Najboljši tekmovalci na 15 km v prosti tehniki (z leve proti desni): Johan Olsson, Petter Northug in Tord Asle Gjerdalen Foto: Reuters
Najboljši tekmovalci na 15 km v prosti tehniki (z leve proti desni): Johan Olsson, Petter Northug in Tord Asle Gjerdalen Foto: Reuters
Petter Northug
Petter Northug bo med favoriti tudi v nedeljo, ko bo lovil tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka na 50 kilometrov. Foto: EPA
Dario Cologna
Dario Cologna je bil po tretjini preizkušnje še na 2. mestu, na koncu pa je padel na osmega. Foto: EPA

Northug je v skiatlonu, disciplini, kjer je bil dvakrat zapored svetovni prvak, osvojil le četrto mesto, nato pa je v moštvenem šprintu ostal celo brez finala. Tokrat je napadel od štarta in si že po petih kilometrih pred srebrnim Johanom Olssonom nabral slabih 25 sekund prednosti.

Tudi bron na Norveško
Šved se je v drugi polovici preizkušnje nekoliko približal, as je moral z zaostankom 11,8 sekunde zadovoljiti z drugim mestom. Tudi bron roma s Tordom Aslejem Gjerdalenom (+22,3) na Norveško.

Sploh prva velika zmaga s posameznim štartom
To je za Northuga osmi naslov svetovnega prvaka in že 11. medalja na svetovnih prvenstvih, a šele prva na 15-kilometrski razdalji.

Eden najboljših dni v življenju
"To je eden najboljših dni v mojem življenju. Želim si kar zakričati od veselja, tako zelo sem srečen," je dejal Northug, ki v tekaški karavani velja za malce kontroverznega glede obnašanja. Prejšnjih sedem naslovov prvaka je osvojil na tekmah s skupinskim štartom in v štafetah, ko je večinoma drugim prepustil večino dela, sam pa nato napadel z močnim finišem. Northug je bil je drugi v šprintu, četrti v skiatlonu, v ekipnem šprintu pa ni prišel do finala. "Res sem si želel to zmago," je poudaril Norvežan.
Drugo srebro za Olssona
"Pričakoval sem dobro Pettrovo tekmo. Ko je v formi, ga nihče ne more premagati. Mislil pa sem, da sploh nimam možnosti za kolajno, ko sem slišal prve Northugove vmesne čase. A na koncu se je dobro izteklo," je dejal Olsson, ki je dobil svoje drugo srebrno odličje na svetovnih prvenstvih, leta 2011 je bil drugi s štafeto.

15 km (M), prosto:                   
 1. P. NORTHUG         NOR    34:37,1
 2. J. OLSSON          ŠVE      +11,8
 3. T.-A. GJERDALEN    NOR       22,3
 4. I. BABIKOV         KAN       53,6
 5. S. RÖTHE           NOR     1:03,0
 6. C. HALFVARSSON     ŠVE     1:09,5
 7. A. REHEMÄÄ         EST     1:12,4
 8. D. COLOGNA         ŠVI     1:21,1
 9. A. TEICHMANN       NEM     1:25,7
10. D. RICHARDSSON     ŠVE     1:26,8