Janez Gorišek je povedal, kaj Vikersund potrebuje za rekordno dolge polete in vse njegove predloge so upoštevali. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Janez Gorišek je povedal, kaj Vikersund potrebuje za rekordno dolge polete in vse njegove predloge so upoštevali. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Planica
Planica je zibelka smučarskih poletov. Tam je prvi človek preletel mejo 100 in 200 metrov, toda ali bo prav v Planici tudi prvič padla meja 250 metrov? Foto: Iztok Novak
V Vikersundu bo varno leteti več kot 240 metrov. Foto: vikersund.no

Še več, Gorišek, ki je konstruiral tako planiško velikanko kot novo letalnico v Vikersundu, je prepričan, da bi morebiten rekord na norveški napravi le spodbudil razvoj in bi s tem tudi v Planici lahko kmalu varno leteli dlje od 250 metrov. V Vikersundu bodo na prenovljeni letalnici tekme svetovnega pokala od 11. do 13. februarja, prvi preizkus naprave pa bo v sredo, 9. februarja. Možnost, da bo rekord Björna Einarja Romörena postal del zgodovine, je kar precejšnja, seveda pa morajo biti za to tudi prave vremenske razmere.

Kako ste začeli sodelovati z Norvežani?
Želeli so prenoviti, rekonstruirati letalnico, ker je bila manjša kot planiška. Višinska razlika od tal do odskočne mize je bila 125 metrov in so želeli to popraviti. Prosili so me, naj naredim projekt, in sicer tako, da ga bo mogoče naprej razvijati. Podobno kot v Planici. Nori so na Planico, na naš razvoj, in jim ni šlo v račun, kakšen profil letalnice smo naredili, da Planica igra vodilno vlogo v poletih že od leta 1969.

Zrisal sem načrt, vmes pa smo pri Fisu začeli akcijo, da se skakalnica poglobi. Predlagal sem dva metra in pol, vendar so sprejeli, da se poglobi za pet metrov. Poklicali so me na sestanek v Zürich in upoštevali moje predloge. Sprejeli so še naslednje elemente: višinska razlika 135 metrov, hitrost na mizi 30 m/s (namesto 29) in da mora biti iztek širok 40 metrov. Potem so imeli Norvežani odprto pot za uresničitev svoje ideje.

Torej so pri Mednarodni smučarski zvezi zdaj postali veliko bolj naklonjeni lovom na rekorde?
Deset do petnajst let je bilo vse ustavljeno. Niso dovolili rekordov. V Planici smo najprej poskrbeli za rekorde, ki so jih šele kasneje priznali. Osnova je varnost. V Planici nikoli ni bilo večjih nesreč. Zato nam je uspelo in peljali razvoj naprej. To možnost imajo vsi. Tudi Planica lahko spet poveča letalnico. Ali pa Kulm, Harrachow. Vsak jo bo slej ko prej. Naslednji bo Kulm. Želi jo povečati, ker je premajhna, ima le 125 metrov višinske razlike.

Vikersund je torej pripravljen, da "premaga" Planico. Kako dolge polete lahko pričakujemo?

Tako je, zdaj so Norvežani zelo zagreti. Meni so verjeli zaradi Planice, prosili so me, naj pomagam, in rekel sem, da bo to tudi osnova za Planica, ko jo bomo spet prenavljali. Vedno je treba nekaj novega poskusiti. 240 metrov pomeni v Vikersundu toliko, kot v Planici 230. Letalnica je pet metrov višja in je večja od naše.

Pričakujete, da bo padel svetovni rekord?
Samo če bodo ugodni pogoji. Tudi v Planici težko letiš prek 230 metrov, če ni pravega vetra. 240 je tista točka, tista meja, kamor se bo v Vikersundu letelo. Če bo veter, bodo to mejo preskočili. Vendar tudi v Planici so letalci sposobni leteti 240 ali 241 metrov, profil je tak, da lahko skakalec ob doskoku obstane.

In kako bo Planica potem spet dobila rekord nazaj? Kakšne so vaše ideje pri prenovi?

Mi lahko dvignemo odskočno mizo za pet metrov. Če jo pomaknemo še za 9-10 metrov nazaj, bomo imeli 250-metrsko letalnico. To je mogoče, Planica je bila tako projektirana, te mere so izvedljive. Le mizo moramo premakniti in morda bomo delali nov nalet, da bo mogoč nadaljnji razvoj.

Kdaj se bo to zgodilo?

Nočemo improvizirati. Do leta 2013 se bo v okviru izgradnje nordijskega centra vložilo tudi nekaj v letalnico. Predvidena je rekonstrukcija naleta. Vikersund bo poskusni zajček. Lahko, da bo padel rekord. To moramo sprejeti kot del razvoja.

Ste veliko zaslužili, ker ste pomagali Vikersundu?

Nikdar jim nisem nič računal. Sem v pokoju, vesel sem, da imam še toliko slovesa, da so se spomnili name. Sodeluje pa moj sin in drugi arhitekti, ki dobijo plačilo. Zaračuna se cel projekt, ki ga prevzame biro, jaz naredim le konstrukcijo. Gre za "gentlemen agreement".