Hajo Seppelt že več kot desetletje podrobno poroča o dopingu. Naredil je številne dokumentarne filme. Foto: EPA
Hajo Seppelt že več kot desetletje podrobno poroča o dopingu. Naredil je številne dokumentarne filme. Foto: EPA

Organizatorji so imeli velike finančne težave, zato niso mogli priskrbeti bencina za transportna vozila. Nastal je popolni kaos.

"V Riu je bilo ogromno težav. Mislim, da so bile opravljene najslabše dopinške kontrole v zgodovini olimpijskih iger. Kontrolorji so si morali sami plačevati taksije, da so se peljali do športnikov. Kmalu so imeli vsega dovolj in so preprosto odšli domov. Pri nekaterih kontrolah so bile zraven nekatere tuje osebe. Celo prostovoljci so z listki iskali športnike, bila je popolna zmeda in seveda se tako ne izvaja nenapovedanih dopinških kontrol," je poudaril 53-letni Seppelt, ki je imel v Riu vseskozi spremstvo dveh oseb, saj je v številnih državah zelo nezaželen. Dobil je številne grožnje iz Rusije in Kenije.

V dokumentarnem filmu je razkril sistem organiziranega dopinga v Rusiji, zato atleti te države niso smeli nastopiti v Riu. Veliko se je ukvarjal tudi s problematiko dopinga v Keniji, želi pa raziskati tudi problematiko v vzhodni Afriki.

"Verodostojnost iger v Riu je zelo vprašljiva. Ujeli so le peščico grešnikov, problem je veliko večji. Izvedeli smo, da so v Braziliji zadnje kontrole domačih športnikov opravili mesec dni pred začetkom iger. V zadnjih dneh se je veliko govorilo o sistemskem dopingu v Keniji. V Riu je vse skupaj nastopilo prek 100 športnikov, ki so jih pred tem že ujeli pri jemanju nedovoljenih poživil. Čiste olimpijske igre v Riu so iluzija," je dodal njegov sodelavec na televizijski postaji ARD Jochen Leufgens.
Vse vzorce, ki so jih vzeli v Riu, bodo hranili deset let. Zelo zanimivo bo videti, kaj bodo pokazale izboljšane metode, ki jih bodo naredili čez nekaj let. Do leta 2026 bo zelo verjetno prišlo do popravljenih vrstnih redov in tudi do sprememb v vrstnem redu medalj po 306 končnih odločitvah, ki so jih izpeljali v Riu.