Ted Ligety je oblekel tudi rdečo majico vodilnega v seštevku veleslaloma. Foto: EPA
Ted Ligety je oblekel tudi rdečo majico vodilnega v seštevku veleslaloma. Foto: EPA
Kjetil Jansrud, Ted Ligety, Marcel Hirscher
Kjetil Jansrud, Ted Ligety in Marcel Hirscher so stali na zmagovalnem odru prvega veleslaloma v Kranjski Gori. Foto: EPA
Ted Ligety
Ted Ligety je prišel v formo ob pravem času. Do začetka olimpijskih iger v Vancouvru sta le še dva tedna. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety
Ted je konec oktobra 2008 obiskal tudi Ljubljano, kjer je njegov prijatelj Jure Košir odprl športno trgovino. Foto: Shred
Bode Miller
Bode Miller ima še vedno poškodovan gleženj. Kranjsko Goro je izpustil, v Vancouvru pa načrtuje napad na olimpijsko kolajno. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ligety znova drvel po podkorenskem smučišču
Zmagovalna vožnja Teda Ligetyja

Zgodbo bi lahko "copy-pastali" od lani - Ligetyju se po dokaj povprečni sezoni odpre ravno v Kranjski Gori (kjer je osvojil prve točke za svetovni pokal in prve stopničke), sedmi sili razlaga svojo ljubezensko zvezo s podkorensko strmino in možnosti za ubranitev veleslalomskega globusa. Ligety je zdaj nesporni kralj Vitranca, serijski zmagovalec s tretjo zaporedno zmago tu. Še z eno se bo postavil ob bok Benjaminu Raichu, svojega rojaka Millerja, ki mu je v svojih časih ta tehnično zahteven hrib prav tako izjemno ustrezal, pa je že prehitel.

Ko je Ligety danes prevozil ciljno črto, se je ameriški reprezentanci odvalil kamen od srca - Miller je tako kot lani Kranjsko Goro izpustil zaradi rahle poškodbe gležnja, za ostale je uspeh že uvrstitev v drugo vožnjo. Ligety je tisti, ki drži še nedolgo nazaj drugo najmočnejšo reprezentanco sveta, pokonci. Ob današnji zmagi 25-letnika iz Utaha in branilca olimpijskega kombinacijskega zlata so si v ciljni areni skočili v objem tako njegovi reprezentančni kolegi, kot tudi mlajši brat Charly, slovenski serviser Aleš Kalamar, trenerji, nekdanji trener, voznik in fizioterapevt, ki so jih v zadnjh tednih skrbeli Tedovi črnogledi in sarkastični statusi na Facebooku. Bil je ganljiv prizor, ki je spominjal na tistega iz Torina pred štirimi leti.

Za Ligetyja današnja zmaga ni bil noben čudež - bolj dolgo pričakovana poklopitev njegove hitrosti z ravnotežjem in srečo. Največje zasluge pa ima seveda prav njegovo "domače dvorišče", Vitranc.

S trikratnim zmagovalcem Kranjske Gore se je pogovarjala tudi MMC-jeva novinarka.



Verjetno ste zdaj precej veseli, da je bil veleslalom v Adelbodnu odpovedan, kajne?
Mislim, da je lepo, da so ga prestavili sem, sem se pa čisto veselil tudi izziva Adelbodna. Je enkraten hrib, žal pa z mano nikdar ni prav lepo ravnal, zato je v tem oziru zame bolje, da so ga izpeljali tu, kjer sem se vedno dobro odrezal.

Tretja zmaga po vrsti tu v Kranjski Gori ...

Ja, precej enkratno je - na tem hribu imam vedno dober občutek - je strm, tehnično zahteven in iz nekega razloga tu vsakič dobro smučam, imel pa sem tudi srečo, da sem že tretjič tudi zmagal.

Kaj veste, zakaj ravno ta hrib - tudi Alta Badia ali pa Adelboden sta strma in tehnična veleslaloma.
Ne vem, proga je postavljena bolj ozko, kar mi leži, Kranjska Gora ima navadno tudi pozen termin, ko pridem v formo - to zdaj je moja prva zmaga v januarju, vse ostale so marčevske.

Po malce slabši sezoni, kako veliko olajšanje je ta zmaga?
No, saj veleslalom smučam dobro že celo sezono - ni, da bi bil "za en drek", samo veliko napak delam. Vem, da smučam dobro, je pa vedno dobro priti v Kranjsko Goro po dozo samozavesti. Še posebej tik pred olimpijskimi igrami.

Vedno znova poslušamo, kako Američani eksplodirajo ravno na olimpijskih oz. na večjih tekmovanjih. Kako si to razlagate?

