Janez Šmitek je brez dlake na jeziku spregovoril o težavah slovenskega alpskega smučanja. Foto: www.alesfevzer.com
Janez Šmitek je brez dlake na jeziku spregovoril o težavah slovenskega alpskega smučanja. Foto: www.alesfevzer.com
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec se veseli prvih tekem v hitrih disciplinah v Lake Louisu od 4. do 6. decembra. Foto: EPA
Klemen Kosi
Klemen Kosi zelo rad posluša nasvete Andree Massija, ki ima popolnoma drugačen pristop od slovenskih trenerjev. Foto: Reuters
Športni izziv o slovenskem alpskem smučanju
Massi odkrito o slovenskem smučanju

V studiu so bili Iztok Klančnik, Janez Šmitek, Ilka Štuhec in Klemen Kosi. Pogovor je vodil Anže Bašelj.

"Pred nekaj dnevi sva se z Juretom Koširjem pogovarjala, kje je slovensko smučanje. Rekel sem mu, da je položaj podoben tistemu izpred 40 let. Nato je prišlo do skokovitega vzpona, zdaj pa že nekaj let vse skupaj pada. Vedno manj je denarja in vedno slabše so razmere. Čudim se mnogim tekmovalcem in tudi trenerjem, da v takih razmerah še z veseljem delajo," je pojasnil Šmitek.

Samoupravljanje ni pravi sistem
"V slovenskem alpskem smučanju imamo odbore, zbore ... temu pravim samoupravljanje, ki pa se je izkazalo za izjemno neuspešen sistem. Ko sem bil trener v Franciji, nas je zbral takratni vodja Michel Vion. Narediti smo morali poročila in načrt za naslednjo sezono, nato pa se nismo videli več. Trener na koncu sezone polaga račune, ni pa mu treba hoditi na različne sestanke. Tu bi morali na Smučarski zvezi Slovenije tudi narediti kakšno spremembo," je poudaril eden izmed najuglednejših slovenskih smučarskih trenerjev.

"Spominjam se svojih časov. Takoj, ko sem prišel v tujino, sem vedel, zakaj smo bili slabi. Sploh si ne moremo predstavljati, kakšne so razlike v razmerah za delo. Ko smo bili na treningu v Zermattu, smo smučali na položni progi, Švicarji pa so se vozili s helikopterjem na štart smuka. Težko je tekmovati s tekmeci, ki imajo toliko boljše razmere. Smučarji iz manjših reprezentanc precej zaostajajo na začetku sezone v Söldnu, šele proti koncu sezone dosegajo boljše izide. Na žalost moraš imeti v smučanju denar," je razložil Šmitek.

Tudi zasebno življenje je treba podrediti smučarskim ciljem
Po uvodnem polomu slovenskih smučarjev v Söldnu se vsi spominjajo uspehov Tine Maze. "Nihče ni niti sanjal, da bo Tina dosegala toliko uspehov. Vedno bom v svojem spominu ohranil hitri disciplini na zadnjem svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku. Posebno sem si zapomnil tudi njeno prvo smukaško zmago v St. Moritzu, ko je ugnala Anjo Pärson in Janico Kostelić. To je bilo nepozabno. Vsakemu mlademu tekmovalcu je to dokaz, da je mogoče uspeti. Ne smeš biti zadovoljen le s tem, da si član reprezentance, ampak želiš več. Vse svoje življenje je treba podrediti ciljem, tudi zasebno življenje," je dodal Šmitek.

Massi: Ana Drev zapravila zlato priložnost
Andrea Massi je ocenil nastope slovenskih smučarjev na uvodni tekmi v Söldnu: "Žan Kranjec dobro smuča, a na začetku si ni dovolj upal, hitro je izgubil sekundo. Pristop na strmini Rettenbacha ni bil pravi, na rebrasti progi je treba s številko 45 smučati malce drugače. Finale je bil na prvi tekmi. Pri dekletih je scenarij drugačen, vrata so bila brez vratarja, saj je sedem najboljših tekmovalk manjkalo. Priložnosti ni izkoristila Ana Drev. Zapravila je zlato priložnost in taka pride samo enkrat."

