Tri leta po filmu Na kanto je Sandi Murovec svoj koncept učenja smučanja UPS nadgradil še s Tino Maze. Premiera filma 7doUSPEHA je bila v Kranju, vse dvorane so bile polne. Foto: BoBo
Tri leta po filmu Na kanto je Sandi Murovec svoj koncept učenja smučanja UPS nadgradil še s Tino Maze. Premiera filma 7doUSPEHA je bila v Kranju, vse dvorane so bile polne. Foto: BoBo

Kamera ni bila moja najboljša prijateljica, ampak drugega mi ne preostane, saj živimo v času tehnologije. Ne predstavlja mi več takega tabuja kot leta 1998, ko v intervjuju za Eurosport nisem vedela, kako mi je ime.

Tina Maze
Premiera filma 7doUSPEHA
"Cenim ga kot umetnika, kar kaže skozi smučanje, arhitekturo, glasbo. Vedno me je navduševal in sem vedela, da če grem v ta projekt, je on pravi," je o sodelovanju s Sandijem Murovcem povedala Tina Maze. Foto: BoBo

Gotovo je v filmu še kaj, kar ni perfektno. Zame so perfektne le slike, ker so fiksne.

Tina Maze
Premiera filma 7doUSPEHA
Na premieri so bili nekdanji smučarji (prvi z desne je Andrej Miklavc), trenerji (Dušan Blažič in Pavel Grašič) in številni predstavniki proizvajalcev smučarske opreme (drugi z desne je Matej Božičnik iz Elana). Foto: BoBo

Kako boš kopiral, če nimaš podobnega materiala, moči, tehnike. Še dobro, da so to nekateri trenerji delali in je Tina lahko zmagovala.

Andrea Massi
Tina Maze se "bori" s Fisom za štartno številko
V Kranju premiera filma o Tini Maze

Težko si je predstavljati, kaj točno to pomeni, a po filmu 7ToHeaven (7doUspeha) sodeč, je bila tudi to pomembna podrobnost do Tininih dveh naslovov olimpijske prvakinje in velikega kristalnega globusa v sezoni 2012/13. V filmu, katerega premiera je bila v petek v Kranju, smučarska šampionka z demonstratorjem Sandijem Murovcem - Murijem odkriva sedem skrivnosti, ki so ji prinašale prednosti pred konkurenco. Sedem aksiomov do smučarskih nebes. Argumentirano, z izjemnimi posnetki in predvsem - s podpisom Tine Maze. Najboljšemu na svetu pač moraš verjeti, ko ti "prodaja" znanje o svoji obrti. Znanje in skrivnosti, ki segajo od gležnjev (z zvračanjem gležnjev se začne vsak popoln zavoj) prek popka do roke. Roke zmage, kot se imenuje eden od sedmih aksiomov.

Ugledni gostje v Kranju
Premiera je bila vrhunsko pripravljena, odziv izjemen, tako da je Cineplexx poleg povabljenim gostom, ki so napolnili osrednjo dvorano, odprl tudi vrata vseh preostalih dvoran, da si je film lahko ogledala širša javnost. Bilo je, kot da je Tina pravkar osvojila kristalni globus: številni navijači, predvsem otroci, so za ograjo čakali na trenutek, ko jim bo pomahala njihova vzornica, prišli so predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, nekdanji smučarski asi (ki pa jih je bilo manj, kot smo pričakovali), poslovneži (Peter Slatnar je sprejemal čestitke za izjemen debi novih smuči v svetovnem pokalu) in glasbena estrada (Nina Pušlar, Andrej Šifrer, Matjaž Jelen ...). Galavečer, skratka.


Morda pride na vrsto tudi biografski film
Ker so takšni filmi tudi v svetu redkost, je še več vredno, da je film plod slovenskega znanja. Sandi Murovec je želel še nadgraditi svoj projekt Na kanto (knjiga in film), ki je odličen pripomoček za učenje smučanja. V filmu se tako ob demonstraciji zarezne smučarske tehnike (Murovec/Mazi) prepletajo posnetki zmagovitih Tininih voženj, ki jih Murovec strokovno analizira in razloži, zakaj določen gib ali položaj telesa prinašata smučarsko popolnost. Da je film nabit s čustvi, pa je vendarle pretirano. To pač ni dokumentarec ali biografski film in tisti, ki jih zanima le to, kaj je Tina zajtrkovala pred tekmo, bodo razočarani in bodo morali počakati na knjigo, ki jo počasi končuje novinar Dela Vito Divac (ponudila naj bi izjemen vpogled v zakulisje), ali pa na film z drugačno vsebino: "Verjamem, da je dovolj materiala tudi za kakšen dokumentaren film. Vse ob svojem času," pravi zmagovalka 26 tekem za svetovni pokal.

