Jean Baptiste Grange je prvi francoski slalomski prvak po Jeanu-Noelu Augertu iz leta 1970. Foto: EPA
Jean Baptiste Grange je prvi francoski slalomski prvak po Jeanu-Noelu Augertu iz leta 1970. Foto: EPA
Jean Baptiste Grange
Jean Baptiste Grange je na 1. progi potrdil vlogo favorita, v drugo pa je ubranil prednost in premagal pritisk lastnih pričakovanj. Foto: Reuters
Jens Byggmark, Manfred Mölgg in Jean Baptiste Grange
Zmagovita trojka zadnje tekme na prvenstvu: Francoz, Šved in Italijan. Foto: Reuters
Mitja Valenčič
Mitja Valenčič je pred slalomom napovedal, da je njegov cilj uvrstitev v prvo petnajsterico, kar je s 13. mestom tudi uresničil. Foto: Reuters
Matic Skube
Matic Skube je prvič na kakšnem izmed velikih tekmovanj nastopil na slalomu. Po 24. času prve vožnje je v drugo odstopil. Foto: Reuters
Mario Matt
Prekaljeni Mario Matt, dvakratni svetovni prvak v slalomu, je v drugo izkoristil svojo specifično tehniko in se na samo 21 stotink približal novemu odličju. Foto: Reuters
Ocene slovenskih nastopov na prvenstvu
Grangeu zadnja zlata medalja prvenstva

26-letni Francoz je na razriti progi v drugo ubranil prednost iz prve vožnje in slavil največjo zmago v svoji karieri. Grange, ki je v svetovnem pokalu dobil osem slalomov, je pred dvema letoma na domačem prvenstvu v Val d'Iseru odpovedal in odstopil, tokrat pa je potrdil vlogo velikega favorita ter slavil s časom 1:41,72.

Grange obvladal demone
"Izjemno sem vesel, saj sem na SP-ju na domačih tleh leta 2009 doživel polom. Težko je bilo čakati med obema vožnjama. Demoni iz leta 2009 so prihajali nazaj, a sem k sreči vzdržal," je bil zadovoljen Grange.

Na Gudibergu je Grange za 43 stotink ugnal Šveda Jensa Byggmarka, ki se je do srebra prebil s 6. mesta po 1. vožnji. Najnižjo stopničko je še z 22 dodatnimi stotinkami zaostanka zasedel Italijan Manfred Mölgg, ki je nosil številko ena, bil po polovici tekme drugi, prvenstvo pa končal z bronom.

Valenčič do cilja in 13. mesta
Med natanko stotimi slalomisti sta nastopila tudi dva Slovenca: Mitja Valenčič s številko 20 in Matic Skube s številko 36. Valenčič je odpeljal brez večjih napak in za Francozom po polovici tekme zaostal 1,73 sekunde, kar mu je prineslo 14. mesto in dobro izhodišče za napad v 2. vožnji.

V finalu je najboljši slovenski slalomist neuspešno napadal vodstvo sijajnega veterana Maria Matta, ki je dosegel najboljši čas druge vožnje, a na koncu osvojil nehvaležno 4. mesto. Valenčič je prišel do cilja in s tem po dolgem času poskrbel za slovensko uvrstitev na SP-jih v slalomih. Slovenski slalomisti so zadnji dve svetovni prvenstvi končali z ničlo, saj so tako v Val d'Iseru kot v Aareju odstopili prav vsi! Na račun odstopov je Valenčič na koncu pridobil eno mesto.

Valenčič meril višje od petnajsterice
"Želel sem si več kot zgolj uvrstitve med 15. Nastopil sem v slogu letošnje sezone. Začel sem napadalno, nato pa sem nekajkrat izgubil stik s snegom, mogoče položaj telesa ni bil pravi. Potem nisem več ujel najkrajše linije in sem ves čas izgubljal do cilja. Na prvi progi sem s številko 20 vozil tako, kot je proga dovoljevala, dobro in brez napak sem prišel v cilj. Zelo je drselo na progi, posebej v strmem delu. V nekaj vratcih je teren zelo visel in tam so številni tekmovalci odstopali. Spodnji del pa je bil izjemno hitro postavljen, pravi smuk; šlo je kot sto hudičev," je dejal Valenčič in dodal: "Sledita tekmi v svetovnem pokalu v Banskem in Kranjski Gori. Skušal bom osvojiti čim več točk in se uvrstiti na finale pokala."

V drugo napaka debitanta Skubeta

Skube je z eno večjo napako sredi proge zaostal še 70 stotink več, kar pa naj bi po koncu 1. vožnje vseeno zadostovalo za uvrstitev med najboljšo trideseterico. V finalu je debitant na velikih tekmovanjih začel odločno, a nato sredi proge v zahtevni vertikali zaradi velike luknje na progi odstopil.

Proga iz tekmovalca v tekmovalca slabša
Vreme je poskrbelo za težke razmere na progi Gudiberg. Med dopoldansko 1. vožnjo je megla zmanjšala vidljivost v zgornjem delu, sneg pa je bil izredno mehak, kar je prvim štartnim številkam prineslo veliko prednost.

Druga vožnja se je začela z zamudo zaradi težav s postavljanjem količkov. Nemški prireditelji so pred finalom teren polili z osoljeno vodo, kar pa ni preprečilo izjemno hitrega razkroja snežne podlage. Razmere v finalu so bile na meji regularnosti!

Felix ni osrečil gostiteljev prvenstva
Nemški navijači so veliko pričakovali od Felixa Neureutherja, ki pa je na vse slabši progi podlegel pritisku in si nabral več kot dve sekundi zaostanka za Grangeem. Na drugi vožnji je lanski zmagovalec tekme v Ga-Pa-ju naredil napako in odstopil.

Z moškim slalomom se je svetovno prvenstvo končalo, čez dve leti čaka belo karavano že 42. SP v Schladmingu.


Končni vrstni red:                   
1. J.-B. GRANGE FRA 1:41,72
2. J. BYGGMARK ŠVE +0,43
3. M. MÖLGG ITA 0,61
4. M. MATT AVT 0,82
5. J. COUSINEAU KAN 0,87
6. N. JUASA JAP 0,96
7. C. DEVILLE FRA 1,06
8. I. KOSTELIĆ HRV 1,16
9. M. PRANGER AVT 1,13
10. A. MYHRER ŠVE 1,50
11. A. BÄCK ŠVE 1,77
12. M. HARGIN ŠVE 1,78
13. M. VALENČIČ SLO 1,91
Odstop: Skube (24. po 1. vožnji),
Neureuther (22.), Razzoli (11.),
Herbst (10.)

Vrstni red po 1. vožnji:

1. J.-B. GRANGE FRA 51,30
2. M. MÖLGG ITA +0,22
3. A. MYHRER ŠVE 0,57
4. M. HARGIN ŠVE 0,97
5. I. KOSTELIĆ HRV 1,02
6. J. BYGGMARK ŠVE 1,09
7. M. PRANGER AVT 1,11
8. A. BÄCK ŠVE 1,29
9. N. JUASA JAP 1,30
10. R. HERBST AVT 1,35
11. G. RAZZOLI ITA 1,47
12. T. LIGETY ZDA 1,48
13. J. COUSINEAU KAN 1,65
14. M. VALENČIČ SLO 1,73
15. C. DEVILLE ITA 1,81
...
24. M. SKUBE SLO 2,47
Odstop: Zurbriggen, Missillier, Janyk








Ocene slovenskih nastopov na prvenstvu
Grangeu zadnja zlata medalja prvenstva