Lara Gut-Behrami je zmagovito odprla novo sezono svetovnega pokala. Foto: Reuters
Lara Gut-Behrami je zmagovito odprla novo sezono svetovnega pokala. Foto: Reuters

Gut-Behrami je v prvi vožnji naredila napako, ki jo je v tesni konkurenci pahnila na 4. mesto. Vseeno je to ni vrglo iz tira, v finalu je z izjemno odpeljanim spodnjim delom za več kot sekundo ugnala Italijanko Marto Bassino in postavila mejnik, ki ga preostalim trem tekmicam ni uspelo preseči.

Še najbolj se ji je na koncu približala vodilna po prvi vožnji Brignone, ki je imela na startu 73 stotink naskoka, a ji tudi to ni kaj prida pomagalo. Dobro se je borila s strmino, ves čas je bila pretežno izenačena s Švicarko, na koncu pa ji je morala priznati premoč za pičli dve stotinki sekunde. Tretja je bila Slovakinja Petra Vlhova, ki je zaostala za 14 stotink.

Najboljše tri z uvodne tekme v Söldnu (z leve proti desni): Federica Brignone, Lara Gut-Behrami in Petra Vlhova. Foto: Reuters
Najboljše tri z uvodne tekme v Söldnu (z leve proti desni): Federica Brignone, Lara Gut-Behrami in Petra Vlhova. Foto: Reuters

Ljubitelji belih strmin so najverjetneje precej več pričakovali od prve favoritinje, Američanke Mikaele Shiffrin, ki pa si je že v prvem delu prismučala nekaj zaostanka, nič bolje ji ni šlo v finalu in za zmagovalko je na koncu zaostala sekundo in 40 desetink, kar je bilo dovolj za 6. mesto. Ob najboljših treh sta se pred njo uvrstili še Švedinja Sara Hector (+1,10) in Bassino (+1,19).

Gut-Behrami je na ledeniku v Söldnu zmagala že tretjič, s čimer se je na tem prizorišču po številu zmag izenačila z najboljšo slovensko smučarko vseh časov Tino Maze. Ta je tekmo v Söldnu dobila v letih 2002, 2005 in 2012.

Ana Bucik je bila s svojim finalnim nastopom zelo zadovoljna. Foto: Reuters
Ana Bucik je bila s svojim finalnim nastopom zelo zadovoljna. Foto: Reuters
Sofia Goggia je končala nastop v prvi vožnji zaradi delavca na progi. S sanmi so jo znova pripeljali na start, v drugem poskusu se je uvrstila v finale in osvojila 16. mesto. Foto: Reuters
Sofia Goggia je končala nastop v prvi vožnji zaradi delavca na progi. S sanmi so jo znova pripeljali na start, v drugem poskusu se je uvrstila v finale in osvojila 16. mesto. Foto: Reuters

Od Slovenk se je po pričakovanjih najbolje znašla Ana Bucik, ki se je tudi edina uvrstila v finale, potem ko je Neja Dvornik odstopila, Andreja Slokar pa osvojila 46. mesto. Dvornik tako na tekmah v Söldnu še vedno ostaja brez točk, medtem ko je bila Slokar na tem ledeniku pred dvema letoma 14.

Bucik se prva vožnja ni povsem posrečila, a kljub vsemu se je z zaostankom dveh sekund in pol uvrstila na 15. mesto (pozneje je zaradi diskvalifikacije Norvežanke Ragnhild Mowinckel pridobila še eno mesto).

V finalu je bila nato po dolgem času prva, ki je uspela doseči čas Američanke Paule Moltzan (v finalu je pridobila kar 17 mest), za kratek čas se je zavihtela na vrh, na koncu pa je osvojila 11. mesto. Za zmagovalko je zaostala 2,67 sekunde. To je zanjo daleč najboljša uvrstitev v Söldnu, predtem je na sedmih nastopih dvakrat osvojila točke, in sicer z 21. in 23. mestom.

Tina Maze navdušena nad dobrim smučanjem Ane Bucik, sploh v zgornjem delu
Končni vrstni red:           
 1. L. GUT-BEHRAMI  ŠVI   2:18,94 
 2. F. BRIGNONE    ITA    +0,02 
 3. P. VLHOVA     SLK     0,14 
 4. S. HECTOR     ŠVE     1,10 
 5. M. BASSINO    ITA     1,19 
 6. M. SHIFFRIN    ZDA     1,40 
 7. V. GRENIER    KAN     1,45 
 8. M.-F. HOLTMANN  NOR     2,00 
 9. A. ROBINSON    NZL     2,48 
10. F. GRITSCH    AVT     2,58 
11. A. BUCIK     SLO     2,67 
 . P. MOLTZAN    ZDA   isti čas 
...                  
46. A. SLOKAR     SLO       

Po 1. vožnji:             
 1. F. BRIGNONE    ITA   1:08,77
 2. S. HECTOR     ŠVE    +0,50
 3. P. VLHOVA     SLK     0,63
 4. L. GUT-BEHRAMI  ŠVI     0,73
 5. M. SHIFFRIN    ZDA     0,75
 6. R. MOWINCKEL   NOR     1,13
 7. F. GRITSCH    AVT     1,19
 8. M. BASSINO    ITA     1,25
 9 V. GRENIER    KAN     1,42
10. M.-F. HOLTMANN  NOR     1,61
...                  
15. A. BUCIK     SLO     2,51
46. A. SLOKAR     SLO     5,41
                   
Odstop: Tviberg, Scheib, Dvornik ...

Finalna vožnja je bila nekaj povsem drugega in sem lahko zelo zadovoljna. Sölden sodi med tiste tekme, kjer sem že slabo smučala, pa sem nato imela dobro sezono. Zato je sama ne jemljem za tekmo, ki bi določala, kako bo potekalo nadaljevanje sezone. Je pa vedno lažje, če dobro začneš. Takšen dosežek sem zelo potrebovala, tako da sem res vesela, da mi je uspelo in da bom lahko zdaj malo bolj mirno trenirala naprej.

Ana Bucik

Bucik: Vedno je lažje, če dobro začneš
"Sem zelo zadovoljna. Pred tekmo nisem vedela, kaj točno pričakovati, bilo je dosti nesigurnosti. Prvi tek je bil tisto, kar sem se bala, da bo, in sem vesela, da se mi je uspelo v drugi vožnji sprostiti, smučati boljše in sem lahko še nekaj dodala," je v prvi izjavi po tekmi dejala Bucik. "Finalna vožnja je bila nekaj povsem drugega in sem lahko zelo zadovoljna. Sölden sodi med tiste tekme, kjer sem že slabo smučala, pa sem nato imela dobro sezono. Zato je sama ne jemljem za tekmo, ki bi določala, kako bo potekalo nadaljevanje sezone. Je pa vedno lažje, če dobro začneš. Takšen dosežek sem zelo potrebovala, tako da sem res vesela, da mi je uspelo in da bom lahko zdaj malo bolj mirno trenirala naprej," je še dodala.

Zadnjih 5 tekmovalk v finalu Söldna
VSL: Nastop Ane Bucik v finalu Söldna
VSL: Nastop Federice Brignone v 1. vožnji Söldna
VSL: Nastop Ane Bucik v 1. vožnji Söldna
VSL: Nastop Neje Dvornik v 1. vožnji Söldna