"V intervjuju nisem vedela, kako mi je ime"
Nedvomno pa je film produkcijsko odličen in bo koristen pripomoček za trenerje in tudi tekmovalce, ki na poti do uspeha iščejo malenkosti. Kaj pomenijo določeni aksiomi, je razložila tudi Tina Maze, ki se med kariero pred kamero pogosto ni dobro počutila, a zdaj je drugače: "Kamera ni bila moja najboljša prijateljica, ampak drugega mi ne preostane, saj živimo v času tehnologije. Ne predstavlja mi več takega tabuja kot leta 1998, ko v intervjuju za Eurosport nisem vedela, kako mi je ime. Zdaj sem sproščena in nimam težav govoriti pred kamero." Čeprav je zadnjič tekmovala marca 2015, se seveda Tina na belih strminah še vedno počuti domače: "Še vedno imam toliko tehnike, da smo lahko spontano naredili film. Ker se moja kariera končuje, je s tem projektom vse skupaj še bolj posebno in čustveno."
Perfektne so le fotografije
Večna perfekcionistka je morala za 7DoUspeha številne kadre snemati večkrat, da je izpolnila svoja in Murijeva visoka merila. "Gotovo je v filmu še kaj, kar ni perfektno. Zame so perfektne le slike, ker so fiksne. Recimo ta slika (ob tem pogleda na filmsko platno, kjer je njena fotografija med veleslalomsko tekmo) je zame perfektna. Ampak dva centimetra naprej morda že ne bo idealna pozicija smučanja, ki jo imam v glavi." Vse do 7. januarja, ko bo še zadnjič resno smučala med vratci, bo imela Tina Maze v glavi to perfekcijo. "Ta razmišljanja, ki so v filmu, so moja vsakodnevna razmišljanja. Ko to delaš vsak dan, je seveda vse avtomatizirano. Ko je šlo za film, sem začela razčlenjevati vse misli, ki sem jih imela. Pri smučanju so pomembne podrobnosti. Če rečem: kje imate popek, boste vedeli, kje je. Če rečem nadziraj boke, bo to malo težje. Bok je sklep in tega ne moreš nadzirati."

Massi: Priznam, da sem jo 'teral'
Velik aplavz je na premieri dobil tudi Tinin trener in partner Andrea Massi. Zakaj je Sandiju Murovcu zaupal snemanje takšnega filma o njegovi varovanki? "Prvič, ker zna smučati, drugič, ker zna razlagati, in tretjič, ker zna simulirati napako. Vse to sem spoznal ob učenju z njim in bilo mi je fascinantno, tako da sem si rekel: če mu je uspelo pri meni, bo šlo pri Tini še toliko lažje." Seveda se Massi ni mogel izogniti niti vprašanju, kaj je bilo ključno pri Tinini poti do smučarske nesmrtnosti: "Talent je prva stvar. Priznam, da sem jo 'teral" (priganjal), ampak talent je to, kar naredi razliko. Mislim, da je eden največjih talentov, ki sem jih videl v življenju." Bi se dalo delo Tinine ekipe kopirati? "Pogledati, kako je bilo pred petimi leti, je neumnost. Kako boš kopiral, če nimaš podobnega materiala, moči, tehnike. Še dobro, da so to nekateri trenerji delali in je Tina lahko zmagovala."

Smučanje so zdaj še večja nebesa
Če se vrnemo k angleškemu naslovu filma (7ToHeaven), je zanimivo razmišljanje Tine Maze, kaj njej zdaj, ko je kariera pravzaprav končana, pomenijo nebesa. "Še vedno smučanje. Zdaj so to še večja nebesa. Ne ustavljajo me količki, imam svobodo, delam zavoje, kjer jih želim. Količki so me, starejša kot sem bila, ovirali, agresivno je bilo. Mi bo pa morda manjkalo, da ljudje ne bodo več navdušeni nad mojimi uspehi. Smučanje pa ostaja svoboda, ki jo bom imela vse življenje. Še največ mi pomeni, da nisem zasovražila tega športa po vseh treningih, količkih. Še več, smučanje obožujem." Zadnje karierno dejanje smučarske perfekcionistke bo 7. januarja v Mariboru. "Nekaj treniram, tako da nekaj bo. A ne delam si utvar, da lahko kar zmagam. Ne bom tvegala. Bo pa štartna številka slaba, kar me je zelo prizadelo."

Kamera ni bila moja najboljša prijateljica, ampak drugega mi ne preostane, saj živimo v času tehnologije. Ne predstavlja mi več takega tabuja kot leta 1998, ko v intervjuju za Eurosport nisem vedela, kako mi je ime.

Tina Maze

Gotovo je v filmu še kaj, kar ni perfektno. Zame so perfektne le slike, ker so fiksne.

Tina Maze

Kako boš kopiral, če nimaš podobnega materiala, moči, tehnike. Še dobro, da so to nekateri trenerji delali in je Tina lahko zmagovala.

Andrea Massi
Tina Maze se "bori" s Fisom za štartno številko
V Kranju premiera filma o Tini Maze