Zaključek ekipnega šprinta v Seefeldu

Zmagala je švedska dvojica Stina Nilsson in Maja Dahlqvist, Lampičeva pa je bila v silovitem finišu močnejša od Norvežanke Maiken Caspersen Fala in Rusinje Julije Belorukove. Vse so se zvrstile znotraj sekunde.

Podelitev medalj najboljšim tekačicam v ekipnem šprintu

Vseskozi med prvo četverico
Slovenki sta po tihem računali na vrhunsko uvrstitev, a o medalji se ni razmišljalo naglas. Višnarjeva in Lampičeva sta bili na 7,2 kilometra dolgi progi vseskozi v boju za vrh. Višnarjeva je v predzadnji etapi Lampičevi predala kot četrta, dobro sekundo za vodilno Rusijo, nato pa je sledilo dramatičnih zadnjih 1.200 metrov.

Nepopisno veselje Katje Višnar in Anamarije Lampič. Foto: Reuters
Nepopisno veselje Katje Višnar in Anamarije Lampič. Foto: Reuters

Silovit finiš Lampičeve
Lampičeva je tekla zelo modro, v slogu prekaljenih tekmovalk se je držala vodilnih in najprej prehitela Rusinjo Julijo Belorukovo, ki je pozneje tako zaostala, da se ni mogla več vmešati v boj za medalje. Lampičeva se je 150 metrov pred ciljem prebila na drugo in ogrožala tudi vodilno Dahlqvistovo, vendar se Švedinja ni dala. V cilju je imela Dahlqvistova 37 stotink naskoka pred Lampičevo. Norveška je zaostala za 60 stotink, Rusija pa za 93.

Pogovor s svetovnima podprvakinjama Višnarjevo in Lampičevo

"Če bi bila na notranji strani, bi lahko tudi zmagala"
"Noro, končno nama je uspelo. Ko vidiš, da si spredaj, dobiš dodatno energijo. Na koncu sem bila povsem v ospredju. A bila sem na zunanji strani, če bi bila na notranji, bi imela celo možnost za zmago. A tudi drugo mesto je super," je v prvi izjavi za Televizijo Slovenija povedala 23-letna Lampičeva.

Katja Višnar: Prišel je ta idealen dan
"Več kot deset let trdega dela je za mano. Velikokrat sem bila blizu, a nikoli mi še ni uspelo doslej. Delaš naprej in pride potem dan, ko se vse 'poklopi'. In to se je zgodilo danes. Veliko breme je padlo z ramen. Po razočaranju v sprintu smo vse misli usmerili v ekipni sprint, da bi popravili vtis s prve tekme. Ne morem verjeti. Za malo, pa bi zmagali," je bila vesela tudi 34-letna Višnarjeva.

Zmagoviti krik Anamarije Lampič po prihodu v cilj. Foto: Reuters
Zmagoviti krik Anamarije Lampič po prihodu v cilj. Foto: Reuters

Tretja tekaška medalja na svetovnih prvenstvih
Po srebru in bronu Petre Majdič na posamičnih šprinterskih leta 2007 v Saporu in 2011 v Oslu je to tretja medalja v smučarskem teku na svetovnih prvenstvih, skupaj pa deveta na svetovnih prvenstvih v nordijskih disciplinah.

Slovenki sta bili v kvalifikacijah tretji. Za Rusinjama Natalijo Neprjajevo in Julijo Belorukovo, ki sta bili najhitrejši, sta zaostali 53 stotink. Drugi sta bili Švicarki Laurien Van Der Graaf in Nadine Fähndrich (+0,42).

Šimenc in Lampič deveta
V finale sta se uvrstila tudi Miha Šimenc in Janez Lampič. Po padcu Šimenca že v prvi predaji sta zasedla deveto mesto. Naslov je osvojila Norveška pred Rusijo in Italijo.

Ekipni šprint (Ž):          
 1. ŠVEDSKA          15:14,93
 Nillson/Dahlqvist          
 2. SLOVENIJA          +0,37
 Višnar/Lampič            
 3. NORVEŠKA           0,60
 Flugstad-Östbergin/Caspersen Fala  
 4. RUSIJA            0,93
 5. ZDA              2,79
 6. NEMČIJA            6,71
Ekipni šprint (M):          
 1. NORVEŠKA         18:49,86
 Iversen/Kläbo            
 2. RUSIJA            +1,88
 Retivih/Bolšunov           
 3. ITALIJA            4,03
 De Fabiani/Pellegrino        
 4. ŠVEDSKA            4,73
 5. FRANCIJA           9,13
 6. AVSTRIJA           23,84
...                  
 9. SLOVENIJA         1:21,77
 Šimenc/Lampič            
Višnarjeva in Lampičeva presenetili s srebrom na ekipnem šprintu