Katja Višnar je potrdila fantastično formo. Že na uvodu v SP je na šprinterski posamični tekmi zasedla odlično četrto mesto. Foto: EPA
Katja Višnar je potrdila fantastično formo. Že na uvodu v SP je na šprinterski posamični tekmi zasedla odlično četrto mesto. Foto: EPA
Aleksej Petuhov in Nikita Krijukov
Aleksej Petuhov in Nikita Krijukov sta takole proslavljala ekipni naslov. Foto: Reuters
Sebastian Lacroix, Francois Braud, Jason Lamy Chappuis in Maxime Laheurte
Slavje francoskih nordijskih kombinatorcev Sebastiana Lacroixa, Francoisa Brauda, Jasona Lamyja Chappuisa in Maxima Laheurta. Foto: EPA
Marjan Jelenko
Marjan Jelenko je s kolegi na ekipni tekmi priskakal in pritekel Sloveniji deveto mesto. Foto: EPA

Na ekipnem šprintu deklet, vsaka je v prostem slogu odtekla trikrat po 1,2 km dolg krog, sta Višnarjeva in Fabjanova dosegli največ, kolikor sta v tem trenutku sposobni. V predtekmovanju sta dosegli sedmi čas, v finalu pa držali stik z najboljšimi do približno polovice. Na koncu sta za zmagovalkama, Američankama Kikkan Randall in Jessico Diggins, zaostali 25 sekund.

Drugo mesto sta osvojili Švedinji (+7,8), tretji pa sta bili Finki (+10,9). To je bila sploh prva tekaška preizkušnja na tem prvenstvu, kjer je Norveška ostala brez odličja. Še slabše je bilo med moškimi, kjer jih ni bilo niti v finalu. Med moškimi sta slavila Nikita Krijukov in Aleksej Petuhov (21:30,9). Drugo mesto sta osvojila Šveda (+0,4), tretja pa sta po fotofinišu bila Kazahstanca (+0,7). Rok Tršan in Boštjan Klavžar se nista prebila v finale. Izpadla sta v polfinalu, kjer sta bila 24.

Gracer: Bili smo zelo blizu
"Danes sta dekleti nastopili odlično. Vseskozi sta držali priključek z najboljšimi, prav tako pa sta znali reagirati, ko so se začeli vrstiti napadi. Katja je še enkrat več dokazala, da je v vrhunski formi, tudi Vesna se počasi vrača med najboljše. Zelo smo zadovoljni, to je res vrhunska uvrstitev. Tako Katja kot Vesna sta v zadnjem in predzadnjem krogu dokazali, da sta dobro pripravljeni, tudi zaostanek za kolajnami je majhen. Mi smo bili zelo blizu," je nastop slovenskih tekmovalk ocenil glavni trener Marko Gracer, ki pa ni bil tako zadovoljen s fantoma.

"Fanta sta res imela smolo. Po napaki Boštjana, ki je kmalu padel, se je razlika hitro povečala na več kot deset sekund in z njunimi izkušnjami je težko loviti vrhunske tekmovalce. Dogovorili smo se, da bi skušali biti čim dlje zraven, a nam to ni uspelo."

Kombinatorci v teku izgubili dve mesti
Slovenski nordijski kombinatorci Marjan Jelenko, Mitja Oranič, Gašper Berlot in Matic Plaznik so po skakalnem delu na srednji skakalnici zasedali sedmo mesto, v teku (4 x 5 km) pa so izgubili dve mesti. Po dopoldanskem delu tekme so vodili Japonci, ki pa so na koncu ostali brez medalje na četrtem mestu.
Zlato so osvojili Francozi (drugi po skokih), ki so le za štiri desetinke prehiteli Norvežane, bron pa je pripadel Američanom. Svetovni prvak s posamične tekme na srednji skakalnici Jason Lamy Chappuis je v zadnjih metrih ugnal Magnusa Moana.
Napačne maže na smučeh
"Na skakalnici smo nastopili še kar dobro. Imeli smo nekaj smole z razmerami, vendar takšna je bila tekma. Na teku pa smo imeli napačne maže na smučeh. Že na prvi predaji je Jelenko proti tekmecem izgubil minuto, nato smo le še "borbali", da smo prehiteli tri države in osvojili deveto mesto. Berlotu smo premazali smuči, za druge pa žal ni bilo časa. Še vedno pa ni imel takšnih, kot bi si želeli," je potek tekme pokomentiral glavni trener slovenske reprezentance Primož Triplat.

Ekipni šprint (Ž), prosto:
1. ZDA 20:24,4
Diggins/Randall
2. ŠVEDSKA +7,8
Kalla/Ingemarsdotter
3. FINSKA 10,9
Sarasoja Lilja/Lahteenmaeki
4. NORVEŠKA 20,8 5. ITALIJA 21,4 6. SLOVENIJA (Višnar, Fabjan) 25,1 7. RUSIJA 34,0 8. NEMČIJA 34,1 9. POLJSKA 46,0 10. FRANCIJA 46,5


Ekipni šprint (M), prosto:
1. RUSIJA 21:30,9
Krijukov/Petuhov
2. ŠVEDSKA +0,4
Hellner/Jönsson
3. KAZAHSTAN 0,7
Čebotko/Poltoranin
4. KANADA 0,7
5. ITALIJA 3,5
6. FRANCIJA 5,3
7. AVSTRIJA 8,3
8. ČEŠKA 8,4
9. NEMČIJA 9,7
10. BELORUSIJA 11,5

Nordijska kombinacija, ekipna tekma:
 1. FRANCIJA                  57:34,0 
Braud/Laheurte/Lacroix/Chappuis 2. NORVEŠKA +0,4
Graabak/Klemendsen/Krog/Moan 3. ZDA 4,2
T. Fletcher/B. Fletcher/Lodwick/Demong
4. JAPONSKA 5,7
5. AVSTRIJA 7,6
6. NEMČIJA 1:07,6
...
9. SLOVENIJA 4:59,0
(Plaznik 90,5 m; Oranič 86,0;
Berlot 85,5; Jelenko 95,5)