Martin Johnsrud Sundby je z izjemnim tekom v zaključku tekme osvojil naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Martin Johnsrud Sundby je z izjemnim tekom v zaključku tekme osvojil naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA

Norveški tekač je pravzaprav vso tekmo zaostajal za ruskim izzivalcem Aleksandrom Besmertnikom, v zadnjem delu pa je stopil na plin in z izjemnim ciljnim šprintom osvojil prvi posamični naslov svetovnega prvaka. Ciljno črto je prečkal s prednostjo dveh sekund in devetih desetink. Tretji je bil Finec Ilvo Niskanen (+20,4).

Sorodna novica Po dopinški raciji aretirali devet oseb

34-letnik je sicer že v Oslu in Lahtiju osvojil naslov svetovnega prvaka, a v štafetnih preizkušnjah. Svetovni podprvak je bil že leta 2013 v Val di Fiemmeju in pred dvema letoma v Lahtiju, ko je na drugem mestu končal preizkušnji na 15 kilometrov v klasični tehniki in v skiatlonu.

V četrtek bo na svetovnem prvenstvu v Seefeldu štafetna tekma smučarskih tekačic na 4 x 5 kilometrov. Za Slovenijo bodo nastopile Katja Višnar, Anamarija Lampič, Alenka Čebašek in Eva Urevc. Tekma se bo začela ob 13. uri.

Na tekmi je nastopil zgolj en slovenski tekač, in sicer Benjamin Črv, ki je zasedel 58. mesto. Za zmagovalcem je zaostal štiri minute, 34 sekund in šest desetink.

"Tekma je bila kar težka. V tako toplem vremenu je težava že v tem, da se telo vmes segreva in je treba piti, kar navadno na 15 km razdalji ni potrebno," je dejal Črv. "Kroga sta bila dva, sneg je bil različen, kar je bila dodatna oteževalna okoliščina. Vesel sem svojega prvega nastopa na svetovnem prvenstvu, mislim, da sem ga opravil korektno. Poznavalci teka na smučeh bodo rezultat znali oceniti realno. Mislim, da je to dobra izkušnja, in gremo naprej po še boljše rezultate," je povedal edini slovenski predstavnik na tekmi.

Izkušeni Sundby svetovni prvak na 15 km
15 km klasično (M):                  
 1. M.-J. SUNDBY       NOR    38:22,6
 2. A. BESMERTNIK      RUS       +2,9
 3. L. NISKANEN        FIN       17,5
 4. A. LARKOV          RUS       19,9
 5. D. TOENSETH        NOR       21,4
 6. D. COLOGNA         ŠVI       29,5
 7. S. ROETHE          NOR       33,9
 8. A. BOLŠUNOV        RUS       55,6
 9. A. MUSGRAVE        VB        55,6
10. E. IVERSEN         NOR       57,6
...                                  
58. B. ČRV             SLO     4:34,6