Andrea Massi je Tino Maze sijajno pripravil na letošnjo sezono in ni se treba bati, da je ne bi znal še na vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v Schladmingu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Andrea Massi je Tino Maze sijajno pripravil na letošnjo sezono in ni se treba bati, da je ne bi znal še na vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v Schladmingu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze
Tina Maze je 13. januarja v St. Antonu zmagala v superveleslalomu in se tako pridružila elitnemu klubu smučark z zmagami v vseh disciplinah alpskega smučanja. Foto: Reuters

Niti ene tekme v tej sezoni ni izpustila najboljša smučarka na svetu, torkov paralelni slalom v Moskvi pa je dal slutiti, da telo kliče po počitku. Vodja njenega moštva Andrea Massi je že prej vedel, kaj mora storiti. V Gradežu pri Trstu je za nekaj dni snela smučarske čevlje in se poskušala sproščati v morskem okolju. Pred svetovnim prvenstvom v Schladmingu, na katerem bo Tina Maze že v torek na superveleslalomu v igri za medaljo, smo Andrei Massiju postavili nekaj vprašanj.


Boste znali pred svetovnim prvenstvom najti pravo ravnotežje med treningi in počitkom?
Odgovor bo dal samo rezultat. Takoj po svetovnem prvenstvu bomo vedeli, ali nam je uspelo. Do zdaj smo delali pravilno. Drugačne izbire tokrat niti ni bilo. Kot sem že poudaril, je bila Moskva na koledarju napačno postavljena, kar kaže tudi odsotnost Lindsey Vonn in Marie Riesch, ki sta si to lahko privoščili, saj nista v boju za slalomski kristalni globus.

Menite, da je bila napaka, ker je Tina Maze takoj po Zlati lisici odpotovala v Moskvo, in bi bilo bolje, če bi tekmo izpustila?

Ni bila napaka. Tekme ni mogla izpustiti, ker je druga v slalomskem seštevku. Ker je v Moskvi tekmovala tudi Mikaela Shiffrin, je bila tam tudi Tina. Napačno je bilo načrtovanje koledarja, tega se ne da zanikati. Po takšnih obremenitvah, kot so bile v Mariboru, se tekmovalec izprazni. Podobno je bilo po zmagi v St. Antonu. Logično je, da ne moreš kar vsako tekmo narediti vrhunskega rezultata.

V Schladmingu naj bi bilo vreme precej spremenljivo. Se tega bojite?
Ničesar se ne bojim. Želim le, da so tekme regularne, zlasti v hitrih disciplinah. Seveda mora biti tudi pri tehničnih disciplinah proga dobro pripravljena, snežna površina trda. Potem je rezultat res le kazalnik znanja. Za Tino sicer velja, da je trda podlaga njena prednost.

Ni lepšega, kot prvenstvo začeti z medaljo. Kakšne možnosti ima Tina na torkovem superveleslalomu?
V superveleslalomu je kandidatka za zmago Lindsey Vonn, ker je kraljica hitrih disciplin, Tina pa je velika konkurentka. Še precej drugih smučark je, ki ciljajo na medaljo. Avstrijka Anna Fenninger recimo tudi smuča zelo dobro. Spomnite se tistih štirih stotink v St. Antonu. To je bila tekma na najvišjem nivoju, kar sem jih kdaj videl.

Kaj pa preostale discipline?
Možnosti so povsod, tudi v smuku. Se pa na svetovnih prvenstvih marsikaj dogaja. Avtsajderji osvajajo medalje. Ne smemo se obremenjevati z medaljami, Tina mora zgolj smučati tako, kot zna.