Foto:
Foto:
Hermann Maier bo favorit v supeveleslalomu.
V veleslalomu je kandidat za medaljo Tom Grandi.
Manfred Pranger bo po zmagi v Kitzbühlu nevaren tudi v Bormiu.
Benjamin Raich je dobil edino letošnjo kombinacijo v Wengnu.

Miller proti avstrijski peterici za smučaško zlato
Branilec naslova smukaškega prvaka Michael Walchhofer bo prvi favorit tudi v Bormiu. V letošnjih sedmih tekmah samo v Val Gardeni ni stal na stopničkah, še posebej impresivna pa je bila zmaga na progi Lauberhorn v Wengnu, kjer zmagujejo samo največji mojstri. 29-letni smučar iz Altenmarkta je bil tudi enkrat drugi in kar štirikrat tretji.

Maier po zmagi v Kitzbühlu postal favorit v superveleslalomu
Hermann Maier je najuspešnejši tekmovalec v superveleslalomu vseh časov, saj ima kar 21 zmag. V letošnji sezoni je dolgo čakal na prvo zmago in jo dočakal na prestavljeni tekmi v Kitzbühlu. Tri od štirih tekem so dobili Avstrijci, Stephan Görgl je bil najhitrejši v Beaver Reeku, medtem ko je v Val Gardeni slavil Michael Walchhofer. Prvi superveleslalom sezone v Lake Louisu je pripadel Bodeju Millerju.

Bo Grandiju uspel veliki met tudi v Bormiu?
Kanadčan Thomas Grandi je že pravi veteran belega cirkusa, šele letos pa mu je uspelo prvič zmagati. Najboljši je bil na veleslalomskih preizkušnjah v Alta Badii in Flachauu. Če Bode Miller pride do cilja, se vedno uvrsti na zmagovalni oder. Letos je 27-letni zvezdnik iz New Hampshira dobil veleslalomski ledeniški uvod v Söldnu, najhitrejši je bil tudi v Val d'Iseru. S svojo tvegano vožnjo vse prevečkrat ne pride do cilja, kar se mu je zgodilo v Beaver Creeku in Alta Badii. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je Miller v napetem veleslalomu za tri stotinke ugnal Avstrijca Hansa Knaussa.

Zadnji veleslalom pred SP-jem je dobil Italijan Massimiliano Blardone, ne smemo pa pozabiti tudi na Lasseja Kjusa (zmagal je v Beaver Creeku), ki na največjih tekmah vedno zablesti. Hermann Maier in Kalle Palander letos nista v najboljši veleslalomski formi, vendar sodita v širši krog kandidatov za odličja.

Slalom ostaja loterija
Na sedmih letošnjih slalomih smo videli pet različnih zmagovalcev. Najbolj zanesljiv je Benjamin Raich, ki je prišel v cilj na vseh slalomih, zmagal pa je v Beaver Creeku. Njegov rojak Manfred Pranger je v Kitzbühlu dočakal svoj prvenec. Italijan Giorgio Rocca je zmagal v Flachauu in Chamonixu, vendar je kar trikrat izpadel. Bode Miller je prišel do točk le v Sestrieru, takrat je celotno svetovno konkureco deklasiral za več kot sekundo. V Wengnu je presenetil Nemec Alois Vogl, v vse boljši formi sta tudi Ivica Kostelić (svetovni prvak v St. Moritzu 2003) in Mario Matt (svetovni prvak v St. Antonu 2001).

Najbolj nepredvidljiva je kombinacija
Kombinacijsko tekmo so na zadnjih prvenstvih izvedli v enem dnevu, zdaj so to prakso začeli uporabljati tudi v svetovnem pokalu. Edina letošnja tekma v kombinaciji je bila sredi januarja v Wengnu. Zmagal je Avstrijec Benjamin Raich. Za njim sta se uvrstila Lasse Kjus in Švicar Didier Defago. Zmagovalec kombinacije iz St. Moritza Bode Miller ni dokončal slaloma, ki je bil v Wengnu na sporedu pred smukom. V Bormiu bo vrstni red obrnjen, vendar bodo imeli slalomisti ogromno prednost, saj bosta na sporedu dve slalomski vožnji (v Wengnu je bila samo ena).