Zadnja
Zadnja "zabava" na sedežu SZS-ja je bila v ponedeljek v čast Jaki Hvalu, ki je zmagal na tekmi svetovnega pokala. Bo tudi po SP-ju priložnost za torto in penino? Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Želja je seveda medalja. Vem, da javnost pričakuje veliko, ampak treba je biti realen. Konkurenca je huda.

Goran Janus
Goran Janus je nasledil Matjaža Zupana in krivulja je šla strmo navzgor. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Smo kot velika družina, skoraj 24 ur dnevno smo skupaj. To je tako kot pri ženah - če si ves čas doma, pride do zasičenja. Do Planice bomo pač še skupaj, potem pa bo res treba malo narazen.

Peter Prevc, Jurij Tepes, Jaka Hvala in Robert Kranjec
V tej sezoni je Slovenija dvakrat zmagala na ekipnih tekmah svetovnega pokala in bo zato v Predazzu sodila med favorite. Foto: EPA

Med cilji slovenske reprezentance sicer ni omenjena medalja, čeprav je bilo na tekmah svetovnega pokala v tej sezoni kar 11 slovenskih stopničk. Zasluge za preporod gredo v veliki meri glavnemu trenerju Goranu Janusu. "Ima takšno karizmo, kot je ni imel nihče do zdaj," je v intervjuju za MMC povedal Robert Kranjec, kar zgovorno priča o tem, da je na čelo slovenskih skokov prišel idealen trener. Janus je bil v Predazzu enkrat že priča slovenski pravljici - leta 1991 je bil cimer Francija Petka, ki je postal svetovni prvak. Letos bo imela Slovenija v igri več adutov, vsekakor pa ima največ možnosti za medaljo na ekipni tekmi.

Z Goranom Janusom smo se pogovarjali na novinarski konferenci pred odhodom na svetovno prvenstvo.


Precej skromni ste, ko govorite o ciljih. Peto mesto na moški ekipni tekmi je - glede na letošnje rezultate - nič kaj ambiciozen cilj ...
Cilje za naslednjo sezono se ponavadi postavi že marca v Planici, ko so izhodišča znana. Mi smo v poletnem obdobju naredili nekaj sprememb, ki so se izkazale za dobre, tudi dresi so se zmanjšali in ekipe so zdaj bolj izenačene. Želja je seveda medalja. Vem, da javnost pričakuje veliko, ampak treba je biti realen. Konkurenca je huda. Res pa je, da smo v vrhu in da že dolgo časa držimo dobro formo. Željo seveda imamo, je pa svetovno prvenstvo vedno zgodba zase in mislim, da bodo tudi tokratna zgodba zelo napeta in nepredvidljiva.

Kako ste bili zadovoljni z generalko v Oberstdorfu? Norveška vam je speljala "jackpot" - 100 tisoč evrov za moštveno zmago ...
Bila je priložnost ... Na koncu smo na ekipni osvojili tretje mesto, kar je vrhunski rezultat. Vemo, da se na velikankah lahko razlike hitro izničijo. Norvežani so bili boljši in jim je treba čestitati.

Kako konkurenca gleda na vas? Zadnje čase ste znali celo Avstrijce zasenčiti!
Po domače povedano: red mora biti tudi na trenerski tribuni. Jaz sem užival že v B-pokalu, ko smo osvojili vse trofeje. Super občutek, samo nadaljevati je treba tako. Lanska sezona je bila najboljša v zgodovini, letos pa imamo še več točk v svetovnem pokalu.

Tudi na tekmi mešanih ekip ima Slovenija v Predazzu lepe možnosti. Kdaj boste določili postavo?
Verjetno bomo res v krogu favoritov, ampak, kot rečeno, s tem se ne obremenjujemo. Ker bodo imela dekleta prvo tekmo v petek, moški pa v soboto, bo ekipa znana po sobotni tekmi.

Ali slovenskim skakalcem napravi v Predazzu ležita?
Poleti smo se trikrat udeležili skupnih priprav v Predazzu prav s tem namenom. Več smo skakali na veliki napravi, ampak fantje so že tako dobri, da to ne sme biti problem. Samo spočiti morajo biti in imeti pravo dnevno formo.

Je pri vaših varovancih čutiti kaj utrujenosti?
Ne. Sezona resda traja od začetka novembra, toda do konca je le še mesec in brez skrbi, do Planice bomo zdržali.

Tudi vi morate biti ves čas s fanti. Je to kdaj naporno, se znate odklopiti od dogajanja, da ni preveč stresno?
Ponavadi si po Planici vzamemo več časa, da gremo narazen in se spočijemo. Smo kot velika družina, skoraj 24 ur dnevno smo skupaj. To je tako kot pri ženah - če si ves čas doma, pride do zasičenja. Do Planice bomo pač še skupaj, potem pa bo res treba malo narazen.

Si greste kdaj na živce?
Ne, nikoli nimam tega občutka.

Verjetno imate tudi vi veliko zaslug. Vsi fantje poudarjate, kako dobro vplivate nanje! Tega se najbrž ne da naučiti ...
Takih stvari res ni v knjigah. To enostavno pride iz mene. včasih se samega sebe bolj bojim kot drugih.

Da ni dolgčas, si včasih fantje privoščijo tudi kakšno stavo. Morda veste, ali spet kaj pripravljajo?
Imam občutek, da nekaj pripravljajo za Planico. Bomo videli!

Želja je seveda medalja. Vem, da javnost pričakuje veliko, ampak treba je biti realen. Konkurenca je huda.

Smo kot velika družina, skoraj 24 ur dnevno smo skupaj. To je tako kot pri ženah - če si ves čas doma, pride do zasičenja. Do Planice bomo pač še skupaj, potem pa bo res treba malo narazen.