Anže Lanišek je skakal odlično, vendar pa je Slovenija kmalu zaostala za najboljšimi tremi ekipami. Foto: AP
Anže Lanišek je skakal odlično, vendar pa je Slovenija kmalu zaostala za najboljšimi tremi ekipami. Foto: AP

Odlično je sicer nastopil Lanišek, ki je bil celo najboljši med skakalci. Izvrsten je bil predvsem njegov drugi skok, ko je pristal pri 104,5 m, a je bil tedaj slovenski zaostanek že prevelik. V preostalih poskusih pa je bilo preveč napak oziroma so bili skoki prekratki. Slovenija je na tej preizkušnji pričakovala več, še posebej po sijajnih rezultatih na Bavarskem. Na treh predhodnih preizkušnjah so slovenski skoki vedno slavili kolajno. Ema Klinec je zablestela v četrtek z naslovom svetovne prvakinje, dan pozneje so se dekleta izkazala s srebrom na moštveni tekmi, v soboto pa je Lanišek navdušil z bronom na srednji napravi. Slovenija je na tekmah mešanih ekip tretjič zapored zasedla četrto mesto.

Slovenska četverica brez medalje

Kar presenetljivo so zlato medaljo ubranili Nemci, ki so četrtič zapored postali svetovni prvaki na mešani ekipni preizkušnji. Tako kot pred dvema letoma v Seefeldu so bili najboljši Katharina Althaus, Markus Eisenbichler in Karl Geiger, ekipo pa je dopolnila še Anna Rupprecht. Predvsem dekleti sta opravili izjemno nalogo in skakali bistveno bolje kot sicer v tej zimi. Geiger je znova dokazal, da je mož za velike tekme. V Planici je decembra postal svetovni prvak v poletih, z ekipo pa je tedaj dobil še srebro. V soboto je domačin iz Oberstdorfa postal svetovni podprvak, na mešani ekipni tekmi pa je v finalu ubranil napad Halvorja Egnerja Graneruda. Norveška je na drugem mestu zaostala 5,2 točke, tretja Avstrija pa 14,6.

Slovenska četverica na mešani ekipni tekmi tik pod stopničkami

"V prvi seriji sem imel zelo težke razmere, moj skok ni bil slab. V finalu pa je bilo odlično. Ne glede na vse, moram biti danes s svojimi skoki zadovoljen. Upam, da smo se kaj naučili iz teh četrtih mest. Malo sem bil napet na vrhu skakalnice, ker sem vedel, da znamo mi to bolje opraviti. Mislim, da smo bili sposobni skočiti na stopničke. Gremo dalje, v Planici čez dve leti bomo spet napadali medaljo," je za Televizijo Slovenijo po tekmi povedal Lanišek.

Nastopi Slovencev v drugi seriji in zaključek ekipne tekme

"Anže je nastopil odlično, sploh finalni skok je bil njegov najboljši tu. Res je pokazal, da je v formi, da se zna zbrati. Pokazal je, iz kakšnega testa je. Bor je bil dvakrat malo pozen pri odskoku, ampak nič hujšega. Nismo zadovoljni s četrtim mestom, cilj je bila medalja, vendar razen Anžeta danes skoki niso bili na ravni, da bi jo lahko osvojili," je dejal glavni trener moške ekipe Robert Hrgota, Anže Lavtižar, ki je po okužbi s koronavirusom Zorana Zupančiča vskočil na mesto glavnega moža štaba ženske zasedbe, pa je dodal: "Nika je pokazala dva lepa skoka, stopnjevala nastop iz poskusne serije, medtem ko se je Ema povsem izgubila z občutki. Pozitiven test na koronavirus trenerja, vsakodnevno testiranje, kolobocije okrog tega ... vse to je na njej očitno pustilo več posledic in bo morala kakšen dan več prespati."

