razvažati na začetku prihodnjega tedna, vse pa je odvisno od vremenske napovedi, ki vendarle spet napoveduje izdatnejšo ohladitev.

Zanimanje med tujimi obiskovalci veliko
Druge priprave potekajo po ustaljenem urniku, začela se je postavitev mobilne infrastrukture, vasica za tekmovalne ekipe pa bo postavljena prihodnji teden. V sredo se je končala imenska prijava tekmovalk in tekmovalcev. "Prijavljenih je 35 ekip, skupaj bo na Pokljuki skoraj 300 biatlonk in biatloncev ter še približno toliko njihovega spremljevalnega osebja. Prišli bodo tako rekoč vsi biatlonski zvezdniki, tudi lanska zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala, Francoz Martin Fourcade in Čehinja Gabriela Koukalova, ki je osvojitev globusa slavila še z dekliškim priimkom Soukalova. Prve ekipe na Bledu pričakujemo 5. decembra, ko bo z dvema čarterskima poletoma iz Švedske prišla glavnina tekmovalcev in tekmovalk, že naslednji dan pa tudi na prvih treningih na Rudnem polju," je povedal generalni sekretar organizacijskega odbora Pokljuka Tomaž Šušteršič.

V preteklih letih so biatlonske tekme na Rudnem polju zaznamovali tudi številni gledalci in odličnega vzdušja, ki ga naredijo ljubitelji biatlona na stadionu in ob progah, si tekmovalci želijo tudi letos. "Zanimanje za biatlonski konec tedna na Pokljuki je veliko, predvsem med tujimi obiskovalci, blejski in delno tudi bohinjski hoteli so tako rekoč zapolnjeni z biatlonskimi gosti. Dnevne vstopnice so še na voljo, prodaja poteka na vseh prodajnih mestih, ki so v sistemu Eventim, še posebej pa priporočamo nakup na bencinskih servisih Petrola, kjer jih lahko kupite s popustom. V tekmovalnih dneh bodo vstopnice na voljo tudi ob vstopu na prizorišče," je še dodal Šušteršič.