Maria Höfl Riesch napoveduje, da bo svetovno prvenstvo minilo popolnoma v znamenju Tine Maze. Foto: Reuters
Maria Höfl Riesch napoveduje, da bo svetovno prvenstvo minilo popolnoma v znamenju Tine Maze. Foto: Reuters
Tina Maze
Mazejeva je v letošnji zimi razred zase. Veliki kristalni globus že kar nekaj časa ni vprašljiv. Na svetovnem prvenstvu ima zlato in dve srebrni odličji. Foto: EPA

"Njena sproščenost je tisto, kar mi trenutno manjka. Tina lahko na SP-ju zmaga prav v vsaki disciplini," je v pogovoru za časnik Bild povedla nemška smučarka, ki ima dve olimpijski zlati medalji.

Prav nič se ne bi čudila, če bi Mazejeva glede na formo postala vsaj prva smučarka, ki bi se na stopničke povzpela v vseh petih disciplinah. Takemu podvigu je bila najbližje Švedinja Anja Pärson, ki ji je na SP-ju 2007 v Äreju manjkala le medalja v veleslalomu. Nemka Rosi Mittermaier, žena Christiana Neureutherja in mati Felixa Neureutherja, pa je leta 1976, ko je bil SP v okviru olimpijskih iger v Innsbrucku, osvojila medalje v prav vseh štirih takratnih disciplinah. V moški konkurenci je pet medalj na petih tekmah leta 1999 osvojil Norvežan Lasse Kjus.

Nemka ima letos le eno zmago
Höfl Riesch, ki je leta 2009 postala svetovna prvakinja v slalomu, pred dvema letoma pa osvojila dve bronasti medalji v hitrih disciplinah, je tokrat z napovedmi previdna: "Glede na sezono bi bilo neodgovorno, da napovedujem zlato. Zakaj bi ga, saj sem v tej sezoni dosegla le eno od svojih 24 zmag."

Mazejeva absolutna favoritinja v veleslalomu in superkombinaciji
Tudi drugi časniki iz smučarsko razvitega sveta napovedujejo Mazejevi številna odličja. Analiza avstrijske agencije Apa kaže na pet medalj Mazejeve, ki je po njihovem mnenju absolutna favoritinja v veleslalomu in superkombinaciji, v hitrih disciplinah Avstrijci na vrhu vidijo Lindsey Vonn, v slalomu njeno mlado rojakinjo Mikaelo Shiffrin, vendar ima enako možnosti Mazejeva, ki je z zmago v Mariboru dokazala, da na velikih tekmah zdrži pritisk, a prav v slalomu je krog favoritinj s Kathrin Zettel, Höfl-Rieschovo, Frido Hansdotter in Veroniko Velez Zuzulovo največji.