Alberto Tomba je med svojim spustom po progi upravičil sloves zabavljača. Foto: Reuters
Alberto Tomba je med svojim spustom po progi upravičil sloves zabavljača. Foto: Reuters
Zagreb
Gledalci so v središču mesta spremljali tudi žreb štartnih številk za četrtkov moški slalom. Prva vožnja bo ob 14.45, druga pa ob 18.00 (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju). Foto: EPA
Smučarske legende zbrane v središču Zagreba
Slavljenec Križaj Tini stopil v bran
Tudi Tina Maze na tekmi legend v Zagrebu
Priprave na tekmo legend v Zagrebu

V četrtek bo namreč minilo 50 let od prve tekme svetovnega pokala, ki je bila v Berchtesgadnu na Bavarskem. V središče Zagreba so pripeljali skoraj 900 kubičnih metrov umetnega snega. Tekma je bila tudi svojevrsten prikaz razvoja tekmovalnega smučarja, organizatorji so tekmovalce prosili, naj prinesejo s sabo kak kos opreme, v kateri so nekoč tekmovali.

Skoraj 170 metrov dolga in okoli 8 metrov široka zaplata umetnega snega prekriva ulico od zagrebške katedrale do Manduševca na Trgu bana Jelačića. Sneg so naredili snežni topovi pod Sljemenom, iz skoraj trideset kilometrov oddaljene Gornje Bistre pa so ga v Zagreb pripeljali s tridesetimi 15-tonskimi tovornjaki. Ko so ga raztresli, so ga delavci z lopatami razgrnili v polmetrsko plast, nato je šel čez še teptalni stroj. Dopoldne so se številni radovedneži zbirali ob progi, se fotografirali in preverjali, kakšen je sneg.

Mesto prispeva četrtino proračuna
Da tekmo legend ob 50. obletnici prve tekme za svetovni pokal pripravijo kar v središču mesta, se je domislil nekdanji smučar, zdaj pa vodja alpskih smučarskih reprezentanc pri hrvaški smučarski zvezi Vedran Pavlek. Zagrebškega župana Milana Bandića ni bilo treba dolgo prepričevati.

Zagreb v dobre tri milijone evrov težek proračun dveh tekem za svetovni pokal, ki bo pokril tudi stroške tekme legend, prispeva četrtino. Če je bilo mnogo uporabnikov spletnih forumov v teh dneh kritičnih do župana, da razmetava občinski denar, pa se pred kamero TV Slovenija nihče ni razjezil.

Kakor koli, ko so se legende svetovnega smučanja spustile po Bakačevi ulici, so posnetke v svet prenesle številne televizije. V prihodnjih dneh bodo po progi lahko zavijugali mladi hrvaški smučarji.

Mazejeva smučala predzadnja
Med legendami se je po progi prvi spustil Ivica Kostelić, za njim Marcel Hirscher, ki se je sredi proge ustavil za selfi z navijači. Sledili so Jean-Claude Killy (osvojil je prva kristalna globusa v sezonah 1966/67 in 1967/68), Karl Schranz, Michele Jacot Henry, Annemarie Moser-Pröll, Lise-Marie Morerod, Andreas Wenzel, Tamara McKinney, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Petra Kronberger, Michaela Dorfmeister, Nicole Hosp, Renate Götschl, Pernilla Wiberg ter kot zadnji Tina Maze in Janica Kostelić. Korošica je požela glasen aplavz gledalcev in se jim po prihodu v cilj zahvalila v hrvaščini. Dejala je, da bo gotovo izkoristila vaučer za turistični obisk na Hrvaškem, ki so ga dobili vsi udeleženci revialne tekme.

Čeprav izidi niso bili pomembni, je najhitrejši čas s 17 sekundami dosegla Götschlova, ki je odvozila "smuk". Drugi je bil Ivica Kostelić, tretja pa Mazejeva.

"Biti na snegu je vedno nekakšen trening. Ko daš smučarske čevlje na noge, je že trening. Tekma je bila del priprav, predvsem pa zabav," je povedala Črnjanka, ki je dopoldne trenirala v Toblachu na južnem Tirolskem. Potrdila je, da bo imela v soboto na veleslalomu v Mariboru, ko se bo uradno poslovila od profesionalnega smučanja, številko "pod 30".

Slalom (M), štartna lista, četrtek:
 1  A. HOROŠILOV       RUS         
 2  S. GROSS           ITA         
 3  A. MYHRER          ŠVE         
 4  M. MÖLGG           ITA         
 5  F. NEUREUTHER      NEM         
 6  M. HIRSCHER        AVT         
 7  H. KRISTOFFERSEN   NOR         
 8  J. LIZEROUX        FRA         
 9  M. MATT            AVT         
10  M. SCHWARZ         AVT         
11  D. YULE            ŠVI         
12  P. THALER          ITA         
13  A. PINTURAULT      FRA         
14  M. HARGIN          ŠVE         
15  M. DIGRUBER        AVT         
51  Š. HADALIN         SLO         
62  I. KOSTELIĆ        HRV         
64  Ž. GROŠELJ         SLO
1. vožnja: 14.45; 2. vožnja: 18.00 

Smučarske legende zbrane v središču Zagreba
Slavljenec Križaj Tini stopil v bran
Tudi Tina Maze na tekmi legend v Zagrebu
Priprave na tekmo legend v Zagrebu