Ted Ligety je bil po smuku šesti, slalom pa je odpeljal pol sekunde hitreje od Ivice Kostelića in imel na koncu pred njim več kot sekundo prednosti. Foto: EPA
Ted Ligety je bil po smuku šesti, slalom pa je odpeljal pol sekunde hitreje od Ivice Kostelića in imel na koncu pred njim več kot sekundo prednosti. Foto: EPA
Ivica Kostelić, Ted Ligety, Romed Baumann
Zmagovalni oder superkombinacije: Ivica Kostelić, Ted Ligety in Romed Baumann. Četrtouvrščenemu Fincu Andreasu Romarju je do brona zmanjkalo le 17 stotink. Foto: EPA
Ted Ligety
Ligety je trenutno prvo ime SP-ja v Schladmingu. Foto: EPA

Klemen Kosi, enajsti po smuku, je osvojil dobro 12. mesto. Branilec naslova Aksel Lund Svindal slalomske proge ni izpeljal, potem ko je bil po smuku drugi. Zaostajal je le za Baumannom, ki pričakovano ni mogel odgovoriti na Ligetyjev izziv.
"Po smuku sem imel odlično izhodišče, tako da sem vedel, da z malo sreče lahko napredujem tudi do zlate kolajne. A do zdaj sem se v slalomu velikokrat že opekel. Očitno sem se naučil spopasti s pritiskom, izkušnje so dodale svoje. Potreboval sem pametno slalomsko vožnjo, nisem se zaletel, kar mi je na koncu prineslo zmago. To prvenstvo bo resnično zelo uspešno, zdaj že lahko rečem, da ne glede na veleslalomski rezultat. V veleslalomu bom povsem sproščen," je dejal Ligety.

Kostelić slalom odpeljal neprepričljivo
Večerni spektakel se je razživel, ko je bil na štartu Benjamin Raich, ki pa ni zdržal pritiska in je odstopil. Vodstvo je nato (komaj) prevzel Ivica Kostelić, vendar njegovo smučanje nikakor ni bilo popolno. Na koncu je priznal, da je slalom odpeljal slabo in da je srečno osvojil medaljo. V boju za zlato ga je zanesljivo premagal Ted Ligety, ki ni delal napak in je Hrvata premagal za več kot sekundo.

"Srečen sem in zadovoljen, tokrat sem do kolajne prišel s smukom. Danes mi je uspel najboljši smuk v sezoni, škoda, da v slalomu nisem našel pravega ritma. Slalomski nastop se mi definitivno ni posrečil," je bil zadovoljen Kostelić.

Prva medalja za avstrijsko moško ekipo
Jasno je bilo, da lahko Ligetyja ogrozi le še Svindal, vendar je šel v srednjem delu s proge. Romed Baumann ni imel možnosti, da zadrži vodstvo, saj so časi, ko je osvajal točke v slalomu, že mimo. Tega se je tudi zavedal in je bil zato zelo vesel, da je izvlekel bron, ki se ga je z domačimi gledalci zelo veselil.

Kosi izpolnil cilj
21-letni Mariborčan Klemen Kosi je povsem izpolnil cilj. Odlično je odpeljal zlasti "prvi polčas", ko se je na 11. mestu vrinil med Kostelića in Raicha (Avstrijec je na slalomu odstopil). Smučal je tako, kot si je zamislil.

"To je res izjemen dosežek. Vedel sem, da sem ga sposoben doseči, vendar pa sem se za to moral zelo potruditi tako v smukaškem kot slalomskem delu superkombinacije in moram reči, da sta mi oba zelo dobro uspela. Na slalomu sem nastopil nekoliko bolj pametno, saj sem vedel, da je teren izjemno težak in da je podlaga res ledena, mogoče pa, da sem malo precenil vse skupaj, saj so mi smuči nudile dobro oporo. Nastopiti na takšni tekmi je nekaj izjemnega. Že na startu se sliši vzdušje iz cilja, kako gledalci navijajo. V bistvu sploh ne potrebuješ gledati tekme po zaslonu, ampak lahko že iz njihovega oglašanja izveš, kaj se dogaja na progi. Kulisa je res izjemna in jaz sem ponosen, da sem lahko nastopil na tej tekmi," je dejal Kosi, ki je po smuku pozabil startno številko, na slalomu pa je nastopil z nadomestno.

Kline diskvalificiran
Boštjan Kline je imel smolo. Na smuku je tik pred njim padel kazahstanski tekmovalec in Klineta so morali med vožnjo ustaviti. Znova je šel na štart in dosegel 18. izid, toda v zadnjem zavoju ni ujel vrat, zato je bil diskvalificiran.

Pinturault zapravil medaljo
Najboljši čas slalomske proge je kljub hudi napaki postavil Alexis Pinturault. Francoz si je na smuku nabral več kot tri sekunde zaostanka in je pod žarometi tvegal vse. Skoraj bi se izšlo za medaljo, toda večja napaka v spodnjem delu mu je vzela vsaj pol sekunde in končal je na šestem mestu.

V Schladmingu bo v torek moštvena paralelna preizkušnja, na kateri bo nastopila tudi Slovenija. Tina Maze bo moštveno preizkušnjo izpustila in se bo posvetila pripravam na četrtkovo obrambo naslova svetovne prvakinje v veleslalomu.

Končni vrstni red:

1. T. LIGETY ZDA 2:36,96
2. I. KOSTELIĆ HRV +1,15
3. R. BAUMANN AVT 1,17
4. A. ROMAR FIN 1,34
5. S. VILETTA ŠVI 1,42
6. A. PINTURAULT FRA 1,45
7. S. ZURBRIGGEN ŠVI 1,46
8. C. JANKA ŠVI 1,69
9. D. PARIS ITA 1,92
10. M. MAYER AVT 2,41
11. O. BANK ČEŠ 2,73
12. K. KOSI SLO 3,97

Odstop: Raich, Theaux, Innerhofer,
Svindal ...

Vrstni red po smukaškem delu:
1. R. BAUMANN AVT 2:01,38
2. A.-L. SVINDAL NOR +0,14
3. C. INNERHOFER ITA 0,38
4. A. THEAUX FRA 0,40
5. D. PARIS ITA 0,69
6. T. LIGETY ZDA 0,72
7. M. MAYER AVT 0,78
8. C. JANKA ŠVI 1,03
9. M. MARSAGLIA ITA 1,05
10. I. KOSTELIĆ HRV 1,37
11. K. KOSI SLO 1,43
12. B. RAICH AVT 1,52
13. A. ROMAR FIN 1,55
22. A. PINTURAULT FRA 3,35