Foto:
Foto:
Anja Pärson je bila po zmagi na Pohorju prva tudi na uvodni ženski tekmi svetovnega prvenstva.
Šesto mesto Tine Maze je več od pričakovanj in dokaz, da je slovenska šampionka še vedno v odlični formi.

Pärsonova, ki je po slabšem uvodu v sezono samozavest dobila z zmago na Pohorju, je po slalomu in veleslalomu že v tretji disciplini svetovna prvakinja. Presenetljivo, saj v svetovnem pokalu še nima zmage v tej disciplini.

"To je neverjetno. Poleti sem trdo trenirala in to je najlepša nagrada za delo, vendar pa o zlati medalji nisem niti sanjala," je povedala prva švedska svetovna prvakinja v hitrih disciplinah.

Ko je Pärsonova s številko 22 prispela v cilj, se ni nadejala niti medalje, vendar so imele favoritinje črn dan. Posebej Avstrijke.

Branilka naslova Michaela Dorfmeister je odstopila, prav tako nekdanja prvakinja Alexandra Meissnitzer, vodilna v svetovnem pokalu Renate Götschl pa je kmalu zlomila palico in bila na koncu 23. Z drugim mestom je presenetila domačinka Lucia Recchia, bron pa gre po zaslugi Julie Mancuso v ZDA.

Tina Maze se zjutraj ni dobro počutila, bolel pa jo je tudi hrbet. V takem stanju je odlično nastopila, čeprav ponekod njena linija ni bila idealna. Na ravnini je precej izgubila in tam zapravila medaljo. Pomembno je, da je spoznala teren, na katerem bo 8. februarja med favoriti za veleslalomski naslov.

"Z uvrstitvijo sem zadovoljna, z vožnjo pa ne. Na dveh neugodnih grbinah v zgornjem delu sem se malo ustrašila. Nato na ravnini nisem smučala najbolje, nisem imela pravega občutka. Tudi na veleslalomski tekmi bi si želela takih razmer. Vzdušje mi je všeč, a prvenstvo jemljem enako kot tekme svetovnega pokala. Ne smeš pričakovati preveč, to se je pri favoritinjah izkazalo tudi danes," je povedala Mazejeva.

Do brona je našo šampionko ločilo vsega 27 stotink. Na supeveleslalomskih tekmah za svetovno prvenstvo je bila od Slovenk doslej le bronasta Mateja Svet leta 1987 višje uvrščena. Čeprav ni bila med dobitniki priznanj, se je Tina Maze udeležila večerne podelitve priznanj najboljšim, kjer je prostora za najboljšo šesterico.

Končni vrstni red:                 
 1. A. PÄRSON         ŠVE     1:17,64
2. L. RECCHIA ITA + 0,45
3. J. MANCUSO ZDA 0,76
4. N. FANCHINI ITA 0,79
5. I. KOSTNER ITA 0,90
6. T. MAZE SLO 1,03
7. A. FISCHBACHER AVT 1,09
8. N. STYGER ŠVI 1,15
9. L. KILDOW ZDA 1,18
10. K. CLARK ZDA 1,30
11. S. BERGER AVT 1,36
12. C. LALIVE ZDA 1,39
...
23. R. GÖTSCHL AVT 2,29
29. M. SUHADOLC SLO 3,56
32. U. RABIČ SLO 4,51
Odstop: Ertl, Montillet, Meissnitzer,
Dorfmeister.