Težko bi to trdil na splošno - navsezadnje jih v naši ekpi ni ravno veliko z olimpijsko medaljo. Je pa v ZDA nedvomno več pozornosti namenjene olimpijskim igram kot svetovnemu pokalu, kar da več pritiska na nas in nas morda to še malce bolj potisne naprej.

Ko ste pred štirimi leti osvojili zlato v kombinaciji, je šlo za veliko presenečenje in še danes nam v vaši ekipi to zmago opisujejo kot čudež. Kako pa vi gledate nanjo? Kot da je šlo predvsem za neznansko srečo?
Ne, takrat sem odsmučal najboljši slalom svojega življenja, poleg tega sem bil tistih nekaj tednov pred olimpijskimi igrami v slalomu skoraj nepremagljiv, bil sem super hiter. Nekako sem imel srečo, ker je nekaj fantov odstopilo, po drugi strani pa sem premagal tekmovalce, kot sta Kostelić in Schönfelder, ki sta takrat res dobro smučala, tako da nisem imel zgolj velike sreče. Ima pa zame vsaka tekma v sebi delček sreče. Res pa je, da hočem zdaj dokazati, da nisem noben "one-hit wonder".

Realno gledano, kakšne so vaše možnosti za ubranitev tega kombinacijskega zlata?
Kombinacija je moj velik cilj. A veleslalom je očitno moja najboljša disciplina in tja bom tudi usmeril velik del svoje energije, da poskušam osvojiti medaljo tam. Ampak mislim, da mi ta hip smuk in superveleslalom kar gresta in če bodo v Whistlerju dobri pogoji za moj tip smučanja, potem sem lahko precej hiter v smuku, moj slalom pa je hiter, samo konsistenten ni. A če mi uspe dobra vožnja, imam še vedno lepe možnosti.

Ameriški reprezentanci letos ne gre najbolje. Koliko medalj si lahko obetate?

Težko je. Nedvomno bi rekel, da je Lindsey (Vonn) sposobna osvojiti vsaj dve medalji - no, sposobna jih je osvojiti še precej več, ampak mislim, da sta dve zanjo že skorajda dani. Lepo bi bilo, če bi jaz osvojil eno, možnosti za več medalj ima tudi Bode - mislim, da je tokrat izredno motiviran za olimpijske igre.

Zakaj pa njega ni v Kranjski Gori?
Ker ga gleženj še vedno boli in se skuša spočiti za olimpijske igre. Kar samo kaže na to, kako zelo si želi uspeha tokrat - da pride v Vancouver spočit in motiviran.

Glede na to, da sami oblikujete vaša Shred očala, ali načrtujete kaj posebnega za olimpijske igre? Tako nekako, kot bo to s svojo čelado naredila Lindsey Vonn?
Pravzaprav oblikujem zdaj celo novo linijo - in v bistvu sem prav danes že nosil nov model shredk. Lotevamo pa se že novih, za katere lahko pričakujete, da bodo živih barv in zelo "shredovske" (smeh).

Prejšnji mesec ste se udeležili Paganella Ski Rock festa, kjer smo videli več izločevalnih veleslalomskih voženj, ki jim je sledil rockkoncert. Je to nekaj, kar bi lahko v prihodnosti videli večkrat?
Mislim, da je to 'kul' zadeva, ker gledalci vidijo tekmovalce več kot le za dva teka. Če ti gre, odpelješ štiri, pet voženj. Pri smučanju je najbolj bedno to, da svoje najljubše smučarje v bistvu vidiš le dve minuti v celem dnevu, zato je več tekov odlična rešitev. Prav zato se to zdi kot prihodnost, a bomo videli.

Velik del te sezone vas spremlja vaš mlajši brat Charly, proti kateremu ste v Paganelli celo tekmovali. On sam nam je povedal, da zelo cenite njegovo mnenje tudi na ogledu proge. Vam pomaga imeti ob sebi družinskega člana?
Lepo ga je imeti poleg, ja. Živel je v Španiji, tako da je bilo zanj blizu priti na par tekem. Fino ga je imeti venomer ob sebi, da se malo druživa, in nekoga, s katerim te ne povezuje (zgolj) smučanje.

Lani smo med drugim na vas lahko videli 'bundes' frizuro in trajno. Načrtujete tudi za letos kakšno noro pričesko po izgubljeni stavi?
Trenutno nimam nobenih načrtov za novo pričesko, ampak veste, to je ena izmed tistih zadev, ki jo mora inspirirati kakšna interna šala ali kaj takega, tako da bomo videli.



Ligety znova drvel po podkorenskem smučišču
Zmagovalna vožnja Teda Ligetyja