Rok Flander je najbolj zablestel leta 2007, ko se je s svetovnega prvenstva v Arosi vrnil z zlato in bronasto medaljo. Foto: EPA
Rok Flander je najbolj zablestel leta 2007, ko se je s svetovnega prvenstva v Arosi vrnil z zlato in bronasto medaljo. Foto: EPA
Simon Schoch in Rok Flander
V tej sezoni je sredi decembra na paralelnem veleslalomu v Tellruidu v ZDA osvojil 3. mesto, kar so edine slovenske stopničke v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Cypress Mountain
Cypress Mountain leži ob morju na robu West Vancouvra na poti v Whistler, kjer bodo potekala tekmovanja v alpskem in nordijskem smučarnju ter biatlonu. Foto: EPA
Cilka Sadar
Poleg deskarjev na snegu v alpskem slogu bo v Kanado odpotovala tudi Cilka Sadar, ki tekmuje v snežnem kanalu. Foto: Tina Uršič

30-letni Flander je v nedeljo s tekmovanja na Češkem prispel v švicarske Alpe, da bi dva dni užival v prosti vožnji po celcu in se odklopil od vsakdanjih skrbi. Že v nedeljo ga na sosednjem hribu (Nendaz) čaka nova tekma svetovnega pokala. Flander bo eden skritih slovenskih adutov na olimpijskih igrah v Vancouvru, preseneti pa lahko še kdo iz močne slovenske reprezentance.


Kako ste zadovoljni z letošnjo sezono?
S potekom sem absolutno zadovoljen, manjka pa pika na i. Vse stvari se morajo še uskladiti. Čas še ni bil zrel, da bi zmagal kakšno tekmo. Prepričan sem, da je forma dobra, in če ne bo poškodb, se bo to prej kot slej zgodilo.


Enkrat ste že bili na stopničkah, in to v Tellruidu v ZDA, kar ni nepomemben podatek, saj ste sebi dokazali, da zmorete visoko tudi na severnoameriškem snegu!

Drži, zame so bile to prve stopničke zunaj Evrope! S to težavo sem se med pripravami precej ukvarjal in rekel bi, da je bila ta tekma zame ključnega pomena. Res sem vesel, da sem bil med prvimi tremi.

Lani ste imeli veliko težav. Ste vseeno izvlekli kaj pozitivnega?
V lanski sezoni sem bil slabe volje predvsem zato, ker sem nazorno na svoji koži občutil, kaj pomeni, če greš tekmovat nepripravljen. Po tisti pljučnici oktobra in novembra nisem smel več trenirati in sem samo še tekmoval. V takšnem stanju je tako rekoč nemogoče narediti deset voženj in sem se moral na svetovnem prvenstvu v Koreji zadovoljiti s 4. mestom. Za las mi je zmanjkalo do osvojitve cilja, medalje, toda v tistem trenutku sem iztržil maksimum. Za letošnjo sezono sem se bolje pripravil, vzel sem si čas, bil sem zdrav z izjemo vnetja sinusov, kar sem staknil decembra v Ameriki.

Izidor Šušteršič in Rok Marguč sta to sezono prav tako v svetovnem vrhu. Verjetno je močna reprezentanca še dodatna motivacija na treningih?
To je bila moja želja že dlje časa, zato sem se odločil, da ne grem na samostojno pot, tako kot Dejan Košir pred leti. Pomembno mi je bilo, da imam močno ekipo ob sebi. Takrat sem imel za vzor švicarsko eklipo, ki je bila najmočnejša takrat. Zdaj imamo eno najboljših ekip, morda je spredaj le kanadska. Treba pa je povedati, da potencial še zdaleč ni izkoriščen. Fantje niso vajeni vrhunskih rezultatov, tu je psihična ovira in ko bo padla, bodo izidi še boljši.

V preteklosti ste bili pogosto kritični, da ni dovolj denarja za deskarje na snegu. Kako je zdaj poskrbljeno za vas?
Razmere niso idealne, na srečo pa jim je na Smučarski zvezi oziroma na odboru za deskanje uspelo zajeziti nekaj težav in zadeva nekako deluje. Dobro je, da je bila podpisana pogodba s trenerjem Gillesom Jaquetom. Jaz sem si sicer v zadnjih dveh letih uspel postaviti finančno konstrukcijo, ki ni odvisna od odbora za deskanje, saj ne morem biti odvisen le od njih.


Deskarska tekmovanja na olimpijskih igrah bodo skupaj z akrobatskim smučanjem na Cypruss Mountainu, smučišču severno od Vancouvra, kjer pa imajo težave z milo zimo. Zaradi močnega deževja so zaprli smučišče. Vnovično zaprtje smučišča vzbuja skrbi zaradi milega ozračja, saj so morali smučišče zapreti tudi lani, ko je odpadla tekma svetovnega pokala v deskanju, ki bi morala biti hkrati tudi olimpijska generalka. Organizatorji so sicer pobočje Cypress Mountaina letos izdatno zasneževali, a so temperature previsoke, da bi lahko progo ustrezno pripravili.

T. O.