Medalja na nordijskem svetovnem prvenstvu leta 2011 v Oslu je bila veliko presenečenje. Foto: Reuters
Medalja na nordijskem svetovnem prvenstvu leta 2011 v Oslu je bila veliko presenečenje. Foto: Reuters

Prvo je v vitrino pospravil v Oslu, na slovitem Holmenkollnu, kjer bo skakalna elita v petek s prologom začela norveško turnejo Raw Air. V Meki nordijskega smučanja šampion iz Dolenje vasi posamične zmage nima, na individualnih preizkušnjah je trikrat stopil na oder za zmagovalce, se je pa na najvišjo stopničko zavihtel na moštveni tekmi. Z ekipo je prav nad prestolnico domovine skakanja na smučeh tudi osvojil prvo medaljo na velikih tekmovanjih.

Potem ko je leta 2010 pustil dober vtis na svojem prvem velikem tekmovanju, olimpijskih igrah v Vancouvru, je leto zatem debitiral na svetovnem nordijskem prvenstvu. V Oslu se prvenstvo ni začelo po slovenskih načrtih. Na tekmi na srednji napravi, potem ko je Jernej Damjan izpadel že v kvalifikacijah, Robert Kranjec in Mitja Mežnar pa se nista uvrstila v finale, je bil tedaj 18-letni Prevc s 17. mestom najboljši slovenski skakalec. Glede na predstave na posamični tekmi je bil pričakovano kvartet daleč od boja za medalje na moštveni tekmi, kjer je zasedel šesto mesto.

Spodbudnejši, a brez presežka, je bil izkupiček posamične preizkušnje na veliki napravi, kjer je bil Damjan 13. Jurij Tepeš 20., Kranjec 23, Prevc pa 25. Dva dni pozneje, natančneje 5. marca, pa so v zahtevnih razmerah, ko je razplet tekme krojil tudi veter, presenetili z bronom. Avstrija je bila s tedaj izjemno generacijo na čelu z Gregorjem Schlierenzauerjem in Thomasom Morgensternom, ki sta na posamičnih tekmah postala svetovna prvaka, tako kot na srednji skakalnici prepričljivo najboljša, drugo mesto pa je ponovila Norveška.

Sorodna novica Zadnji Prevčev obisk letalnice, kjer je Slovenija dosegla prvo ekipno zmago

Slovenija je za domačimi skakalci zaostala le 3,8 točke, potem ko so izpeljali le eno serijo. Po treh skakalcih je bila šele peta, potem pa je v zadnji skupini imenitno skočil Kranjec, ki je pristal pri 136,0 m in bil drugi najboljši posameznik tekme. Proti Michaelu Uhrmannu, osmoljencu preizkušnje, je pridobil skoraj 50 točk, prednost pred četrtimi Nemci pa je znašala zgolj 0,7 točke.

Peter na zadnjih petih nordijskih svetovnih prvenstvih ni osvojil kolajne, je bil pa zato med najboljši že na svojem drugem. Dve leti po Oslu je bil odličen v Val di Fiemmeju, kjer se je okitil s srebrno in bronasto snežinko. Leto predtem zaradi poškodbe ni nastopil na svetovnem prvenstvu v poletih, ki je bilo v Vikersundu, zadnji postaji letošnje turneje Raw Air, je pa zbiranje medalj nadaljeval leta 2014 najprej na SP-ju v poletih v Harrachovu, kjer je bil bronast, in olimpijskih igrah v Sočiju, kjer se je domov vrnil s srebrom in bronom s posamičnih tekem.

13 let po odličju v Oslu je dobil 12. medaljo na velikem tekmovanju, ko je letos na Kulmu z ekipo ubranil zlato na svetovnem prvenstvu v poletih. Zatem je sporočil, da bo po sezoni končal izjemno uspešno kariero. Zdaj bo zadnjič nastopil na kultnem Holmenkollnu, kamor prihaja v sijajni formi po treh drugih mestih na zadnjih štirih tekma. Oslo je sicer edino stalno norveško prizorišče v svetovnem pokalu, kjer ni zmagal. Trikrat mu je to uspelo v Vikersundu, enkrat v Trondheimu, zadnjo zmago v karieri pa je pred štirimi leti dosegel v Lillehammerju.

V šampionski sezoni 2015/16 je bil najboljši v Trondheimu in na obeh preizkušnjah na poletih v Vikersundu, posamična tekma na Holmenkollnu pa je zaradi premočnega vetra in megle odpadla. Je bila pa zato Slovenija dan predtem najboljša na ekipni tekmi. Zanesljivo je premagala Norveško in Japonsko. Peter Prevc, ki je nastopal na vseh 12. moštvenih preizkušnjah, ki jih je Slovenija dobila, je bil tedaj v res imenitni formi in je od četverice v skupni seštevek prispeval največ točk. Ob njem so nastopili še Tepeš, Kranjec in Domen Prevc. Pred štirimi leti je bil potem Peter z ekipo tu še tretji. Skakali so še Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek.