Peter Prevc je na Kulmu leta 2016 postal svetovni prvak, dve leti predtem pa je prvič zmagal v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Peter Prevc je na Kulmu leta 2016 postal svetovni prvak, dve leti predtem pa je prvič zmagal v svetovnem pokalu. Foto: EPA

Program prvega dne prvenstva na letalnici na avstrijskem Štajerskem je predvideval dve seriji treninga, ki bi se moral začeti ob 11.30. Kvalifikacije so bile na sporedu ob 14.00, a so jih odpovedali že tri ure prej. Na 14.00 so sprva prestavili trening, ki pa ga je žirija po sestanku ob 12.30, ko se razmere na letalnici še niso umirile, odpovedala. Veter je motil že sredni preizkus letalnice. Vremenska napoved je za četrtek predvidela težave z vetrom, ki pa naj bi se konec tedna umiril.

Tako bo zdaj v petek ob 9.00 na sporedu najprej trening, na startni listi pa bo 55 letalcev. Nato bodo trenerji izbrali ekipo za prvo serijo individualne preizkušnje, v kateri bo letelo 47 skakalcev. V drugi seriji jih bo tekmovanje nadaljevalo 30. Po treningu bodo prečrtani dva Avstrijca in po en Slovenec, Japonec, Nemec, Norvežan, Poljak in Američan. Posamična tekma se bo s prvima dvema serijama začela v petek ob 14.00. V soboto ob 14.00 sta na sporedu tretja in četrta serija, v nedeljo ob 14.00 pa še ekipna tekma, vse bo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

Robert Hrgota ima v ekipi pet orlov – Petra Prevca, Lovra Kosa, Timija Zajca, Domna Prevca in Žigo Jelarja. Medtem ko prvi štirje konstantno skačejo v svetovnem pokalu, je zadnji v ekipi zamenjal Anžeta Laniška, najboljšega slovenskega skakalca v tej zimi, ki si je na zadnjem treningu v Planici poškodoval koleno.

Spored svetovnega prvenstva v poletih

Petek ob 14.00:
1. IN 2. SERIJA POSAMIČNE TEKME

Sobota ob 14.00:
3. IN 4. SERIJA POSAMIČNE TEKME

Nedelja ob 14.00:
EKIPNA TEKMA

Vse serije v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

Kljub vsemu ima Slovenija še vedno visoke cilje. Na zadnjem svetovnem prvenstvu, ki ga je gostil Vikersund, je v postavi brata Prevc, Zajc in Lanišek prepričljivo osvojila zlato. Zajc je bil na posamični tekmi srebrn, Peter Prevc četrti, Lanišek peti, Domen Prevc pa šesti. Nazadnje je bilo svetovno prvenstvo na Kulmu leta 2016, ko je zlato snežinko ujel starejši izmed bratov Prevc.

Glavni favorit je domači as Stefan Kraft, najboljši skakalec letošnje sezone, ki je večkrat v karieri dokazal, da je tudi izjemen letalec. Še vedno je svetovni rekorder z 253,5 m, z osmimi zmagami na tekmah v poletih pa je med aktivnimi skakalci tudi najboljši. Eno manj ima Peter Prevc. Kraft je bil pred dvema letoma v Vikersundu bronast. Zlato medaljo brani Norvežan Marius Lindvik, srebrno pa Timi Zajc.

Veter odpihnil kvalifikacije na Kulmu