Nika Križnar je po srebru z ekipne tekme skakalk osvojila še bron na premierni tekmi na veliki skakalnici. V zadnjem mesecu je s prvima zmagama v svetovnem pokalu v Hinzenbachu in Rašnovu prevzela skupno vodstvo in se z rumeno majico podaja na rusko turnejo. Foto: EPA
Nika Križnar je po srebru z ekipne tekme skakalk osvojila še bron na premierni tekmi na veliki skakalnici. V zadnjem mesecu je s prvima zmagama v svetovnem pokalu v Hinzenbachu in Rašnovu prevzela skupno vodstvo in se z rumeno majico podaja na rusko turnejo. Foto: EPA

Pol ure po novem uspehu v karieri se je Nika Križnar z bronasto medaljo in še pred obvezno protidopinško kontrolo ustavila pred kamerami Televizije Slovenije.

Sorodna novica Nika Križnar do brona na zgodovinski tekmi za skakalke
Križnar: Bilo je zelo stresno, a sem zdržala pritisk

"Lepa je. Prekrasna. To sem si želela. Zdaj jo bom lahko vzela s seboj domov," je o posamični medalji iz Oberstdorfa 2021 dejala slovenska sredina junakinja. V prisrčnem smehu je priznala: "Že od samega skoka oziroma izida dalje sem v solzah. Nenehno me objemajo, mi čestitajo, takrat spet pridejo solze na plano. Preprosto sem presrečna. Upam, da se takšni občutki ne končajo."

Najprej na kontrolo, nato pa pakiranje za pot domov
"Zelo hitro gre, pa tudi hitro moram naprej na protidopinško testiranje. Tako da me čaka še nekaj dela, preden spakiram in odidem domov,"
je svojo prvo naslednjo obveznost razkrila 20-letnica iz vasice Delnice nad Poljansko dolino.

Finalnih sedem skokov skakalk v Oberstdorfu

Križnarjeva se je hitro navadila na samostojno obešanje odličij: "Na ekipni tekmi smo osvojili medaljo, mogoče imam od tam že izkušnje. Upam, da se obešanje teh prekrasnih medalj ne konča. Prekrasen zaključek SP-ja, sploh glede na to, kako se je začelo zame."

Tretje odličje slovenskih orlic
Slovenske skakalke – uspeh Križnarjeve so dopolnile Ema Klinec s 6. mestom, Urša Bogataj z 11. mestom in Jerneja Brecl s 16. mestom – so skupaj v izteku velike skakalnice pod Senčno goro pričakovale seštevanje daljav in točk za že tretjo medaljo slovenskih smučarskih skakalk na svetovnem prvenstvu.

Lavtižar: Prvi skok je bil res vrhunski

Pomočnik glavnega trenerja Anže Lavtižar za TV SLO: "Niki je ob finalnem nastopu malo zmanjkalo, da bi prevzela vodstvo, je pa tretje mesto seveda odličen izid. Zelo sem vesel, žal mi je, da ni z nami Zorana, ker bi si to zaslužil. Delal je vso sezono za to prvenstvo. Prvi Nikin skok je bil res vrhunski, z mize se je prepustila, šla je čez 'balonček', začelo jo je držati. Imeli smo malo smolo z razmerami, vedeli smo, da lahko v drugi seriji napademo in da ne more biti dvakrat tako. Imeli smo srečo in tudi Ema je ob majhni pomoči v finalu naredila vrhunski skok. V prvi seriji je naredila manjšo napako, ki jo je stala nekaj metrov. Presrečen sem. V celoti gledano je bilo zelo dobro."

Pod hudim stresom do medalje
"Vsak objem kolegic mi veliko pomeni. Vse skoke reprezentančnih kolegic sem spremljala z vrha. Rekla sem si, zdaj pa tudi jaz ne smem pokvariti,"
je novinarju Mihi Mišiču začela pripovedovati Nika Križnar in nato priznala, da je bila pred finalnim skokom izjemno napeta. "Noge so se mi 'ful' tresle na vrhu. Bila sem pod hudim stresom. Ko sem skočila, se mi je odvalil velik kamen od srca."

A pritisk se je pojavil šele po izvrstnem prvem skoku in ni bil povezan z morebitnimi lastnimi visokimi pričakovanji zaradi najboljše zime v karieri. "V Nemčijo nisem prišla pod pritiskom. Vzela sem si kot vsako tekmo svetovnega pokala. Dekleta so ista, skakalnice iste. A vseeno je bila očitna prisotna določena nervoza in so se prikradle napake," je povedala Križnarjeva na večerni SZS-jevi novinarski konferenci.