Smučarjev ne smemo imeti v vati, držati je treba trdo linijo
"Treba je živeti v realnosti, v športu ni veliko filozofije in debate. Treba je podpirati tekmovalce. Držati je treba trdo linijo, smučarjev ne smemo imeti v vati, moramo pa jih spodbujati in tudi zaščititi pred mediji. Treba je vlagati dolgoročno. Videl sem eno 14-letnico in eno 17-letnico, ki znata smučati, potrebujeta pravo podporo in večletni sistem treninga. Ni kontinuitete pri trenerjih, ki se menjujejo vsak oktober, kar je popolnoma napačno. Naj se vsi ljudje v odborih izpostavljajo tako kot smučarji na strminah," je pojasnil Massi.

Šmitek dvomi o vrnitvi Mazejeve
"Rad bi videl, da bi Massi prevzel kakšno reprezentanco. Moral bi imeti konkretno funkcijo. Če bi se Tina vrnila, o čemer sicer dvomim, ga seveda čaka drugo delo. On je pravi za kondicijsko pripravo, brez tega ne gre," je povedal Šmitek.

Kranjec pod pritiskom počepne
Kranjec je na nedeljskem veleslalomu zasedel 33. mestu in ni prišel v finale. "Pred nekaj leti sem opazil Kranjca v Kranjski Gori, kjer je zares sijajno smučal za svojo mladost. Ta njegova mladost se zdaj že tri ali štiri leta ponavlja. Zame je negativno presenečenje, da se je ustrašil proge v Söldnu, kjer je štartal že večkrat. Tam šteje le brezkompromisen boj. Napadati je treba do nezavesti, saj prideš v cilj skoraj nezavesten na 3000 metrih nadmorske višine. Kaže, da pod pritiskom počepne. Zadnji čas je, da odnos do tekme spremeni. Tu gre za psihični problem. S številko 45 je treba smučati na meji," je analiziral Šmitek, ki poudarja, da so potrebne korenite spremembe: "Marsikaj bo treba storiti drugače. Vztrajati pri istem sistemu dela nima smisla, saj izidov ne bo. Treba je iskati nove poti in biti inovativen."

Štuhčeva pogumno na samostojno pot
Ilka Štuhec se je odločila za samostojno pot: "Prvi koraki na samostojni poti so malce težje, kot sem si zamislila. Veliko več stvari je odvisnih od mene in od mojih ožjih sodelavcev. Ni lahko, zelo naporno je. Upam, da se bo obrestovalo."

"Smernice v alpskem smučanju kažejo, da je samostojna pot prava. Reprezentančni sistem ni najboljši. Ko se treningi končajo, gredo tekmovalci domov. To je najnevarnejši čas, saj takrat ne delajo pravilno. Velikokrat se izgovarjajo na individualne treninge, a to ni najboljša rešitev. V individualnih ekipah so tekmovalci vseh 365 dni pod nadzorom. Mislim, da je to najboljši način," je dodal Šmitek.

Kosi o prednostih velikih smučarskih držav
"Razlike med državami so ogromne. Ko smo prišli na priprave v Čile, so le Francozi lahko trenirali na progi za smuk. Mi smo ob strani lahko vozili veleslalom. V Söldnu sem prvič smučal po tej progi, nekateri so pa na ledeniku celo trenirali. V takih razmerah nisem imel letos niti enega treninga," je poudaril Kosi, ki je tudi velik navijač nogometašev Maribora. Ne zamudi nobene tekme vijoličastih, če je le doma.

Maze: Tujci so mi več dali
Mazejeva je v Söldnu uživala, saj ni bila pod pritiskom: "Najlepša stvar v Söldnu je bila, da sem se lahko ukvarjala z navijači, ne pa, da so se navijači ukvarjali z mano. Če se slikaš z navijači, nimaš nič od tega, oni pa imajo. Zdaj sem želela imeti komunikacijo z navijači, ki je prej nisem mogla, saj nisem imela časa in energije."

Vedno se je bolje razumela s tujimi strokovnjaki: "Pristop Italijanov je precej drugačen od Slovencev. Vedno sem imela drugačen občutek, ko sem delala s tujci. Več so mi dali."

Športni izziv o slovenskem alpskem smučanju
Massi odkrito o slovenskem smučanju