Zgodovinski trenutek: v soboto je Katja Požun na tekmi v  Hinzenbachu prvič stopila na oder za zmagovalke. Foto: Reuters
Zgodovinski trenutek: v soboto je Katja Požun na tekmi v Hinzenbachu prvič stopila na oder za zmagovalke. Foto: Reuters
Katja Požun
18-letna Požunova, čeprav je imela triletni premor, skače zelo konstantno in se redno uvršča med deseterico. V skupnem seštevku svetovnega pokala je zdaj četrta. Foto: Reuters
Primož Peterka
Primož Peterka dekletom pomaga s svojimi neprecenljivimi skakalnimi izkušnjami in smislom za humor. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ema Klinec
Čeprav je stara šele 13 let, je Ema Klinec zelo zrela tekmovalka, ki bi že zdaj lahko posegala med najboljše na tekmah svetovnega pokala. Foto: SZS

Odločitev, da Smučarska zveza Slovenije skakalkam nameni več denarja, se je izkazala za pravilno. Rezultati v premierni sezoni svetovnega pokala so zelo dobri. V soboto se je 18-letna Katja Požun, ki je četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala, prvič prebila še na stopničke za zmagovalke.

Obe tekmi si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

Konec tedna bosta tekmi na Ljubnem in pogovarjali smo se s Primožem Peterko, ki je po koncu izjemne kariere (dvakrat je osvojil veliki kristalni globus) postal pomočnik Matjaža Triplata v ženski A-reprezentanci.


Kako ste se privadili na delo trenerja?
Zelo mi je všeč, čeprav ga še ne obvladam in mi vzame več časa. Kar moj šef (Matjaž Triplat) naredi hitro, moram jaz po daljši poti.

Kaj točno je vaša naloga?
Sem pomočnik, pomagam tam, kjer je treba. Poleti sem na primer snemal s kamero, vodil statistiko, urejal papirje ...

Pričakovali bi, da s svojimi izkušnjami veliko svetujete dekletom ...
Tudi to. Vseskozi se pogovarjamo, veliko časa preživimo skupaj. Povem jim, kaj se mi zdi prav in kaj ne. Čeprav mi je zoprno primerjati sebe z drugimi. Ljudje se razlikujemo, res pa je, da neka osnovna pravila vendarle so.

Menda skrbite tudi za dobro voljo!

Seveda, tudi za vzdušje je treba poskrbeti. To je ena od nalog, ki sem si jih sam zadal. V ekipi mora biti čim manj malodušja in z Matjažem se kdaj tudi zmeniva, kako popestriti trening.

Ko ste bili prvič na treningu, ste bili presenečeni, kako pridna so dekleta. Kako se opazi ta njihova predanost delu?
V pristopu in v veselju do treningov, v motivaciji ... Nikoli jim ni težko ostati še pol ure dlje na treningu. Najhujši so bili poletni treningi, ko je bilo veliko garanja, zdaj pa je pravzaprav prijetno.

Trdi treningi dajejo rezultate. V soboto ste se gotovo zelo razveselil prvih stopničk sezone, za katere je s 3. mestom poskrbela Katja Požun ...
Končno! Vsa ekipa je bila navdušena, prav posebej pa tega nismo proslavljali. Po stopničkah je dišalo že na prejšnjih tekmah, vendar je šlo vedno kaj narobe.

Ste pričakovali, da bo prav Katja Požun, ki prej tri leta ni trenirala, slovenska adutinja za vrh?
Ne, tega nisem pričakoval, saj je tri leta pavzirala. Res je pozitivno presenečenje. Če narediš takšen premor, ti po navadi nekaj časa gre, potem pa padeš. Ona pa gre od poletja samo navzgor.

Je preveč drzno, če vprašamo, ali razmišljate tudi o njeni zmagi na Ljubnem?
O tem se sploh ne pogovarjamo, ampak nas zanima le tehnika skoka. Ta pa niti v soboto ob njenem 3. mestu še ni bila optimalna. Glavo ima pravo, psihološko je zrela, sproščenosti ji ne manjka, je pa še problem v tehniki, zato dela majhne napake.

Kakšne razlike pa opažate v primerjavi z moškimi?
Preseneča me, koliko nihanj je pri skakalkah iz tedna v teden. Najprej skačejo na visoki ravni, nato pa pride dan, da se zdi, kot da so prvič na skakalnici. Pri fantih ni takšnih nihanj.

V tej sezoni je visoko tudi Maja Vtič, ki je enajsta v seštevku svetovnega pokala. Kako ste zadovoljni z njenimi skoki?

Maja ima v sebi še veliko več, ampak še enkrat, ni cilj rezultat, ampak dobri skoki. Gotovo pa zna še veliko bolje.

Zakaj na Ljubnem ne bo skakala nadarjena Ema Klinec?
Ker je premlada. Niti 14 let še ni stara. Za nastop v svetovnem pokalu jih moraš imeti 15. Bo pa predskakalka.

Bi si upali napovedati, kako visoko bi bila na tekmah svetovnega pokala?
V Zakopanah, kjer so nastopale vse vodilne skakalke z izjemo Nemk, je bila dvakrat tretja, in to z enim solidnim in enim slabim skokom. V sredo bo na Ljubnem državno prvenstvo in bo zanimivo videti, kam se bo uvrstila.

Je tudi v vas malo vznemirjenja pred domačima tekmama?

V Avstriji se je prejšnji konec tedna prvič zbralo malo več ljudi. To pričakujem tudi na Ljubnem. Verjamem, da bo vzdušje dobro, res pa je, da bo za nas to vendarle napornejša tekma. Nekaj pritiska bo, kakšna obveznost več, ampak smo pripravljeni in smo se o tem tudi veliko pogovarjali.

Kaj pa pred tekmami na Ljubnem menijo v tujih reprezentancah?
Niso najbolj navdušeni, pa ne vem, zakaj. Lani je bila zelo luštna tekma, dobra organizacija. Morda zato, ker ima skakalnica star profil, ostre radiuse, ki so lahko že za fante zoprni, še bolj pa za punce, ki so po naravi šibkejše. Ampak meni so takšne skakalnice všeč.

Se je potem treba bati, da naslednje leto Ljubnega ne bo v koledarju svetovnega pokala?
Vse bomo naredili za to, da bo tudi naslednje leto tekma in bomo veliko lobirali.