V prvi izjavi za TV Slovenija po osvojitvi brona je prva slovenska skakalka posvetila že tretje odličje zaradi koronavirusa odsotnemu glavnemu trenerju Zoranu Zupančiču. "Pred dvema dnevoma je bil Lavtižar na telefonu z njim in sem se na kratko slišala. Včeraj smo ga ob odhodu domov pozdravile na daljavo. Kar je bil Zoran trenersko v navezi z nami, je bil to s pomočnikom Lavtižarjem," je slovenska junakinja dneva še razkrila podrobnost o ohranjanju stika s svojim trenerjem, ki ga je okužba izločila za večino SP-ja.

V rumeni majici v Rusijo
Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju se je za skakalke končalo, sledi dvotedenski predah pred zaključkom zime 2020/21, kjer pa so zaradi odpadle norveške turneje na sporedu samo še tekme v Rusiji. Prvi dve v Nižnem Tagilu (20. in 21. marca), tri pa v Čajkovskem (26.–28. marca), predzadnja tekma te zime bo ekipna preizkušnja.

Na zadnje štiri tekme s prednostjo petih točk
Pred zadnjimi štirimi posamičnimi tekmami ima Nika Križnar le pet točk prednosti pred prekaljeno Saro Takanaši, medtem ko tretjeuvrščena Silje Opseth zaostaja že za 134 točk.

Prvi skok Nike Križnar na veliki skakalnici

"Da, cilji so v bistvu obkljukani. Uspelo mi je skočiti na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu, na drugo stopničko na ekipni tekmi tukaj, pa zdaj na tretjo stopničko. Te stopničke zdaj kar nizam in upam, da se ne prenehajo. Če bom hotela ubraniti rumeno majico do konca sezone, bom kar morala nizati takšne izide," se dvakratna zmagovalka tekem svetovnega pokala zaveda, da jo čaka še ogorčen boj za naslednji mejnik slovenskega smučarskega skakanja – veliki kristalni globus.

"Cilj je, da se zdaj dobro spočijemo. Za nami je napornih 14 dni, kjer smo bili nenehno v pogonu, vedno se je nekaj dogajalo. Nato pa gremo v Rusijo. Napad do konca. Obdržati moram rumeno majico," je urnik in načrt Nike Križnar za preostanek marca.

Nika Križnar: Na vrhu so se mi tresle noge

PORTRET NIKE KRIŽNAR

  • rojena: 9. marca 2000
  • prebivališče: Delnice, Škofja Loka
  • poklic: študentka
  • klub: SSK Žiri
  • trener: Zoran Zupančič


NAJVEČJI USPEHI:

Olimpijske igre:
7. mesto, Pyeongchang 2018

Svetovno prvenstvo: (srebro in bron)
2. mesto, Oberstdorf 2021, ekipno
3. mesto, Oberstdorf 2021, velika skakalnica
4. mesto, Seefeld 2019, ekipno
4. mesto, Seefeld 2019, mešane ekipe
4. mesto, Lahti 2017, mešane ekipe
5. mesto, Oberstdorf 2021, srednja skakalnica
7. mesto, Seefeld 2019, srednja skakalnica
13. mesto, Lahti 2017

Mladinsko svetovno prvenstvo: (4x zlato, srebro in bron)
1. mesto, Kandtersteg 2018
1. mesto, Kandtersteg 2018, ekipno
1. mesto, Park City 2017, mešane ekipe
1. mesto, Rasnov 2016, mešane ekipe
2. mesto, Park City 2017, ekipno
3. mesto, Park City 2017

Svetovni pokal: (3 zmage, 6 drugih mest in 4 tretja)
1. mesto, Rasnov 2021
1. mesto, Hinzenbach 2021
1. mesto, Ljubno ob Savinji 2021, ekipno
2. mesto, Hinzenbach 2021
2. mesto, Hinzenbach 2021
2. mesto, Ramsau 2020
2. mesto, Ljubno ob Savinji 2020, ekipno
2. mesto, Ljubno ob Savinji 2019, ekipno
2. mesto, Zao 2018, ekipno
3. mesto, Rasnov 2021
3. mesto, Ljubno ob Savinji 2020
3. mesto, Čajkovskij 2019
3. mesto, Rasnov 2018