Foto:
Foto:
Tanja Poutiainen se je v miru pripravljala na veleslalom in slalom.

21-letna Črnjanka je dobila tri od zadnjih štirih veleslalomov v svetovnem pokalu, med njimi tudi tistega na prizorišču svetovnega prvenstva v Santa Caterini, kjer je bila od vseh hitrejša za več kot sekundo.

Tina je dokazala, da je iz šampionskega testa tudi v Mariboru, ko je kljub pritisku navijačev zadržala prednost iz prve vožnje. Mazejevo je v zadnjih dneh mučila trebušna gripa, vendar se zdaj že dobro počuti. Na progo bo šla s štartno številko 5. Štartna lista.

Slovenija ima doslej z veleslalomov po zaslugi Mateje Svet dve medalji. Srebrno je osvojila leta 1987 v Crans Montani, bronasto pa dve leti kasneje v Vailu, kjer je postala tudi svetovna prvakinja v slalomu. To je tudi edino slovensko zlato odličje na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju.

Poleg Mazejeve bosta slovenske barve branili še Ana Drev in debitantka na SP-jih Mateja Robnik, ki pa nimata možnosti za vidnejšo uvrstitev. Drevova je v tej sezoni v šestih veleslalomih osvojila šest točk.

Najnevarnejše konkurentke ...
Krog smučark, ki se bodo v veleslalomu borile za medalje, je širši kot v kateri koli drugi disciplini. Mazejevi bo najnevarnejša vodilna v veleslalomskem seštevku Tanja Poutiainen, za katero bo to sploh prvi nastop na tem prvenstvu. Zagotovo bo Finki v prvi vožnji pomagala tudi postavitev njenega trenerja.

V izvrstni formi je tudi zmagovalka super G-ja Anja Pärson, domači adut pa bo drugouvrščena s Pohorja Karen Putzer. Ne gre pozabiti še na zmagovalko Semmeringa Avstrijko Marlies Schild, njeno rojakinjo Nicole Hosp, Španko Mario Riendo Contreras in Nemko Martino Ertl.

Dvakratna prvakinja v Santa Caterini Janica Kostelić, ki je sicer v tej sezoni najslabša prav v veleslalomu, je zbolela in ne bo nastopila.

Vsi veleslalomi v tej sezoni

Maribor:           Santa Caterina:    
 1. T. MAZE         1. T. MAZE        
 2. K. PUTZER       2. G. SIMARD      
 3. M. ERTL         3. A. FORSYTH     
                                      
Semmering:         St. Moritz:        
 1. M. SCHILD       1. T. MAZE        
 2. T. POUTIAINEN   2. A. PÄRSON      
 3. E. GÖRGL        3. M. RIENDA-CONT.
23. T. MAZE                           
                                      
Aspen:             Sölden:            
 1. T. POUTIAINEN   1. A. PÄRSON      
 2. A. PÄRSON       2. T. POUTIAINEN  
 3. J. KOSTELIĆ     3. M. RIENDA-CONT.
13. T. MAZE        Odstop: Maze