Veselje nemške četverice po zmagi na domači skakalnici pod Senčno goro. Foto: AP
Veselje nemške četverice po zmagi na domači skakalnici pod Senčno goro. Foto: AP
Nastopi slovenske mešane ekipe v prvi seriji

V prvi seriji je Nika Križnar s slabšim doskokom začela s 102,5 m. Njen dosežek je bil četrti najboljši v uvodni skupini, za vodilno Avstrijko Marito Kramer pa je zaostajala 9,5 točke. Pavlovčič je najprej zmogel 97,0 m. Bil je peti v svoji skupini, po njegovem nastopu pa je zaostanek za Nemčijo, ki je prevzela vodstvo, narasel na 19 točk. V tretji skupini se je poskus ponesrečil Emi Klinec. Svetovna prvakinja je skočila 90,5 m, pred doskokom pa je imela veliko težav, tako da se je komaj rešila pred padcem. Njena skupna ocena je bila šele šesta v skupini. Sicer je Slovenija obdržala četrto mesto, toda zaostanek za prvimi tremi je bil že 35 točk. Lanišek je v zadnji skupini zaostal le za Geigerjem. Proti Stefanu Kraftu je pridobil skoraj 15 točk, proti Granerudu pa nekaj manj kot deset in po polovici preizkušnje je Slovenija za vodilno Nemčijo zaostajala za 36,2 točke, za tretjo Avstrijo pa 20,6 točke.

Skakalec/skakalkaPoskusna serija1. serija2. serija
Nika Križnar97,5 102,5 100,0
Bor Pavlovčič100,097,0 94,5
Ema Klinec86,5 90,593,0
Anže Lanišek90,598,5104,5

V drugi seriji prvi trije slovenski tekmovalci niso bistveno popravili svojih skokov in kmalu je bilo jasno, da je boj za odličja izgubljen. Nika Križnar je bila s 100,0 m v svoji skupini tretja, toda zaostanek za Avstrijo se je po še enem odličnem nastopu Marite Kramer povišal za 3,4 točke. Pavlovčič je pristal pri 94,5 m in bil četrti v svoji skupini. Nekoliko je pridobil proti Michaelu Hayböcku, toda zatem je Ema Klinec, ki je bila s 93,0 m peta v skupini, izgubila boj z Danielo Iraschko-Stolz, ki je prednost povišala na 38,6 točke. Svetovna prvakinja tokrat ni skakala na taki ravni kot v četrtek, ko je osvojila zlato medaljo. Lanišek je bil v finalu s 104,5 m izvrsten. Bil je najboljši v zadnji skupini, toda tudi Kraft je dobro opravil svojo nalogo in obdržal 31,7 točke.

To je bilo zadnje dejanje na srednji napravi pod Senčno goro. Zdaj se selijo na veliko skakalnico, kjer moške čakata še posamična in moštvena preizkušnja, tudi dekleta pa se bodo prvič v zgodovini svetovnih prvenstev borile za kolajne na veliki napravi.

Mešana ekipna tekma:            točke
 1. NEMČIJA                    1000,8
    Althaus/Eisenbichler/Rupprecht/  
    Geiger                           
 2. NORVEŠKA                    995,6
    Opseth/Johansson/Lundby/Granerud 
 3. AVSTRIJA                    986,5
    Kramer/Hayböck/Iraschko-Stolz/   
    Kraft                            
 4. SLOVENIJA                   954,8
    Križnar 102,5/100,0 m            
    Pavlovčič 97,0/94,5              
    Klinec 90,5/93,0                 
    Lanišek 98,5/104,5               
 5. JAPONSKA                    940,3
 6. POLJSKA                     837,6
 7. RUSIJA                      805,4
 8. ČEŠKA                       777,2
Po prvi seriji:                 točke
 1. NEMČIJA                     472,8
 2. NORVEŠKA                    467,9
 3. AVSTRIJA                    457,2
 4. SLOVENIJA                   436,6
    Križnar 102,5                    
    Pavlovčič 97,0                   
    Klinec 90,5                      
    Lanišek 98,5                     
 5. JAPONSKA                    423,2
 6. POLJSKA                     382,2
 7. RUSIJA                      365,7
 8. ČEŠKA                       344,5
 9. FINSKA                      332,0
10. KANADA                      298,9
11. ROMUNIJA                    265,6
12. ZDA                         258,6