Julien Lizeroux je vedno pripravljen na pogovor s sedmo silo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Julien Lizeroux je vedno pripravljen na pogovor s sedmo silo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lizeroux je letos navdušil, ko je v Adelbodnu prišel na sam vrh z 12. mesta po prvi vožnji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Kranjski gori bo ta konec tedna branil slalomsko zmago. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lizeroux je svojo zmagovito pot pričel pri 29 letih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Julien Lizeroux
Na mučinah ga odlikuje izjemna ekplozivnost. Foto: Reuters

Ni bilo prvič, da je Lizeroux osvojil smučarske oboževalce z neverjetnim optimizmom, prisrčnostjo in iskrenostjo, ki veje iz tega 30-letnega Francoza tako ob zmagah kot ob porazih. Čeprav je bil dolgo v senci rojaka Jeana Baptista Grangea, je bil prav Lizeroux tisti, ki se je v ciljni areni najbolj pristno razveselil Grangevih uspehov.
Res prodrl je v svetovnem pokalu šele lani, ko mu je bilo "že" 29 let. "Mali mož" (visok je meter in 73 centimetrov) iz francoskih Alp je na domačem svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru lani reševal francosko čast z dvema srebrnima medaljama - čeprav še nikdar poprej ni stal na stolničkah v svetovnem pokalu.
Medaljama sta sledili še prvi zmagi - tista v Kitzbühelu in še druga slalomska zmaga v Kranjski Gori. Sezono je končal na tretjem mestu v specialni slalomski razvrstitvi - za Grangeem in Ivico Kosteličem. Letos je zmagal že v Adelbodnu in je trenutno vodilni slalomist svetovnega pokala.
Tragedija kot življenjska prelomnica
Smučanje je bilo Lizerouxu tako rekoč položeno v zibko - oče je gorski vodnik, mama smučarska inštruktorica.
Tri leta starejši brat Yoann je bil navdušen base-jumper in z Julienom sta si bila izredno blizu, zato ga je Yoannova smrtna nesreča (padalo se mu med base-jumpingom v Švici ni odprlo) izjemno prizadela, a po nekem čudežu je Francozu uspelo tragedijo spremeniti v - smučarske uspehe. In vse to z nasmehom.
Z Lizerouxom smo se pogovarjali po njegovem drugem mestu na nedeljskem slalomu v Kitzbühelu.


Julien, drugo mesto v slalomu, četrto v kombinaciji, vaš prvi specialni smuk to sezono je za vami. Dolg teden?
Ja, težaven teden. A zelo dober teden zame. Biti del kitzbühelskega smuka so bile moje sanje in zdaj sem jih izpolnil.
Je Kitzbühel res tako poseben, kot vsi pravijo, da je?
Ja, je. Morda je letos lažje leto, a Kitz ni nikdar lahek.
Čutite več bremena na vaših plečih zdaj, ko je poškodovan Jean-Baptiste Grange? V slalomu vi praktično STE francoska ekipa?
Ne, ne. Veste, vsi me sprašujejo to, ampak jaz ne tekmujem za celo svojo državo, za celo svojo ekipo, ampak zase. In imamo močno ekipo, sedem tekmovalcev je že bilo letos na stopničkah, tako da ... in jaz nisem noben vodja, jaz tekmujem zgolj zase.
Od dokaj neznanega smučarja ste se v zadnjih dveh sezonah zavihteli v sam slalomski vrh, pri čemer ste za slalomista že kar "v letih". Kaj se je spremenilo?
Sem le francoski fant, ki je imel zaradi poškodb nekaj težkih sezon, in sem potreboval nekaj časa, da pridem nazaj, a zdaj sem tu in uživam v svetovnem pokalu in vse skupaj je zame zelo zabavno.
Lani, ko ste zmagali tu, ste na tiskovni konferenci govorili o svojemu pokojnemu bratu in kako mu posvečate zmago. V celi novinarski dvorani ni bilo enega suhega očesa, a vam je uspelo ostati zbran in nasmejan. Kako vam uspeva ohranjati tak pozitiven pristop do vsega, kljub družinski tragediji?
Mislim, da gre za življenje, veste. Mnogo, mnogo ljudi ima slabe dni in ne postavljam si preveč vprašanj. Ne vem, koliko časa bom še na tem svetu, zato je vse, kar si želim od življenja, da dobim nekaj užitka, da se smejim in da se zabavam.
Vas je k taki filozofiji spodbudila prav bratova smrt?
Da, morda res malce. Morda v tem smislu, da sem bolj zadovoljen s svojim življenjem, s svojim smučarskim življenjem, in ko odsmučam res dobro, si rečem: "Ja! To je bilo res super!" In ko odsmučam slabše, si rečem, da okej, naslednjič bo bolje.
Letos je zelo opazna tudi vaša vse boljša forma v hitrih disciplinah. Se počutite bolj živi v smuku kot na slalomu?
Veste, to je težko vprašanje. Gre za popolnoma različni disciplini, tako da jih ne morem primerjati, a kitzbühelski smuk je bil zame že od otroških let zelo velik mit, že ko sem ga gledal po televiziji, tako da lahko rečem, da je bilo smučati po Streifu uresničitev vseh mojih sanj. Srečen sem že, da sem prišel v cilj.
Olimpijska zlata medalja v slalomu, slalomski kristalni globus. Lahko primerjate, lahko izberete, kateri bi vam bil ljubši?
Ni mi ju treba primerjati, moram si le prizadevati za oba (smeh). A vseeno bi rekel, da je kristalni globus tisti. Čeprav bodo novinarjem vsi rekli, da je bolje dobiti olimpijsko zlato, a mene briga. Jaz bom preprosto šel na zlato na olimpijskih in na globus na vsaki slalomski tekmi, pa bomo videli, kaj se bo zgodilo na koncu sezone.
Slalom je izjemno živce parajoča disciplina. Pritisk na vodilnega po prvem teku je ogromen. Kako NE pustite, da bi vam živci prišli do živega?
Preprosto - ko smučam hitro, ne razmišljam preveč. Vprašanja puščam na levi strani, na desni strani količkov, jaz pa grem naravnost. Slalom je seveda problematična disciplina, a jaz sem majhen in eksploziven ter smučam s telesom in glavo, pa mi včasih kar uspeva.
In še zadnje vprašanje - kaj počne Julien Lizeroux v prostem času? Kaki hobiji?
Poleti zelo rad igram golf, obožujem pa tudi ameriške nanizanke, kot denimo 24 in Dexterja. In, seveda, rad ležim ob bazenu ali ob morju, in to je v bistvu to!