Kolikokrat bo Tina Maze proslavljala medaljo v Schladmingu? Foto: EPA
Kolikokrat bo Tina Maze proslavljala medaljo v Schladmingu? Foto: EPA
Janez Šmitek je v kranjskogorskem klubu med drugim treniral tudi Andreja Šporna in Janeza Jazbeca, ki bosta nastopila v Schladmingu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lasse Kjus
Lasse Kjus je edini, ki je na enem svetovnem prvenstvu (1999 v Vailu) dobil medaljo v vseh petih disciplinah, od tega dve zlati (veleslalom, superveleslalom). Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze je tudi v hitrih disciplinah tako napredovala, da je zdaj prav na vsaki tekmi kandidatka za zmagovalni oder. Foto: Reuters

V naslednjih dveh tednih bodo alpski smučarji tekmovali na svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Pogovarjali smo se z dolgoletnim trenerjem Smučarskega kluba Kranjska Gora in slovenske moške reprezentance Janezom Šmitkom.


Kakšne možnosti ima Tina Maze, da v Schladmingu osvoji medaljo v vseh petih disciplinah?
Bil sem v Vailu leta 1999, ko je Lasse Kjus osvojil pet medalj. Če si tako dober, kot je bil takrat on, je to mogoče. Trdim, da ima Tina Maze vse možnosti, da v vsaki disciplini dobi medaljo.

Se spomnite, kdo je nazadnje tako prevladoval v svetovnem pokalu, kot v letošnji sezoni Tina Maze?
Lindsey Vonn na primer. Gre pa za nekaj drugega. Letos je Tina v hitrih disciplinah tako napredovala, da je zelo močna prav v vseh disciplinah, kar je bilo redko videno v zgodovini svetovnega pokala. Od slaloma do smuka ima vse pokrito. To je dejstvo.

Kaj je bilo ključno, da je postala serijska zmagovalka?
Takšni rezultati so posledica več dejavnikov in je težko povedati na kratko. Predvsem gre za izjemen talent, ki ga ima Tina Maze, in izjemno moštvo, ki je okrog nje. Vse se je poklopilo. Tudi to, da ima konkurenca težave. Vonnova jih je imela, tudi Riescheva, Schildova je poškodovana. Skratka, v pravem trenutku je v življenjski formi.

V torek bo že na sporedu ženski superveleslalom. Napoved?
Mislim, da je letos v superveleslalomu tako močna, da bi bilo že kar razočaranje, če ne bi dobila medalje. Ko je Anna Fenninger v St. Antonu peljala tako fenomenalno, nisem mogel verjeti, da jo lahko Tina premaga, vendar jo je in zato verjamem, da je Tina prvi ali drugi favorit za medaljo v superveleslalomu. Sploh, če bo treba zavijati. Če bo postavitev preveč naravnost, ima Lindsey Vonn več možnosti. Torej, brez lažne skromnosti: Tina bi v superveleslalomu skoraj morala osvojiti medaljo.

Kaj pa, če bo v Schladming prišla preveč utrujena? Na generalki v torek v Moskvi ni bila več tako suverena ...
Tekmovalec, ki je vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, je morda že precej izčrpan. Če bi bilo pri Tini regeneracije več kot dva dneva, bi si z bistveno večjim pogumom upal napovedati pet medalj. Je pa res, da pri ženskah ni tako huda konkurenca kot pri moških, zato ji napovedujem lepo prvenstvo.

Od preostalih Slovencev lahko teoretično na medaljo upa le še Andrej Šporn v smuku. Kakšne možnosti ima?
Z Andrejem sem se v zadnjem času večkrat pogovarjal in mislim, da je v dobri formi. Če bodo razmere takšne, kot njemu odgovarjajo, ima možnosti za zelo dober izid. Odvisno, kakšno štartno številko bo imel. Če bo imel številko spredaj in bodo takšne razmere, da bo to pomenilo prednost, mu lahko uspe lep izid.

V Schladming potuje kar 21 slovenskih smučarjev. Kako komentirate, da bodo priložnost dobili tudi neuveljavljeni tekmovalci?
Strinjam se in to pozdravljam. Mladi tekmovalci, ki bodo tam nastopili, tam iščejo prvi stik z velikim tekmovanjem in ni s tem nič narobe. Pa še blizu je.