Veselje Švedinj po zmagovitem finišu Stine Nilsson. Foto: Reuters
Veselje Švedinj po zmagovitem finišu Stine Nilsson. Foto: Reuters

Slovenija v postavi Katja Višnar, Anamarija Lampič, Alenka Čebašek in Eva Urevc je zasedla deveto mesto.

Švedinje in Norvežanke so bile izenačene do finiša tretje predaja, ko je silovito pospešila Charlotte Kalla in si ob predaji pritekla več kot 20 sekund naskoka.

Dvakratna svetovna prvakinja v Seefeldu Therese Johaug je ob koncu ujela Stino Nilsson in prišla v vodstvo, vendar je bila v ciljnem šprintu Švedinja močnejša. Razlika na koncu je bila 3,1 sekunde. Rusinje so na tretjem mestu zaostale za več kot dve minuti.

Višnarjeva je v prvi predaji pridelala več kot minuto zaostanka in bila 14. Slovenija se je za dve mesti povzpela po nastopu Lampičeve, Čebaškova pa se je prebila na deveto mesto. Urevčeva je v zadnji predaji potrdila deseterico. Zaostanek je bil 4 minute in 21 sekund.


Nilssonova v izjemnem finišu ugnala Johaugovo za zlato Švedinj

Katja Višnar: "Imela sem težave v tem vremenu, na vzponu me je čisto odrezalo, vedela sem, da bo tam najtežje. Nekako nisem mogla preko sebe. Izgubljala sem. Do tja sem odtekla kar dobro, ni bilo neke velike razlike, a tam sem zelo veliko izgubila. V teh pogojih je zame enostavno pretežko. Ne morem pa si ničesar očitati, svojo nalogo sem naredila po svojih najboljših močeh."

Anamarija Lampič: "Štartala sem res sama, takoj sem ujela Kitajko in Kazahstanko, ki sem ju tudi takoj prehitela. Nato nisem imela nobenega stika z ostalimi. Tako je res teči veliko težje, kot v skupini. Če imaš zraven vsaj eno tekmovalko, se izmenjujeta, ali pa se voziš vsaj v zaveterju. Danes je bilo res težko, vročina pa je neznosna."

Alenka Čebašek: "V preteklosti sem najboljše rezultate imela na pet km, dokler je niso odstranili iz koledarja svetovnega pokala. Tudi, če forma ni prava, vem, da sem na pet km sposobna odteči najbolje. Danes sem poizkusila dati vse od sebe in moramo biti zadovoljni."

Eva Urevc: "Zelo je bilo težko. Začela sem malo prehitro in res sem trpela. Držala sem tisto mesto, ki mi ga je predala Alenka in na koncu sem kar vesela, da je tako."

Štafeta 4 x 5 km (Ž):                 
 1. ŠVEDSKA                   55:21,0 
Andersson/Karlsson/Kalla/Nilsson      
 2. NORVEŠKA                     +3,1 
Weng/Östberg/Jacobsen/Johaug          
 3. RUSIJA                     2:03,9 
Belorukova/Sedova/Nečaevska/Neprijajev
 4. NEMČIJA                    2:46,3 
 5. ZDA                        3:06,0 
 6. FINSKA                     3:47,7 
 7. ITALIJA                    3:54,9 
 8. FRANCIJA                   4:00,9 
 9. SLOVENIJA                  4:21,2 
Višnar/Lampič/Čebašek/Urevc           
10. ŠVICA                      4:30,9