Maja Vtič je pri 23 letih prava veteranka med skakalkami. Iz celinskega pokala ima tri zmage, dve drugi mesti in sedem 3. mest. Foto: EPA
Maja Vtič je pri 23 letih prava veteranka med skakalkami. Iz celinskega pokala ima tri zmage, dve drugi mesti in sedem 3. mest. Foto: EPA
Eva Logar
Kakšen je doseg slovenskih skakalk, je pokazal lanski SP v Oslu, ko je bila Logarjeva 4., Vtičeva pa 5. Foto: Andreja Prel
Primož Peterka
Legendarni Primož Peterka je po tekmovalni upokojitvi postal pomočnik trenerja v ženski skakalni reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO/Ž. K.

Najvišje tekmovanje za skakalke ne bo več celinski pokal, temveč tako kot v moški konkurenci svetovni pokal. Na sporedu je 14 tekem, sezona se začenja 3. decembra v Lillehammerju, vrhunec sezone za Slovenke pa bosta domači tekmi za svetovni pokal na Ljubnem ob Savinji (11. in 12. februarja).

Nesrečna Logarjeva dobro okreva
Slovensko A-reprezentanco sestavljajo Urša Bogataj, Eva Logar, Katja Požun, Špela Rogelj, Anja Tepeš in Maja Vtič, B-ekipo pa Ema Klinec, Barbara Klinec in Julija Sršen.

Za Logarjevo, najboljšo Slovenko v pretekli zimi, je letošnja sezona zaradi poškodbe že izgubljena: "Rehabilitacija poteka po načrtu. Za letos je zame žal že konec nastopov, a moje misli so že usmerjene naprej. To sezono k sreči na sporedu ni ne svetovnega prvenstva ne olimpijskih iger, tako da se bom v miru pripravljala na naslednjo sezono."

Med petimi najboljšimi reprezentancami
Odsotnost Logarjeve se bo najbolj poznala v pokalu narodov, saj je povprečno dosegla nekje med 450 in 550 točk na sezono, opozarja glavni trener reprezentance Matjaž Triplat: "Pred sezono sem imel skrito željo, da bi se borili za zmago v pokalu narodov, a brez Eve to najbrž ne bo mogoče. Kljub njeni poškodbi pa ciljev za zimo nismo spreminjali, saj so dekleta zimo pričakala odlično pripravljena. V svetovnem pokalu si želimo tri uvrstitve na stopničke, eno tekmovalko na koncu sezone v 'top 6', še eno pa med 10. Pokal narodov si želimo končati med najboljšimi petimi reprezentancami sveta."

Peterka zaupa dekletom
Tudi Triplatov pomočnik, nekdanji šampion Primož Peterka, je poudaril, da so v pripravljalnem obdobju naredili vse, kar se je narediti dalo: "Glede na konkurenco, sploh na zadnji trening v Ramsauu, lahko rečem, da dekleta skačejo na res visoki ravni. Vsi člani ekipe smo pred sezono naredili veliko in dekleta so dobro pripravljena. Kar se tiče fizičnega dela, ni nobenih pomanjkljivosti."

Glavni adut - "veteranka" Vtičeva
Največje breme v novi sezoni bo ob poškodbi Logarjeve padlo na Majo Vtič. Sama se s tem ne obremenjuje, saj se bo osredotočila zgolj na čim boljše nastope: "Kar se tiče motorične priprave, je ta res dobra, saj sem naredila velik korak naprej v primerjavi z lani. Veliko sem opravila tudi individualnega treninga, saj sem želela odpraviti rezerve in tudi v izogib poškodbam. Tudi tehniko sem glede na lani izboljšala, a je prvi trening na snegu pokazal še nekaj rezerve."

Spored svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske 2011/12:
3. 12. - Lillehammer (Norveška)
6. 1. - Schonach - Schönwald (Nemčija)
8. 1. - Hinterzarten (Nemčija)
14.-15. 1. - Val di Fiemme - Predazzo (Italija)
28.-29. 1. - Szczyrk (Poljska)
4.-5. 2. - Hinzenbach (Avstrija)
11.-12. 2. - Ljubno (Slovenija)
3.-4. 3. - Zao (Japonska)
9. 3. - Oslo (Norveška) - finale sezone